Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Babykino med voksen baby og samisk surrealisme

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Anbefaling, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 25. august 2020

Kan en voksenfilm blir til en barnefilm, hvis man flytter fokus til barnefigurene? Dette er eksperimentet i Mariken Halles kinoaktuelle «Den store babyen».

↑ Fra Ann Holmgrens kortfilmserie «Sánit», der barn får lære samiske ord mot en bakgrunn av samisk visuell kultur. Foto: Ann Holmgren.

Filmskaper Mariken Halle er kjent for sine særegne og personlige prosjekter, i skjæringsfeltet mellom fiksjon og dokumentar. Foto: Clara Bodén.

Kan en film om voksne med babyer, der en voksen spiller baby, fungere som babykino? Det får vi vite i september, når Kunstnernes Hus Kino setter opp en barnetilpasset versjon av Mariken Halles nyeste spillefilm Vi er her nå (2020). Spesialversjonen for barn har fått tittelen Den store babyen, og fokuserer på den rollefiguren som nok overrasket flest i voksenfilmversjonen: Karl, en kjempebaby som ble spilt av en voksen (Niklas Gundersen).

Mens Karl i Vi er her nå framsto som et lett surrealistisk og litt perifert innslag, er han i det barnetilpassede universet hentet fram i forgrunnen. Han er en baby med foreldre som krangler ganske mye, og vi følger ham gjennom ulike hendelser i forbindelse med en barselgruppe, der han treffer andre babyer og voksne som leker med og passer på ham.

En av babyene i Mariken Halles «Vi er her nå» (2020) spilles av en voksen. Foto: Mariken Halle.

Mens Karl i voksenfilmen framsto som et surrealistisk og perifert innslag, er han i det barnetilpassede universet hentet fram i forgrunnen.

Det finnes mange filmer som lærer små barn de viktigste ordene, men siden ingen av dem var på samisk språk, før Holmgren bestemte seg for å lage serien «Sánit» (Ordene).

Samisk surrealisme

Før Halles film vises et utvalg korte surrealistiske filmer av den svenske filmskaperen Ann Holmgren. Det finnes mange filmer som lærer små barn de viktigste ordene, men siden ingen av dem var på samisk språk, før Holmgren bestemte seg for å lage en serie både for sine egne sønner og andre samiske barn. Serien Sánit består av åtte vennlige, surrealistiske filmer for barn i alle aldre, der ordene presenteres med fantasi, farge, rytme, musikk og humør. Sánit betyr «ordene», og filmene vises på norsk.

Kunstnernes Hus Kino har lagt opp til to visninger, der den ene egner seg som babykino (onsdag 9/9 kl 12), mens den andre (søndag 13/9 kl 13) er tilpasset familier med barn i barnehagealder. Den siste visningen får også besøk av den store babyen fra Halles film, spilt av Niklas Gundersen. Regissørene er også til stede ved begge visningene. Hvert program varer totalt litt over en time, og det er plass til barnevogner utenfor kinosalen.

Les mer om arrangementet og filmene her.

Fra Ann Holmgrens kortfilmserie «Sánit», der barn får lære samiske ord mot en bakgrunn av samisk visuell kultur. Foto: Ann Holmgren.

Fra Ann Holmgrens kortfilmserie «Sánit», der barn får lære samiske ord mot en bakgrunn av samisk visuell kultur. Foto: Ann Holmgren.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · ·