Teaterstykket «Til ungdommen» er filmatisert
Da «Til ungdommen» ikke kunne reise på DKS-turné, fant Unge Viken Teater en råd: De filmatiserte forestillingen.
↑ Filip Bargee Ramberg i filmen «Til ungdommen». Foto: Marija Kanavin
Det var med skuffelse Unge Viken Teater måtte innse at forestillingen «Til ungdommen» ikke fikk reise på turné til skoler i Viken som planlagt denne høsten. Teaterforestillingen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Unge Viken Teater. En viktig grunn til dette samarbeidet var å sikre at forestillingen ville spille for målgruppen 13-15 gjennom Den Kulturelle Skolesekken, forteller Øystein Ulsberg Brager. Brager er dramaturg ved Unge Viken Teater.
– For oss var det åpenbart at forestillingen burde nå ut til sitt publikum – den måtte til ungdommen. Fra den første, spede tanken om å filme forestillingen, utviklet det seg fort en ny, mer ambisiøs og mye mer kunstnerisk tilfredsstillende idé: Å filmatisere forestillingen, forteller han.
For oss var det åpenbart at forestillingen burde nå ut til sitt publikum – den måtte til ungdommen.
«Til ungdommen» som film
«Til ungdommen» i filmatisert versjon er laget av
Benjamin Loeb og Mattis Herman Nyquist
Manus av Linn Skåber
Skuespillere er Tarjei Sandvik Moe, Emilie Mordal, Fillip Bargee Ramberg, Jon Ranes, Ines Høysæter Asserson Produsert av Unge Viken Teater
Nyprodusering
Gjennom filmatiseringen har teateret flyttet karakterene og fortellingene fra forestillingen over i et nytt medium. Ulsberg Brager kaller det en nyprodusering av «Til ungdommen».
– Det har blitt et nytt kunstverk ut av det, tenkt som film, og laget med filmkunstnere på laget. Til vanlig lager ikke Unge Viken Teater film. Men dette er ikke vanlige omstendigheter. Og heller enn å gå glipp av muligheten til å gi denne forestillingen til ungdomspublikummet vårt, har vi gjort en påkostet adapsjon, forklarer han.
Til Ungdommen er en forestilling basert på biografiske historier fra unge menneskers liv. Om å ville vekk, slippe, lengte, om å gi opp alt og om å bry seg om alt. Den filmatiserte versjonen varer 50 minutter og passer for ungdom fra 13 år.
Til vanlig lager ikke Unge Viken Teater film. Men dette er ikke vanlige omstendigheter.
n filmet forestilling kan fort oppleves som å få et bilde av en valp i presang i stedet for å få selve valpen.
Kattunge i stedet for valp
Det digitale tilbudet kan aldri erstatte det levende møtet teateret er, men Ulsberg Brager er likevel fornøyd med det de har fått til:
– En filmet forestilling kan fort oppleves som å få et bilde av en valp i presang i stedet for å få selve valpen. Men for å dra den metaforen enda litt lenger: Om vi ikke kan gi bort en valp, så kan vi gi bort en kattunge i stedet. Til ungdommen har transformert seg og blitt en vakker, sorgmunter, sommervarm filmopplevelse, sier han.
Til ungdommen i filmatisert versjon skal ha over 60 visninger gjennom DKS Viken frem til jul.