Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Chihiro og heksene på samisk

KATEGORI

Film,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 15. januar 2020

Studio Ghibli-filmen Chihiro og heksene kommer nå på samisk. Premieren finner sted under Tromsø internasjonale filmfestival torsdag.

↑ Chihiro og heksene. Foto: Arthaus

Dubbingen til nordsamisk skjer som en markering av FNs internasjonale tiår for urspråk. Den nordsamiske tittelen er Chihiro ilmmiid gaskkas. Fra 7. februar vil filmen vises på utvalgte kinoer i Norge.

– Den nordsamiske versjonen av klassikeren Chihiro og heksene er grensesprengende, ettersom det finnes så få filmer på samisk, sier Anne Lajla Utsi i Samisk filminstitutt (ISFI) til Arthaus. Utsi mener filmens historie går hånd i hånd med samisk mytologi og at den kler den samiske språkdrakten godt.

Chihiro ilmmiid gaskkas er regissert av Sara Margrethe Oskal. Mari Boine er stemmen til Yubaba. Mikkel Gaup spiller rollen som Kamaji. Neda Labba, som også nylig medvirket i den samiske versjon av Frost II, er stemmen til hovedrollen Chihiro. Ole Gabriel Buljo spiller rollen som Haku.

Mari Boine gir stemme til heksa Yubaba i den nordsamiske versjonen av Chihiro og heksene. Foto: Arthaus

10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På veien til det nye huset tar faren en snarvei – noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer fram til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men det er faktisk et badehus for slitne ånder. Badehuset er kontrollert av den onde heksa Yubaba.

Som straff for at foreldrene til Chihiro har tatt seg til rette på åndenes område og spist av maten deres, gjør Yubaba dem om til griser. Chihiro tar opp kampen med Yubaba og prøver å redde seg selv og foreldrene sine.

Chihiro og heksene av Hayao Miyazaki vant Oscar for beste animasjonsfilm i 2003. Filmen er også den første animasjonsfilmen noensinne som har vunnet Gullbjørnen i Berlin.

Chihiro ilmmiid gaskkas er finansiert av Samisk filminstitutt, Norsk filminstitutt og Sametinget i Norge.

Foto: Samisk filminstitutt

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · ·