Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Thorleif Linhave Bamle: Barn og unge trenger scenekunstfeltet som en motsats til alt det digitale

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Intervju,

PUBLISERT

onsdag 8. mai 2019

Mini-intervju med Teater Innlandets påtroppende leder.

↑ Påtroppende teatersjef ved Teater Innlandet: Thorleif Linhave Bamle. Foto: Teater Innlandet

Hva trenger scenekunstfeltet for barn og unge i dag?

Barn er ofte åpne for det meste, særlig om vi klarer å treffe dem tidlig. Utfordringen når det gjelder barn er i større grad å få foreldre til å våge å ta barna med på noe annet enn det de selv har vokst opp med. Som foreldre er det lett å romantisere og ønske de samme minnene for ens egne barn. Barn tror jeg imidlertid er intuitivt åpne og nysgjerrige på det meste, så jeg synes vi kan utfordre foreldrene mer, både i tematikk og form.

Unge og unge voksne opplever jeg som en større utfordring. Arbeidet Det Norske Teatret har gjort synes jeg er forbilledlig – fra Fuck my life til Utafor; å involvere de unge i prosessen fra idé til ferdig produksjon, litt slik NRK har jobbet med målgruppemetoden. Jeg tror det er viktig å finne de historiene som angår dem, sett fra deres perspektiv, og ikke hva vi voksne tror de er opptatt av eller synes de bør være opptatt av. Barn og unge trenger scenekunstfeltet som en motsats til alt det digitale, det umiddelbare og den hurtige belønningen.

De nye teatersjefene


I 2019 og 2020 får en rekke av landets teaterinstitusjoner nye sjefer og nye kunstneriske ledere.

I en serie mini-intervjuer spør vi dem om hvilke utfordringer de ser for barneteater i Norge, hva de vil gjøre med det, og hva som er deres drømme forestilling å sette opp for en ung aldersgruppe.

Les alle intervjuene her

Glenn André Kaada, Rogaland teater: Mange av tilbudene til barn er ren underholdning. Teatret bør ha substans og relevans.

Valborg Frøysnes, Kilden teater: Vi bør lete etter nye historier, ny dramatikk, nye stemmer.

Thorleif Linhave Bamle, Teater Innlandet: Barn og unge trenger scenekunstfeltet som en motsats til alt det digitale.

Påtroppende teatersjef ved Teater Innlandet: Thorleif Linhave Bamle. Foto: Teater Innlandet

Hvordan vil du som teatersjef jobbe med det?

– Jeg vil aktivt styre unna klassikerne og lete etter de unike, lokale og relevante historiene. Anerkjenne mine egne begrensninger og invitere inn de som er tett på og som jobber målrettet mot disse aldersgruppene. Jeg vil gjerne unngå at dette blir en «salderingspost» – noe vi bare må gjøre – og heller finne spennende samarbeid som kan gi oss, barna og de unge nye erfaringer. Vi må i alle fall forsøke, så får jeg heller svelge noen kameler om det ikke lykkes.

Jeg vil aktivt styre unna klassikerne og lete etter de unike, lokale og relevante historiene.

Hva er din drømmeoppsetning for barn og unge?

– En oppsetning som handler om døden. Hva er og hva betyr døden for barn og unge, hvordan forholder de seg til den, og hva kan de med sitt perspektiv lære oss voksne? Skape et rom hvor de får utrykke seg og reflektere over et tema som vi voksne ofte, litt misforstått, forsøker å skåne dem for.

Siden jeg var rundt fem år har jeg lest Den lille prinsen en gang i året. Det fascinerer meg dypt hvordan denne historien har endret sin betydning for meg gjennom livet, og helt sikkert kommer til å fortsette å gjøre det. Så kanskje en oppsetning av den. Laget for voksne, men av og med barn og unge.

 

Thorleif Linhave Bamle tiltrer som teatersjef ved Teater Innlandet 1. januar 2020.

 

Annonser

Stikkord:
· · · ·