Treffende om barn på flukt
At «Veien til frihet» viser tyskere på flukt under andre verdenskrig, er med på å utvide perspektivene om fortellingen om krigen, skriver Periskops ungdomskritiker. Filmen ble vist under Barnefilmfestivalen i Kristiansand.
↑ «Veien til friheten» er basert på virkelige hendelser fra 2.verdenskrig. Periskops ungdomsanmelder løfter frem en film som gir nye perspektiver på krigen sett fra barnas ståsted. Foto: Kristiansand barnefilmfestival
Det er 26 år siden Barnefilmfestivalen åpnet for første gang. Festivalen har kommet med en rekke filmer i år, og starter med filmen «Birk og Magna». Filmen jeg skal skrive mer om, er imidlertid «Veien til Frihet» av regissør Tobias Wiemann. Denne filmen er basert på Rüdiger Bertrams roman av samme navn, som er inspirert av virkelige hendelser.
Filmen finner sted i 1940 i det okkuperte Frankrike. Vi introduseres for tolv år gamle Rolf og faren hans, Walter, samt hunden Adi
Flukten gjennom Europa
Filmen finner sted i 1940 i det okkuperte Frankrike. Vi introduseres for tolv år gamle Rolf og faren hans, Walter, samt hunden Adi. Andre verdenskrig er godt i gang. Rolf og Walter befinner seg i en lokal kafé som plutselig stormes av fransk nazi-politi. Rolf og faren løper straks inn på kaféens kjøkken for ikke å bli oppdaget. Litt senere denne dagen forteller faren til Rolf at han er på en av nazistenes lister og derfor må ligge lavt.
Farens plan er å få Rolf og ham selv over Pyreneene og inn i Spania og etter hvert Portugal, som begge var nøytrale land under krigen. Slik kan de forlate Europa og ultimat sett flykte til Amerika for å møte moren til Rolf. Underveis på denne reisen møter de opp i en grenselandsby i Frankrike, for å få lokale franskmenn til å guide dem over fjellene. Her møter vi Núri, ei ung landsbyjente. Hun sier ikke mye annet enn å forlange betalingen på en uhøflig måte.
Neste dag har de besteget fjellet og kommet seg forbi den første kontrollen. Men alt går ikke som planlagt. Det kommer nemlig en tysk, fransk patrulje og faren blir tatt. Rolf og Núri må fortsette reisen alene. Rolf er i sjokk over det som har skjedd. Når de endelig kan skimte grensen og byen de skal til i Spania, bestemmer Rolf seg for at han vil snu for å redde faren.
Men alt går ikke som planlagt. Det kommer nemlig en tysk, fransk patrulje og faren blir tatt. Rolf og Núri må fortsette reisen alene
Veien til frihet
Filmen er basert på Rüdiger Bertrams roman «Veien til frihet» og er inspirert av virkelige hendelser under andre verdenskrig.
Regissør: Tobias Wiemann
Årstall: 2022
Opprinnelsesland: Tyskland og Spania
Aldersgrense: 9+
«Veien til frihet» har kinopremiere 1. juni 2023
Veien til frihet forteller treffende om hvordan det må ha vært å være et barn på flukt under andre verdenskrig
Rollekarakterer i endring
I filmen presenteres rollene på forskjellige måter. Rolf er den som er uskyldig, uvitende og naiv. Mens Núri presenteres som en ensom sjel, som bare bryr seg om seg selv. Mot slutten av filmen forandrer de seg helt; de begynner å bli venner, de hjelper hverandre og det ser ut som at de bare modner mer og mer utover i filmen.
Sett fra den andre siden
Veien til frihet forteller treffende om hvordan det må ha vært å være et barn på flukt under andre verdenskrig. Jeg liker godt at perspektivet er fra den tyske siden av konflikten, og til og med fra noen som er på flukt. Det er sjelden vare i en ellers godt representert del av historien i filmens verden. Kanskje kan det føre til at barn i dag innser at også vanlige tyskere flyktet og kjempet imot «Det Nasjonal Sosialistiske arbeiderpartiets» grusomme regime. Nettopp dette at vi følger tyskere på flukt, skaper en fin kontrast til den innlærte fortellingen om jøder og andre minoriteter på flukt.
Nettopp dette at vi følger tyskere på flukt, skaper en fin kontrast til den innlærte fortellingen om jøder og andre minoriteter på flukt
Nettopp dette at vi følger tyskere på flukt, skaper en fin kontrast til den innlærte fortellingen om jøder og andre minoriteter på flukt
En viktig lærdom
Mange av filmene på filmfestivalen handler om klima, samfunnsproblemer og identitetskriser. Jeg valgte denne filmen fordi jeg syntes det er viktig å lære om historie og hvordan barn hadde det under krigen. Filmen viser også veldig godt hvordan det er for et barn å være i en utsatt posisjon, på flukt i krig.
Det som gjorde størst inntrykk på meg, er nettopp hvor brutalt dette må ha vært for et barn. Jeg fikk også et godt inntrykk av hvor stor motstanden mot Nazi-Tyskland må ha vært i samtiden. Underveis får hovedpersonene masse hjelp fra ulike parter, noen som gir dem falsk ID, og noen hjelper dem over Pyreneene.
Filmen er 7+ og kan dermed ikke vise så alt for mye av andre verdenskrig som andre mer voksne filmer kan, men det er fortsatt ekstremt viktig siden den viser barn på flukt under andre verdenskrig og hvordan ingen var trygge for nazistene.