Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Juleforestillingene i fare: Slik rammes barna av streiken

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 30. september 2021

Dersom streiken i kulturlivet trappes opp fra fredag, står flere av høstens store familieforestillinger i fare. Tragisk, sier både streikende og arbeidende teateransatte til Periskop.

↑ «Barna fra Frostmofjellet» er den store familieforestillingen ved Den Nationale Scene i Bergen denne høsten. Dersom den blir noe av. Foto: Plakatfoto hentet fra Den Nationale Scenes hjemmesider

Om en ukes tid har en helt ny juleforestilling urpremiere ved Nationaltheatret. Men nå henger den i en tynn tråd.

I dag starter tvangsmekling mellom partene i streiken i kulturlivet. Om meklingen ikke fører frem, tas ytterligere 249 ansatte ut i streik fra fredag, og flere teatre berøres. Dette vil i stor grad ramme barnepublikummet. For fra oktober av kommer jule- og familieforestillingene trillende som perler på en snor til publikum over hele landet. Periskop har snakket med streikende og arbeidende teateransatte om hvor stor sannsynligheten er for at det blir teater-jul hos dem i år.

Streiken i kulturlivet


3. september gikk 220 ansatte innen opera, teater og orkester ut i streik.

Grunnlaget for streiken er strid om kulturarbeidernes pensjonsordning.

Streiken er trappet opp i flere runder, per 29. september 2021 er 556 kulturansatte tatt ut i streik.

Tvangsmekling starter torsdag 30. september. Om denne ikke fører frem, tas ytterligere 249 arbeidere ut i streik. Til sammen streiker da 805 ansatte i teatre, orkestre og opera.

Slik streikes det fra 1. oktober:

  • Den Nationale Scene (57)
  • Bergen Filharmoniske Orkester (114)
  • Den Norske Opera & Ballett (163)
  • Det Norske Teatret (89)
  • Nationaltheatret (62)
  • Rogaland Teater (32)
  • Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (59)
  • Kilden Teater og Konserthus (58)
  • Trøndelag Teater (56)
  • Oslo Nye Teater (38)
  • Hålogoland Teater (33)
  • Teater Innlandet (16)
  • Carte Blanche (11)
  • Det Vestnorske Teateret (5)
  • Turneteatret i Trønderlag (12)

Mange utsettelser

– Det er fryktelig smertefullt å stå i dette akkurat nå. Ikke minst med tanke på juleforestillingene, sier en streikende ved et av regionteatrene til Periskop.

For på teatrene streiker både scenearbeidere, kostyme- og maskearbeidere, rekvisitører, lyd- og lysteknikere, billettpersonale, administrativt ansatte, informasjonsmedarbeidere og økonomiansatte. Ett sted mangler kostymene, en annen produksjon mangler lyssetting.

Så å si alle familieproduksjonene ved de berørte scenekunstinstitusjonene får endringer i forhold til oppsatt plan. Her er en oversikt over hvordan teatrene ligger an når tvangsmeklingen setter inn.

Så å si alle familieproduksjonene ved de berørte scenekunstinstitusjonene får endringer i forhold til oppsatt plan

Fra tegneserien om Johanne fra «En julenattsdrøm», som ligger på Nationaltheatrets nettsider. Serien er laget av Jenny Jordahl. Foto: Nationaltheatret

En julenattsdrøm, Nationaltheatret – planlagt premiere 9. oktober:

– Konsekvensene av streiken så langt er at prøveforløpet forskyves og premieren utsettes, forteller informasjonskonsulent Marte Stubberød Eielsen ved Nationaltheatret.

– Scenografien er langt på vei laget ferdig, mens det gjenstår noe med henhold til kostymer. Skulle streiken fortsette og nytt streikeuttak effektueres, vil dette forskyve produksjonen ytterligere.

Den foreløpige planen er at forestillingen skal bli satt opp, om enn forsinket.

– Det er for tidlig å si om produksjonen blir helt borte. Den tradisjonelle familieforestillingen før jul er av stor betydning for teatrets rennommé og økonomi. Det er allerede gjort store kunstneriske og økonomiske investeringer i prosjektet, og vi jobber i det lengste for å realisere En julenattsdrøm.

Dette er en urpremiere, og regissør Mads Bones forteller i videoen under om En Julenattsdrøm som en kjærlighetserklæring til teateret – etter lang tid med stengte dører.

 

Men videoen viser også hvordan de mange yrkesgruppene i teateret samarbeider tett for at en forestilling skal kunne gå av stabelen.

Det er allerede gjort store kunstneriske og økonomiske investeringer i prosjektet, og vi jobber i det lengste for å realisere «En julenattsdrøm»

Maja Lunde og Lisa Aisatos adventskalenderfortelling «Snøsøsteren» skal bli årets juleforestilling ved Det Norske Teatret. Bildet er hentet fra Det Norske Teatrets plakatfoto for forestillingen, illustrasjon er ved Lisa Aisato. Foto: Det Norske Teatret

Snøsøstera, Det Norske Teatret – planlagt premiere 23. oktober:

Også for oppsetningen av Snøsøstera har streiken konsekvenser.

– Slik situasjonen er nå, ser det ut til at premieredatoen må forskyves. Dersom streiken trappes ytterligere opp, vil Snøsøstera antakelig ikke klare premiere i år, sier Ida Michaelsen, informasjonssjef ved Det Norske Teatret.

– Dette skyldes flere forhold, blant annet at verkstedene ikke kan produsere den nødvendige dekorasjonen og kostymer, men også at vi ikke får en prøveperiode med de nødvendige forberedelsene før vi kan slippe inn publikum. Dette rammer dessverre hardt, og for oss som har barn og unge som en viktig del av strategien vår, er selvsagt nye fortellinger for barn noe vi sterkt ønsker å prioritere, sier hun.

Det Norske Teatret har ingen tung tradisjon for juleforestillinger, men har hele veien satset stort og tungt på barn og unge ved å løfte frem store og påkostede produksjoner for denne publikumsgruppen, sier Michaelsen.

– I år skulle det altså være Maja Lunde og Lisa Aisatos fortelling om sorg og vennskap som skulle rulle over scenen vår. Akkurat nå er vi spente på om det vil la seg gjennomføre.

Dersom streiken trappes ytterligere opp, vil «Snøsøstera» antakelig ikke klare premiere i år

«Barna fra Frostmofjellet» er den store familieforestillingen ved Den Nationale Scene i Bergen denne høsten. Dersom den blir noe av. Foto: Plakatfoto hentet fra Den Nationale Scenes hjemmesider

Barna fra Frostmofjellet, Den Nationale Scene – planlagt premiere 29. oktober:

Ved Den Nationale Scene er alle forestillinger for øyeblikket avlyst, bortsett fra barneforestillingen Lille Bert og Lille Ben. Barna fra Frostmofjellet har planlagt norgespremiere ved hovedscenen i oktober. Forestillingen er basert på en svensk barnebokklassiker, og handler om fem søsken som må flykte over fjellet i en hard vinter.

– Premieren er foreløpig utsatt flere uker, men vi håper å få forestillingen klar til desember. Vi har hatt leseprøve med skuespillerne og regissør, men det gjenstår arbeid på scenen, kostymer og lignende, forteller markedssjef Helga Magnussen. Hun understreker at forestillingene for barn og unge vil bli prioriterte i forestillingskabalen som stadig må legges på nytt.

– Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å kunne spille Barna fra Frostmofjellet. Barna fortjener å komme på teateret etter en lang pandemi.

Barna fortjener å komme på teateret etter en lang pandemi

Ved Hålogaland Teater er teaterversjonen av NRKs adventskalenderserie «Snøfall» vinterens store familieforestilling. Bildet er hentet fra NRKs arkiver. Foto: NRK

Snøfall, Hålogaland Teater – planlagt premiere i løpet av november

Ved Hålogaland Teaters verksted er det for tiden tomt. Teaterets direktør, Beate Stang Aas, bekrefter at premieredatoen på Snøfall må forskyves.

– Vi greier ikke å bli ferdige til planlagt premieredato. Alle på våre verksteder er tatt ut i streik, det vil si alle på systua, samt snekker, smed og maler. Etter nesten to år med korona-pandemi er det kjempeviktig for teatret å få vårt publikum tilbake. Snøfall er vår storsatsing etter at vi i flere år har spilt Et juleeventyr, forteller Aas.

Kommunikasjonsrådgiver Birgit Bøeng er blant dem som streiker. Hun synes det er synd  at det går ut over juleforestillingen:

– Det vil være utrolig trist om Snøfall blir et offer for denne konflikten, for jeg tror vi trenger en skikkelig juleforestilling mer enn noensinne. Etter lang tid med pandemi, har vi nok alle lengtet etter å kunne samles igjen og oppleve magien i teatersalen sammen. Det er vondt å tenke på at det kanskje ikke blir noe av. Samtidig kjemper vi for noe så viktig som en livslang og kjønnsnøytral pensjon. Da må vi stå i konflikten, selv om det er utrolig leit at det går ut over publikum, sier Bøeng.

Det vil være utrolig trist om «Snøfall» blir et offer for denne konflikten, for jeg tror vi trenger en skikkelig juleforestilling mer enn noensinne

«Mio, min Mio» skal spilles ved Trøndelag Teater i november. Plakatfoto fra forestillingen. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Mio, min Mio, Trøndelag Teater – planlagt premiere 6. november

 

Alle de produserende avdelingene ved Trøndelag Teater rammes av streikeuttaket, forteller informasjonsrådgiver Sissel Grønlie i en e-post til Periskop. Inntil videre står likevel premieredatoen fast. Om den må utsettes, er avhengig av om meklingen torsdag gir umiddelbart resultat eller ikke.

– Mio, min Mio er en stor og viktig satsing for oss. Det er selvsagt synd om streiken skulle ramme vårt publikum ytterligere, sier Grønlie.

Omslag fra Kari Stais bok «Jakob og Neikob. Naboen», som nå blir forestilling ved Turnéteatret i Trøndelag. Illustrasjon: Kari Stai. Foto: Samlaget

Jakob og Neikob. Naboen, Turnéteatret i Trøndelag – planlagt premiere 10. november

– Vi har fått melding om uttak av 12 ansatte til streik fra fredag 1. oktober, forteller Nora Evensen, teatersjef ved Turnéteatret i Trøndelag. For dem blir det kritisk først et par uker ut i oktober.
– De første ukene etter 1. oktober kan prøvene på Jakob og Neikob fortsette med håp om god fremdrift. Dersom streiken varer lenger, begynner det å spøke for gjennomføring av premieren. Scenografi og kostymer er stort sett på plass, men vi mister lysdesigner og teknikere. Vi kan kanskje greie å stable en premiere på beina, men vi greier ikke å gjennomføre en turné hvis streiken blir langvarig. Streiken rammer teatret akkurat når vi er i ferd med å reise oss etter en krevende pandemi, og det er svært uheldig på alle måter. Ikke minst når det igjen fører til begrenset tilgang til kulturopplevelser for de minste, mener Evensen.

Hun peker på det viktige i å kunne samles for å oppleve noe sammen.
Jakob og Neikob er en forestilling for barn i alle aldre, og en mulighet for hele familien til å samles i teatersalen i førjulstida. Vi opplever at det spesielt på denne tida av året er et behov for felles opplevelser for store og små.

Streiken rammer teatret akkurat når vi er i ferd med å reise oss etter en krevende pandemi, og det er svært uheldig på alle måter

Jonas (Peiman Azizpour) og Annika (Anne Wiig) oppdager uforklarlige og gåtefulle mysterier i gjemte brev fra 1700-tallet i «Tordivelen flyg i skumringa». Foto: Andreas Roksvåg / Det Vestnorske Teateret

Tordivelen flyg i skumringa, Det Vestnorske Teatret – planlagt nypremiere 18. november

– Vi lever med og i denne uavklarte situasjonen og forsøker så godt som råd å planlegge med alternative scenario, skriver teatersjef ved Det Vestnorske Teatret, Solrun Toft Iversen, i en e-post til Periskop.

– Streiken sin hensikt er nettopp å lamme produksjonane, og når det gjeld Tordivelen flyg i skumringa ser vi sjølve framsyningsavviklinga som den største utfordringa. Produksjonen er svært rik på teknisk samspel. Det vil sei at vi er særs avhengige av medspelarar bak spakane for lyd, lys og video, forteller hun.

– Vi ser mørkt på eit scenario der vi ikkje får spele Tordivelen flyg i skumringa til planlagt tid. Vi er stolte over framsyninga og vil gjerne dele den med publikum. Mange har kjøpt billett, og mange gler seg. Men vi må respektere streiken sin dynamikk og gjere det beste vi kan for å strekke i moglegheitane for å få spele. Jul eller ei; det er viktig for oss at ei målgruppe nye teaterpublikummarar no etter ein lang pandemi får høve til å oppleve scenekunst av høg kvalitet som er laga for nettopp dei. Vi kryssar difor fingrane for ei avklaring og opne teaterhus.

Vi må respektere streiken sin dynamikk og gjere det beste vi kan for å strekke i moglegheitane for å få spele

Det blir nok ankomst Betlehem for Maria og Josef i år også. Forestillingen «Like til Betlehem» ser ut til å kunne gå noenlunde som planlagt i Kilden Teater. Plakatfoto fra forestillingen. Foto: Kilden Teater

Like til Betlehem, Kilden Teater – planlagt premiere 25. november

Kilden Teater samarbeider i år med lokale aktører om Sørlands-klassikeren Like til Betlehem. Dersom streiken trappes opp fra fredag, rammes produksjoner og planlegging av prosjekter frem i tid, forteller Marie Teresie Sørensen, som er kommunikasjonssjef ved Kilden teater og konserthus. Det er likevel ingen fare for at Maria og Josef ikke skal ankomme stallen i Kilden i år.

Like til Betlehem er et samarbeid med Stiftelsen Like til Betlehem, der både Kilden Teater og Kilden Kultur bidrar med blant annet scenedekorasjoner. Her kan vi bli nødt til å gjøre noen endringer i det sceniske hvis streiken vedvarer. Foreløpig er det ikke fare for avlysning eller utsettelse. Det er lang tradisjon for juleforestilling i Kilden (og før det i Agder Teater), og den utgjør en god del av det årlige publikumsgrunnlaget og totaltilbudet vårt, opplyser Sørensen.

Foreløpig er det ikke fare for avlysning eller utsettelse

«Nøtteknekkeren» har foreløpig premiere i desember, tradisjonen tro. Foto: Den Norske Opera & Ballett

Nøtteknekkeren, Den Norske Opera & Ballett – planlagt premiere 1. desember

 

I Operaen er flere forestillinger kansellerte. Det planlegges for å spille repertoaret som fortsatt står på plakaten fremover – men fortsetter streiken videre, vil det få konsekvenser også for det som er planlagt i november og desember, forteller Ole-Morten Vestby, som er kommunikasjonssjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Nøtteknekkeren står fortsatt på programmet, forteller han. Om streiken får en rask løsning, vil denne produksjonen trolig ikke berøres. Billettene ligger på vent og er ikke lagt ut ennå – sånn i alle tilfelle.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Barne- og ungdomsteatret ved Rogaland teater er med i oppsetningen av «Brødrene Løvehjerte». Nå er nypremieren utsatt. Plakatfoto fra forestilingen. Foto: Rogaland teater

Brødrene Løvehjerte, Rogaland Teater – utsatt premiere til 1. desember

 

På Rogaland Teater er hovedsceneproduksjonene satt ut av spill. Brødrene Løvehjerte, som så vidt rakk nypremiere 17. september etter et turbulent korona-år, ble steikerammet bare dager senere. Stykket er planlagt satt opp igjen fra 1. desember.

Brødrene Løvehjerte var opprinnelig programmert med to spilleperioder: uke 37 til 40 og uke 45 til uke 52, forteller direktør Ellen Math Henrichsen til Periskop.

Den første perioden er nå avlyst. Den andre perioden står foreløpig som planlagt med mindre streiken forlenges betydelig.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·