Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Holgakameraets venner

KATEGORI

Visuell Kunst,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

torsdag 4. desember 2014

Unge fotokunstnere løper rundt med et godt grep i hanken på hvert sitt analoge Holgakamera på Fotogalleriets workshop FotoKIDS. Merkelig nok er kurset ikke fulltegnet.

↑ Fotounger i full gang med å lage camera obscura. Foto: fotoKIDS.

Fotogalleriet har de siste årene drevet workshop for barn mellom 8–14 år som er interessert i fotografering. Kunstkritikk besøkte dem i slutten av november.

Etter første runde med utlevering av kamera og en rask innføring i kunsten å sette på plass filmrullen, bærer det ut i parken over gata. Seks optimistiske unge fotokunstnere, med godt grep i hanken på hvert sitt analoge Holgakamera, får første fotooppgave for dagen: – Ta bilde av noe mykt og noe hardt. Innenfor rammen av de totalt femten oppgavene som blir gitt i løpet av to hektiske timer denne søndagen kan Céline, Halvor, Julian, Grete, Leonidas og Tormod i grunn velge å ta bilde av hva de vil. Workshopen er orientert rundt det å utforske ulike tilnærminger til fotografiet.

Også kjent som camera obscura

Med tanke på hvor sjelden denne målgruppen får tilbud om fordypning i visuell kunst, og hvor fornøyde både barn og foreldre er, kan man lure på hvorfor denne workshopen som går over seks dager i hvert semester, ikke er fulltegnet i høst. – Selv om Fotokids har egen Facebook-side er det vanskelig å nå ut til andre enn Forbundet Frie Fotografers medlemmer eller dem med kjennskap til Fotogalleriet, så det er noe vi jobber kontinuerlig med, forteller Linda Myklebust som er formidler.

Prisen på 300 kroner er det i grunn ikke noen som har klaget på, og i den er også alt de trenger inkludert. Fotogalleriet er en ideell kunstnerdrevet stiftelse og har sånn sett begrensede økonomiske rammer, slik at tilbudet frem til nå i hovedsak har vært basert på økonomisk støtte fra Kulturrådet og samarbeid med Forbundet Frie Fotografer, Oslo Fotokunstskole og Aker Foto.

Et Holgakamera er ikke et analogt kamera i vanlig forstand, men et rimelig kamera som tar bilder med såkalt low-fidelity-estetikk. Uttrykket, som oppstår som et resultat av vignettering, dårlig fokus, lyslekkasjer og andre forstyrrelser, har mye til felles med bilder tatt med et hullkamera, også kjent som camera obscura, som er et optisk projeksjon- og avtegningsinstrument som blir regnet som forløperen til det analoge kameraet. Holga, på sin side, er nærmest et kultfenomen som dyrkes av enkelte kunstnere nettopp på grunn av apparatets lave tekniske kvaliteter. «Lekekamera!», var det mange som utbrøt da Myklebust pakket ut de ulikfargede plastkameraene av eskene.

Den mirakuløse fremkallingen

Tidlig i kurset bygget de egne hullkameraer av glitrende gull- og sølvfargede esker. Siden Fotokids startet med workshoper høsten 2012, har de også jobbet med fotobok, film og collage som mulige innfallsvinkler til det å lage bilder. Workshopen er orientert rundt det å utforske ulike tilnærminger til fotografiet som uttrykksform.

Det er det stofflige og fotografiske håndverket deltakerne blir introdusert for denne høsten. I motsetning til et digitalt mobilkamera, som de fleste av barna har, så kaller det analoge kameraet på langsomhetens dyd. Belønningen er den magiske opplevelsen av å mirakuløst fremkalle et bilde med egne hender under konsentrert arbeid i mørkerommet, fortalte en oppglødd mor. De må imidlertid smøre seg med tålmodighet frem til neste søndag, da workshopen i mørkerommet til Oslo fotokunstskole finner sted.

Fremfor alt kan opplegget være med på å åpne barns interesse for annerledes bilder, mener Myklebust. Siden mange har en oppfatning om at fotografier skal være skarpe og fokuserte, vil det utfordre barnas oppfatninger om hva et interessant fotografi kan være.

Å komme sammen over interesser

Fotokids reiser også på besøk. For andre året på rad skal de holde workshop på Veitvet. De er innleid av Bok på Veitvet, som er et alternativt bibliotek som drives på frivillig basis med støtte fra Kulturrådet, og der er det fulltegnet. Under fotografiets dag har Fotokids-teamet også vært på Preus museum i Horten, og i vår gjestet de Norsk design- og arkitektursenter i forbindelse med fotoutstillingen Brutalt. Da sto eksperimentering med arkitekturfotografering på programmet.

– Konseptet tilbyr jo ikke bare fordypning og opplæring i fotografiske billedteknikker, men er også en flott mulighet for barn med interesse for kunst og fotografi å komme sammen på, påpeker en forelder. Fotogalleriet har tatt fotointeressen hos ungdom på alvor, og startet i høst Fototeens, som retter seg mot dem mellom 13 og 16 år.

Å ta bilde av noe mykt og noe hardt, var en av oppgavene de unge fotografene fikk denne dagen. Foto: fotoKIDS.

Utprøving av forskjellige locations er viktig også for yngre fotokunstnere. Foto: fotoKIDS.

Saken ble først publisert på kunstkritikk.no 2.12.2014.  

Annonser
Stikkord:
· ·