Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barnas innspill til barnekulturmeldingen er klare

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 2. oktober 2019

Denne uken ble rapporten «Barn og unges stemmer – kunst og kultur» overlevert kulturminister Trine Skei Grande.

↑ Den stor innspillsboka til barn og unges kulturmelding. fra v.: Amy Jallow (12) og Abdullah Talib (12), Lin Marie Holvik, Trine Skei Grande og Aaron Normann Bruun (17). Foto: Knut Sørhusbakken

Rapporten «Barn og unges stemmer – kunst og kultur» skal gi grunnlag for stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur som kommer neste høst.

Det er Kulturtanken som har organisert innhentingen av barn og unges stemmer (3-19 år), på oppdrag fra Kulturtdepartementet. Innspill fra rundt 1000 barn og unge er samlet i rapporten, som blant annet fremlegger 23 konkrete tiltak. Hensikten er at barn og unge skal påvirke politikkutformingen som angår dem.

– Vi gjør dette for aller første gang, og det har vært viktig for meg at barn og unge skulle delta i arbeidet med stortingsmeldingen på sine egne premisser. Jeg er kjempeglad for det arbeidet Kulturtanken har gjort med å samle alle innspillene, og at dere har tatt barn og unge på alvor, sier Skei Grande i en pressemelding.

Med rapport, brev og en kjempestor Kulturmeldingsbok. fra v.: Amy Jallow (12), Lin Holvik, Abdullah Talib (12), Trine Skei Grande. Foto: Knut Sørhusbakken

Miniøyas to festivalsjefer, Amy Jallow (12) og Abdullah Talib (12) og representant fra Kulturtankens ungdomsråd, Gabriel Aaron Normann Bruun (17), sto for overleveringen av rapporten mandag denne uken, samt mange hundre brev og en kjempe stor kulturmeldingsbok, skrevet av barn og unge fra hele landet.

Involveringen av barn og unge har foregått i samarbeid med blant andre Ung Kultur Møtes (UKM), Miniøya, Norsk kulturskoleråd, og en rekke barne- og ungdomsorganisasjoner.

Innspillene har kommet fra Kristiansand i sør til Tana i nord, i forbindelse med samtaler på skoler og i barnehager, på festivaler og kulturskoler, som brev, på padlet og gjennom en spørreundersøkelse.

Barne- og ungdomskulturmeldingen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, og er ventet høsten 2020.

Les hele rapporten Barn og unges Stemmer – Kunst og kultur her.

Annonser
Stikkord:
· · · · ·