Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Young Audience Award: Barnefilmfestivalen søker norsk ungdom til europeisk filmjury

KATEGORI

Film,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

mandag 10. oktober 2022

Barnefilmfestivalen i Kristiansand ser etter unge i alderen 12-14 år fra hele landet som vil være med å kåre Europas beste ungdomsfilm.

↑ Nominert til Young Audience Award: Filmen Comedy Queen fra Sverige. Filmen handler om 13 år gamle Sasha som har bestemt seg for å bli standup-komiker. Regi: Sanna Lenken. Foto: Barnefilmfestivalen

Mathea Roland er festivalkoordinator ved Barnefilmfestivalen som nå søker norsk ungdom til europeisk filmjury.

Det europeiske filmakademiet står bak Young Audience Award – en prisutdeling hvor juryen er satt sammen av ungdommer fra hele Europa. Målet er å kåre Europas beste ungdomsfilm.

Et prestisjefylt oppdrag for unge

Barnefilmfestivalen har fått ansvaret for å sette sammen den norske ungdomsjuryen. Nå søker festivalkoordinator i Barnefilmfestivalen, Mathea Roland, etter norske filminteresserte ungdommer.

– Vi ser etter unge i alderen 12 til 14 år som elsker film, sier Roland.

– Vi ønsker å skape gode jurydiskusjoner og samtaler etter filmene, så det er bra om de liker å reflektere og snakke om filmene i etterkant. Dette er først og fremst en veldig morsom jury å være med på; her kan de møte andre ungdommer som interesserer seg for det samme, få muligheten til å se nye filmer og stemme over hvilken film som skal kåres til Europas beste ungdomsfilm. Med andre ord er det et prestisjefylt oppdrag, fremhever Roland.

Vi ønsker å skape gode jurydiskusjoner og samtaler etter filmene

Young Audience Award


Det europeiske filmakademiet står bak Young Audience Award – en prisutdeling hvor juryen er satt sammen av unge fra hele Europa i alderen 12-14 år. Juryen skal kåre Europas beste ungdomsfilm.

Barnefilmfestivalen har fått ansvaret for å sette sammen den norske ungdomsjuryen – og søker nå ungdom fra hele landet.
Søknadsfrist: 15. oktober 2022.

I den digitale juryen kan man delta uansett hvor i landet man befinner seg

Digital og fysisk jury

Hvordan skal dette foregå?

– Vi ser etter kandidater til to juryer, en digital og en lokal. Vi skal ha 20 stykker i hver jury. I den digitale juryen kan man delta uansett hvor i landet man befinner seg. Alle som deltar, får tilsendt filmene slik at de kan se dem hjemme. Senere møtes vi alle til et digitalt jurymøte hvor alle stemmer på sin favoritt. Vi håper på bred nasjonal dekning i den digitale juryen.

Den lokale juryen skal møtes i Kristiansand hvor Barnefilmfestivalen holder til. Her skal ungdommene se filmene sammen på kino med påfølgende samtaler, pizza og brus. Alt vil foregå i helgen 11.–13. november med prisutdeling 13. november.

Nominert til Young Audience Award: Filmen Dreams Are Like Wild Tigers fra Tyskland. Om 12 år gamle Ranji fra Mumbai som drømmer om Bollywood. Regi: Lars Montag. Foto: Barnefilmfestivalen

Ungdomstiden er en kompleks tid og jeg tror det viktig at filmskapere bruker tid på å finne ut hva ungdommene interesserer seg for, bekymrer seg for, bruker tid på

Viktig med representasjon

Roland synes det er viktig at det lages egne filmer for ungdom 12-14 år. For festivalkoordinatoren handler det om representasjon, at ungdommene skal kjenne seg i igjen.

– Ungdomstiden er en kompleks tid og jeg tror det viktig at filmskapere bruker tid på å finne ut hva ungdommene interesserer seg for, bekymrer seg for, bruker tid på – og lager film som tar opp dette. Film er inngangen til så mye, det kan være en interessant karrierevei, men det kan også sette i gang tanker og følelser, undring og latter. Det er i hvert fall viktig at ungdom opplever at det finnes filmer for dem der ute – og ikke bare for småbarn og voksne som allerede er godt representerte.

Saken fortsetter under bildene.

Mange filmer for ungdom blir laget med et alvorstungt tema

Trenger også det morsomme

Koordinatoren ved Barnefilmfestivalen savner flere morsomme filmer for denne målgruppen, hun etterlyser balanse når det gjelder tematikk og graden av alvor.

– Balanse er viktig. Mange filmer for ungdom blir laget med et alvorstungt tema. Dette er både veldig bra og viktig – men det er også viktig at film kan være underholdning, noe som skaper latter og som rett og slett er gøy. Vi skal lære og reflektere over nye ting, men vi skal også ha et pusterom. Jeg tror ungdom i dag er både opptatt av og oppdatert på verden rundt seg, de er reflekterte og opplyste.

– Vi trenger også det som er morsomt, og kanskje særlig nå. Og de nominerte filmene representerer både det tankevekkende, det alvorlige og det morsomme, understreker Roland.

Søknadsfrist for å melde seg som jurymedlem: 15. oktober 2022.
Se trailere av de nominerte filmene. 

Vi trenger også det som er morsomt, og kanskje særlig nå.

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·