Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Ukrainas barnebok-manifest

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 25. mars 2022

Ukrainas stand under barnebokmessen i Bologna stod tom denne uken. Men en hasteprodusert bildebok om den pågående krigen var utstilt som en hilsen fra det ukrainske barnebokmiljøet.

↑ TIl høyre: Ukrainas stand under barnebokmessen i Bologna i mars 2022. TIl venstre: Den hasteproduserte boken om krig av de ukrainske bildebokskaperne Masha Serdiuk og Tetiana Kaliuzhna. Foto: Barnebokmessen i Bologna

Barnebokmessen i Bologna ble arrangert denne uken etter å ha vært avlyst under pandemien. Men alt var ikke som det skulle under den viktige barnebokmønstringen. En stand stod tom. Ukrainas hjørne, som vanligvis ville vært fylt av barnelitteratur, forfattere, illustratører og forlagsmennesker fra landet, var erstattet av et manifest:

Dette er Ukrainas stand
Standen er midlertidig tom
Den er tom fordi ukrainere kjemper ved fronten

Ved siden av, en liten bokpose. Bildet gjør et sterkt inntrykk.

Ukrainas stand under barnebokmessen i Bologna denne uken. Foto: Barnebokmessen i Bologna

Ukrainske bildebøker om krig

Men ukrainske bøker ble likevel tematisert under barnebokmessen. Arrangørene hadde sørget for en egen utstilling av ukrainske barnebøker for å hedre forfatterne, forleggerne og illustratørene fra landet som er under angrep. Utvalget i utstillingen bestod av ukrainske bøker som tidligere har vært nominert til priser under barnebokfestivalen, skriver festivalen på sine nettsider. Forleggere fra ulike land tok også med oversettelser av ukrainske barnebøker de hadde i sin katalog. Noen nye bøker klarte å bli fraktet ut av det krigsherjede landet ved hjelp av mange frivillige hender og gode hjelpere.

I tillegg bestod utstillingen av to spesielle bøker. Den ene, bildeboka Krigen som endret Rondo (Vijna, ščo zminyla Rondo) av Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv (utgitt på The Old Lion Publishing House) ble skrevet i 2015 og handler om Maidan og krigen i Øst-Ukraina. Denne ble løftet frem blant annet på grunn av bokas underliggende håpefulle tone – tross krigen.

Arrangørene hadde sørget for en egen utstilling av ukrainske barnebøker for å hedre forfatterne, forleggerne og illustratørene fra landet som er under angrep

«Krigen som endret Rondo» av Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv ble utgitt i 2015. Den er oversatt til flere språk. Foto: The Old Lion Publishing House

– Krigen sårer oss alle

Dina Roll-Hansen har skrevet utfyllende om denne boken og også intervjuet bildebokskaperne i denne artikkelen på barnebokkritikk.no fra 2017. I samme sak snakket Roll-Hansen med redaktøren i forlaget som ga ut Krigen som endret Rondo, Mariana Savka. Hun sa blant annet dette til Barnebokkritikk (sitat fra artikkelen):

– Utfordringen er ikke å lage bøker, men å få dem ut til publikum. Disse bøkene blir ofte, i tillegg til å bli solgt gjennom de vanlige salgskanalene, også til bindeledd mellom frivillige organisasjoner og berørte i de okkuperte områdene.

Men Savka viser til at den største lesergruppen ikke er dem som har flyktet eller selv er direkte rammet av krigshandlinger.

– Bøkene er også viktige for dem som bare kjenner konflikten fra TV, og det er jo flertallet i landet vårt.

Bøker som dette gir foreldre en nøkkel til å snakke med sine barn om et vanskelig traume, sier Savka og understreker at krigen ikke må forties, men bli snakket åpent om.

– For krigen sårer oss alle i dette landet. Det er noe man ikke kan se bort fra.

Utfordringen er ikke å lage bøker, men å få dem ut til publikum

Oppslag fra «Krigen som endret Rondo» (2015) av Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv. Boken tematiserer Maidan og krigen i Øst-Ukraina. Foto: The Old Lion Publishing House

Den hasteproduserte boken «The War: The Children Who Will Never Get to Read Books» av Masha Serdiuk og Tetiana Kaliuzhna. Foto: Barnebokmessen i Bologna

Krigens gru

I utstillingen i Bologna hang også en helt fersk og hasteprodusert bok fra Ukraina. The War: The Children Who Will Never Get to Read Books fra My Bookshelf Publishing House i Kyiv er en bildebok laget i all hast kort etter krigens utbrudd av bildebokskaperne Masha Serdiuk og Tetiana Kaliuzhna . Boken ble laget i Kyiv og trykket i Bologna – og finnes kun i ett fysisk eksemplar foreløpig. På den utstilte boken var det festet en lapp med følgende påskrift:

Denne boken skulle aldri ha eksistert. Det er en bok om barn som aldri vil kunne lese bøker fordi de er blitt frarøvet livet.

Boken ble til i løpet av syv dager, skriver forlaget selv på sine sider. Den forteller historien til 13 ukrainske barn som ble drept kort tid etter den russiske invasjonen. Boken er skrevet for å fortelle alle som driver med barnebøker verden over om hva krigens grufullheter gjør med Ukraina og ukrainske barn – så å si mens du leser dette. Forfatterne ønsker å fortelle den usentimentale og brutale sannheten. Tegningene forteller en grufull historie.

Boken er tilgjengelig digitalt via forlagets nettsider.

Boken ble til i løpet av syv dager

Oppslag fra boken «The War: The Children Who Will Never Get to Read Books» av Masha Serdiuk og Tetiana Kaliuzhna. Foto: My Bookshelf Publishing House, Kyiv.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·