Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Sultprisen til Maria Parr

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 13. februar 2019

Maria Parr er første barnebokforfatter som får denne anerkjennelsen.

↑ Maria Parr. Foto: Agnete Brun

Sultprisen deles hvert år ut til et eminent, ungt forfatterskap. Maria Parr er første barnebokforfatter som får denne prisen.

Parr debuterte i 2005 med Vaffelhjarte. I 2009 ga hun ut Tonje Glimmerdal, og i 2017 Keeperen og havet. Parr har mottatt både norske og internasjonale priser for bøkene sine.

I begrunnelsen skriver juryen blant annet:

«Barns fantasi, alenetid og naturopplevelser er viktige ingredienser i Parrs barndomsframstillinger. Naturgleden gjennomsyrer verkene og konflikter settes opp om bruken av den. Utelek gis dermed ikke bare betydning og tyngde, men framstår på flere måter nærmest som en subversiv kraft, der barna inntar flåter, ferjer og fjell, og miljøet har egenverdi.

Parrs litterære verdener skaper hun blant annet ved å forene flere linjer fra den barnelitterære kanon. Forfatterskapet henter tydelig fra den romantiske og idylliske barnelitteraturtradisjonen, fra eventyr og folkesang, fra den norske realistiske barnelitteraturen, fra ekstraordinære helter som Ronja Røverdatter, Emil og Pippi, fra Tove Jansson og H. C. Andersen. I dette arbeidet skriver ikke Parr først og fremst mot, men sammen med kanon. Og hun synes å insistere på at denne er relevant, der hun leker med, aktualiserer og levendegjør ulike barnelitteraturtradisjoner for sine egne formål.

Dette formålet innebærer å ikke miste barneleseren av syne. I barnelitteraturen er det mye snakk om den doble stemmen, den som kommuniserer til både voksne og barn. Forfatteren behersker dette stemmeleiet til fulle: vi voksne elsker jo bøkene, tydeligvis. Men det er aldri tvil om at forfatteren står trygt på barneleserens side.»

Prisen administreres og deles ut av Gyldendals legat for norsk litteratur.

Annonser

Stikkord:
· · ·