To av disse får Brageprisen
I år er to av bragepris-kategoriene forbeholdt barne- og ungdomsbøker: Skjønnlitteratur og sakprosa. Her er de nominerte.
↑ Årets nominerte barne- og ungdomsbøker til Brageprisen - i år i to kategorier: Beste barne- og ungdomsbok og Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge. Foto: forlagene
I år er to av kategoriene i Brageprisen øremerket bøker for barn og unge. I tillegg til prisen for beste skjønnlitterære utgivelse for barn og unge, skal også årets beste sakprosabok for målgruppen kåres i priskategorien Åpen klasse.
Sjanger i vinden
Sakprosa for barn og unge er i vinden. Denne høsten starter Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) opp sin nye forfatterskole der deltakerne skal lære å skrive sakprosa for barn og unge. Kulturministeren har varslet en styrking av innkjøpsordningen på sakprosafeltet.
Kriteriene for å vinne Brageprisen i denne kategorien, er følgende: Prisen tildeles en bok som kombinerer litterær verdi med faktisk nytteverdi for målgruppen, samtidig som den i tekst og utforming er godt tilpasset målgruppen og bidrar til å fremme leselyst og kunnskapsglede.
De nominerte er
Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, illustrert av Magnhild Winsnes: Gutteboka, Aschehoug. Juryen sier: Gjennom 30 oversiktlige kapitler viser de vei inn i gutters pubertet og gir svar på alt fra spørsmål om kroppshår og hormoner til psykisk helse, kjærlighet, sex og porno. Boka kan leses sammenhengende, men fungerer også godt som oppslagsbok. (…) Språket er direkte og tydelig, layouten luftig og illustratør Magnhild Winsnes følger opp gjennom informative og også tidvis humoristiske illustrasjoner som både støtter og utvider fagformidlingen.
Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie: Søstre. Min historie etter Utøya, Vigmostad & Bjørke. Juryen sier: Cathrine var på Utøya denne sommeren sammen med søsteren Elisabeth. Begge søstrene ble skutt, bare Cathrine overlevde. Mariangela Di Fiore har fulgt Cathrine siden 2012, og det er hun som her gjengir Cathrines versjon. Det gjør hun på en særdeles imponerende og respektfull måte. Cathrines opplevelser kontekstualiseres kronologisk gjennom bokas fire deler; «Før», «Utøya», «Etter» og «Veien videre», og gjennom utvalgte scener framheves samhold og nærhet, frykt, kaos og redsel, og ikke minst sorgen, savnet og alle de vanskelige tankene i tida etter. Her er Periskops anmeldelse av boken.
Anna Fiske: Hvordan er det å være voksen?, Cappelen Damm. Juryen sier: I denne tredje boka i Hvordan-serien utforskes voksenverdenen. Spørsmålene som stilles er mange og engasjerende. Hva er det voksne holder på med, hvordan skaffer de penger, hva kan de bestemme og kan de egentlig bestemme alt? Hva liker voksne, hva gjør dem glade og kan de også bli triste? Gjennom fargeglade illustrasjoner som ledsages av små, opplysende kommentarer, presenteres en mangfoldig voksenverden med humor og lekenhet. (…) Hvordan er det å være voksen? framstår som en raus og empatisk fagbildebok.
Line Halsnes: Tøffe maskiner, Cappelen Damm. Juryen sier: Tøffe maskiner er noe så sjeldent som en norskprodusert fagbildebok om arbeidskjøretøy. Hele sju maskiner har fått plass i boka; traktor, gravemaskin, bulldoser, hjullaster, dumper, skurtresker og hogstmaskin, og hver maskin får boltre seg over flere oppslag. (…) Tøffe maskiner er en gjennomarbeidet og kul fagbildebok. Oppslagene er informative og engasjerende, og juryen er nokså sikker på at denne boka vil begeistre mange lesere.
Juryen har bestått av Anne-Stefi Teigland (Høgskulen på Vestlandet), Mari Midtstigen (Aftenposten Junior) og Per Eide (Årstad bibliotek).
Nominerte i kategorien Barne- og ungdomsbøker:
Tiger Garté: Dette dreper oss, Vigmostad & Bjørke. Juryen sier: Faren til Samuel er prepper og har gjennom mange år forberedt seg på dommedag. Når pandemien kommer til Norge, virkeliggjøres planene, og faren tar med seg 16-årige Samuel ut i skogen for å unngå konsekvensene av en mulig samfunnskollaps. Men livet i skogen er vanskeligere enn de er forberedt på (…) Dette dreper oss forteller detaljert og troverdig om kampen for å overleve i en nådeløs natur, om det fysiske forfallet og om Samuels forhold til den paranoide og uberegnelige faren.
Erlend Skjetne: Eit anna blikk, Flamme Forlag. Unge Anwar fortel historia frå eit flyktningmottak for mindreårige asylsøkjarar frå Afghanistan, langt nord i Noreg, kaldt og mørkt. Gutane på mottaket gruar seg til å fylle 18 år, og dei er spente på om dei får opphaldsløyve i Noreg. (…) Erlend Skjetne nyttar eit leikande nynorsk for å få fram skilnadene mellom norske standarduttrykk og norsk for eit observerande, framandspråkleg øyre. Han gjev lesaren innblikk i ein situasjon som vi ikkje høyrer så mykje om og som er vanskeleg å forstå. Såleis meistrar Skjetne å gje ei røyst til dei som vil verte norsk, men ikkje kan.
Kjersti Skomsvold og Mari Kanstad Johnsen (ill.): Dyrene sover, Aschehoug. Juryen sier: Dyrene sover er en original god natt-bok som møter barnet i øyehøyde. Forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold og illustratør Mari Kanstad Johnsen fanger det potensialet som ligger i en leggestund. Det lekne samspillet mellom barn og voksen er forbilledlig, og det samme er samspillet tekst og bilde (…) Det store formatet og de rike tegningene gjør Dyrene sover til en høytlesningsbok som krever sin plass. Boka tar barnet som blir lest for og som selv skal legge seg, på stort alvor, idet den forsøker å gå inn i dets forestillingsverden.
Kristine Rui Slettebakken: Sommer med Jo, Gyldendal. Juryen sier: I sommerens første ferieuke skal Frida på hyttetur med Jo, faren og farmora hans. Frida og Jo er ikke bare gode venner; de er hverandres EFGV (en fenomenalt god venn). Det blir sommerferie og hyttetur, krabbefiske, jordbær med fløte, bading, kortspill, overnatting ute, og kanskje en liten sommerflørt? Men bak all sommermagien lurer et stort alvor. (…) Språket er lett og friskt, og romanen har en god energi og et godt driv, som vil treffe en målgruppe som det er utfordrende å skrive godt og gjenkjennelig for. Frida er dessuten en aktiv, modig, årvåken og ustyrlig hovedperson som det er morsomt å følge. Kristine Rui Slettebakken forlenger sommerfølelsen med Sommer med Jo.
Juryen har bestått av Hilde Dybvik (OsloMet), Wenche Ratama (Skjervøy bibliotek), Magne Julin Vik-Mo (Norli Strandgaten) og Troels Posselt (Foreningen !Les).