Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Heddapriser til Antiteatret og Katma

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

søndag 20. september 2020

HVOR
Riksteatret

Prisene for beste ungdomsforestilling og beste barneforestilling gikk begge til teaterkompanier fra det frie scenekunstfeltet.

↑ Heddaprisen for beste ungdomsforestilling gikk til Antiteatrets «Før vi dør». Fra venstre: Sjur Vatne Brean, Even Standal Vesterhus, Camilla Klaudiussen, Even Torgan, Rebekka Jynge. Foto: Maren Klakegg.

Søndag ble årets heddapriser delt ut. I år gikk prisen for beste barneforestilling til Ritsj, en forestilling om teip for barn mellom ett og fire år. Beste teaterforestilling for ungdom ble Antiteatrets Før vi dør.

Katrine Strøm og Katma fikk heddaprisen for beste barneforestilling i 2020. Foto: Svein H. Lian

Sanselighet og fortellerkunst

Juryen begrunner tildelingen til Ritsj blant annet slik:

– Dette er en forestilling som tar innover seg små menneskers behov for å bli engasjert uten å bli invadert. For å la seg føre lenger og lenger inn i fantasien og leken, og samtidig få delta selv.

– Nesten uten ord, men full av kroppsspråk og bevegelse, tar dette ensemblet oss med på en drøy halvtimes reise som veksler mellom dansens sanselighet og teaterets fortellerkunst, alt svøpt i en utsøkt visuell og auditiv helhet, der store mengder klissete, knitrende og surrete tape utgjør en viktig ingrediens.

Ritsj er et samarbeid mellom Katma, Figurteatret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge. Idé, konsept og regi er ved Katrine Strøm.

Her kan du lese Periskops anmeldelse av Ritsj

Dette er en forestilling som tar innover seg små menneskers behov for å bli engasjert uten å bli invadert.

Fra forestillingen Ritsj. Foto: Mariell Amelié Lind Hansen

Forestillingen gjør oss ille berørte, flaue av oss selv og vårt manglende mot.

Sjeldent engasjerende

Om Antiteaterets forestilling Før vi dør sier juryen blant annet: «Sjelden ser vi teatret behandle en aktuell problematikk på en bedre måte. Og sjelden opplever vi at politisk teater engasjerer mer.»

Forestillingen handler om Sjur, som vil starte en klimabevegelse. Han holder klimamøte i stuen i farmorens villa. Dit inviterer han en haug med folk – og brått opplever publikum at de er blitt møtedeltakere og dermed involverte i denne miljøbevegelsen. Ifølge juryen er forestillingen «politisk, satirisk, parodisk og tidvis hyperrealistisk. Og den gjør oss ille berørte, flaue av oss selv og vårt manglende mot. Den ler av oss og vi ler med i det vi tror er fiksjonens univers.»

Før vi dør er laget av Even Standal Vesterhus, Even Torgan, Fanny Vaager og Tine Skjold i samarbeid med skuespillerne. Regi er ved Even Standal Vesterhus og Even Torgan.

Her kan du lese mer om årets Heddapriser.

Fra Antiteatrets forestilling «Før vi dør». Foto: John Andresen

Heddaprisen for beste ungdomsforestilling gikk til Antiteatrets «Før vi dør». Fra venstre: Sjur Vatne Brean, Even Standal Vesterhus, Camilla Klaudiussen, Even Torgan, Rebekka Jynge. Foto: Maren Klakegg.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · ·