Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barna først i køen når Det Norske Teatret åpner

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

mandag 4. mai 2020

– Stor symbolsk verdi å åpne med en forestilling nettopp for barn, sier teatersjefen. Andre kompanier har laget kunst for barn for aller første gang som følge av nedstengningen denne våren.

↑ Foto: Dag Jenssen / Det Norske Teatret

Jakob og Neikob og alle andre blir første premiere ved Det Norske Teatret når teatrene så smått kan åpne denne uka. Stykket skulle opprinnelig hatt premiere 12. mars – det ble det aldri noe av. Men nå, ved første mulige anledning til igjen å spille teater på huset, lar teatersjef Erik Ulfsby de to vennene slippe løs på scenen.

Da kulturminister Abid Raja 30. april kunngjorde at det fra 7. mai ble åpnet opp for arrangementer med inntil 50 deltakere, var teatersjefens første reaksjon til NRK-nyhetene at det nå ville bli mulig å spille teater for barn før sommeren. I en epost til Periskop utdyper Ulfsby dette:

– Det er ekstra viktig med barn i denne tida. De har vært uten barnehage, skole og venner. De har heller ikke samme forutsetninger som voksne til å forstå hvorfor hverdagen brått er frarøvet dem. Å gjenåpne for dem først synes vi er veldig fint.

– Forestillingen var også bortimot premiereklar da vi måtte stenge, så det er naturlig også på den måten å nå la den få se dagens lys. Det Norske Teatret vil alltid prioritere barn og unge, og når det nå bød seg en mulighet, synes vi det er fint å kunne markere det på denne måten, forteller Ulfsby.

Jakob, Neikob og Masekob. Foto: Dag Jenssen / Det Norske Teatret

Barn har ikke samme forutsetninger som voksne til å forstå hvorfor hverdagen brått er frarøvet dem. Å gjenåpne for dem først synes vi er veldig fint.

Nagelhus Schia Productions har gjort sitt første prosjekt for barn. Gøy og givende, sier kunstnerisk leder Guro Nagelhus Schia. Foto: Erik Berg

Kunst for barn for første gang

Det Norske Teatret er ikke alene om å ha barna i mente, noe Periskops egen Innetid-serie også har vist. Noen kompanier og institusjoner har også laget kunst for barn for aller første gang. Blant dem er Nagelhus Schia Productions, Norges tredje kompani for samtidsdans med fast offentlig bevilgning.

Da oppsatte forestillinger ble kansellert og danserne satt på hvert sitt hjemsted, åpnet det seg muligheter for å gjøre noe helt nytt. 24. april slapp kompaniet dansevideoen Et vakkert smykke i samarbeid med koreograf Yaniv Cohen. Artist og låtskriver Tonje Unstad deltar også i videoen.

Det begynte med et tilfeldig møte med bursdagsdanseren Flekk som var ute på oppdrag, forteller Guro Nagelhus Schia, kunstnerisk leder for Nagelhus Schia Productions.

– Flekk danset til låten Et vakkert smykke for oss, og da oppstod ideen om å gjøre et prosjekt basert på denne låten. Dette var noe som kunne samle danserne våre selv om de befant seg i hjemmene sine, enten det var i Sverige, New Zealand eller Norge. Vi så for oss Et vakkert smykke som et fellesskapsskapende prosjekt for danserne, en fin mulighet til å gjøre noe sammen.

 

Skjermdump fra dansevideoen «Et vakkert smykke». Foto: Nagelhus Schia Productions

– Pandemien har satt mange barn i en vanskelig situasjon. De har måttet legge bånd på seg, være inne og hjemme selv om dette er en sykdom som ikke primært rammer dem. Derfor hadde vi et ønske om å gjøre noe for barn, sier Nagelhus Schia.

Det er første gang kompaniet lager et eget verk for barn. Er det slik at det er lett å lage noe for barn, en enkel løsning å ty til for å få laget noe kunstnerisk?

– Tvert imot er det vanskeligere. Jeg har ikke vært vant til å lage prosjekter rettet mot barn. Så alt ved dette var nytt for meg – men danserne grep det med én gang. Det opplevdes meningsfylt, og det var gøy.

Et vakkert smykke


Artist og låtskriver: Tonje Unstad

Konsept, regi, redigering: Yaniv Cohen

Dansere fra Nagelhus Schia Productions:
Anna Einemo Frøysland
Benjamin Windborg Larsen
Catharina Vehre Gresslien
Christina Guieb
David Forsberg
Guro Nagelhus Schia
Hanne Elisabeth Svenning
Ida Haugen
Jens Trinidad
Jon Filip Fahlstrøm
Judith Arupa
Nadege Kubwayo
Shintaro Oue
Stian Bergdølmo
Vebjørn Sundby

Vilja Kwasny
Yaniv Cohen

Produsert av Y to C Yaniv Cohen og Nagelhus Schia Productions

Støttet av Viken fylkeskommune og Bærum kommune

Yaniv Cohen. Foto: Erik Berg

Danserne har fått vanskelige oppgaver som de skal løse gjennom lek

Seriøs lekenhet

– Lettvint? Ikke i det hele tatt, sier Yaniv Cohen, som har stått bak konsept og regi på Et vakkert smykke.

– Det er krevende å lage kunst for barn. Det vil du også se hos danserne i Et vakkert smykke: De har fått vanskelige oppgaver som de skal løse gjennom lek – du kan kanskje kalle det en seriøs lekenhet eller leken seriøsitet, sier Cohen.

Opprinnelig var planen å jobbe med koreografi til Tonje Unstads låt sammen med studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, hvor Cohen er førsteamanuensis i samtidsdans. I stedet ble det korona-dansevideo med Unstad og Nagelhus Schia Productions.

Cohen står også bak konseptet Flekk. Flekk er bursdagsdanseren som kommer og danser utenfor vinduet til barn som har bursdag, men som ikke kan feire på vanlig måte innenfor gjeldende smittevernregler. Nå har fenomenet spredt seg: Til sammen 13 Flekk-varianter finnes på over ti ulike steder i Norge. Flekk danser for bursdagsbarn i Oslo, Bærum, Moss, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Inderøy, Steinkjer, Verdal, Gjøvik, Land og Toten.

Bursdagsdanseren Flekk finnes nå på over ti forskjellige steder i Norge, klar for nye oppdrag. Foto: Morten Lauveng Jørgensen / VårtOslo

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·