Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Portrettfoto av forfatter Julia Kahrs , utendørs med grønn bakgrunn, satt sammen med et bilde av bokomslaget til boken hennes Familien Brattbakk, svart og gul bakgrunn med rød skrift.

Kritikerprisen til Julia Kahrs

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 2. mars 2023

– Jeg er dritglad! Forfatter Julia Kahrs fikk i dag Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. I tillegg viser filmbransjen stor interesse for vinnerboken.

↑ Forfatter Julia Kahrs vinner Kritikerprisen for sin barne- og ungdomsroman "Familien Brattbakk" Foto: Julie Pike/Gyldendal

Bokforside: Familien Brattbakk

Prestisjepriser til "Familien Brattbakk" av Julia Kahrs. Brageprisen og nå Kritikerprisen. Foto: Gyldendal

Julia Kahrs har tidligere mottatt Brageprisen for sin bok Familien Brattbakk – og det er en glad forfatter som nå i ettermiddag fikk Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

– Denne boka har ført med seg mange overraskelser. Etter at den ble gitt ut tidlig i fjor, har den levd sitt eget liv og klart seg veldig fint. Kritikerprisen gjør at forfatterskapet mitt også blir mer synlig, og det er det største for meg. Jeg er dritglad! sier Julia Kahrs til Periskop.

– Vi er veldig stolte av Julia og boken hennes. Å vinne både Brageprisen og Kritikerprisen er absolutt sjeldent og veldig stas, forteller Kirsti Kristoffersen, publisist i Gyldendal.

Hva sier det om boken at den vinner så prestisjetunge priser?

– Først og fremst forteller prisene at dette er en bok som skiller seg ut fra mengden – og at det er en veldig god bok. Fortellingen lander fint i at det spiller ingen rolle hvem familien er så lenge de er glad i deg.

– De fleste voksne som leser barnebøker vet hvor man skal i historien, men i Familien Brattbakk er det helt uforutsigbart.  Man ser ikke hva som kommer til å skje.

Portrettfoto av forfatter Julia Kahrs , utendørs med grønn bakgrunn

Forfatter Julia Kahrs: -Kritikerprisen gjør at forfatterskapet mitt også blir mer synlig, og det er det største for meg. Jeg er dritglad! Foto: Julie Pike/Gyldendal

Kritikerprisen gjør at forfatterskapet mitt også blir mer synlig, og det er det største for meg. Jeg er dritglad

Kritikerprisen til Julia Kahrs


Familien Brattbakk av Julia Kahrs vinner Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2022. Utdrag fra juryens begrunnelse, tale av Egon Låstad under utdelingen 2. mars 2023:

«Vinneren av prisen har et lett tilgjengelig språk, og en original og fengende stemme. Ekstra flott er det da at denne boken brukes til å skrive innsiktsfullt og fantasifullt om ting som kan være vanskelig, og som angår mange. Hva gjør det med et barn å bli mobbet og utestengt på skolen? Og hvordan kan overbeskyttende og detaljstyrende foreldre ende opp med å forverre situasjonen? Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2022 går til Julia Kahrs for Familien Brattbakk. »

Kritikerprisene blir støttet av Bokhandlerforeningen, Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Forfatterforbundet, Norsk Journalistlag, Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Kilde: Kritikerlaget.no

Kahrs har tidligere gitt ut flere romaner for barn, alle på Gyldendal forlag:

Gresshoppens sang (2019)
Billie Ve (2014)
Øst for Dunkelpiggen (2012)
Sølvrevene (2009)

I tillegg kommer Noor og miniatyren våren 2023.

Familien Brattbakk har også vunnet Brageprisen for beste barne- og ungdomsroman.

Kvinne i grønn bluse smiler og ser i kamera

- Å vinne både Brageprisen og Kritikerprisen absolutt sjeldent og veldig stas, forteller Kirsti Kristoffersen, publisist i Gyldendal. Foto: Fartein Rudjord

Kristoffersen forteller at Gyldendal har høye forventninger til Julia Kahrs fremtidige bøker.

– Forfatterskapet hennes er litt som bøkene hun skriver, fullt av koko ideer, og vi gleder oss til mer, sier Kristoffersen.

Utsikter til film

Kirsti Kristoffersen jobber også som rettighetsansvarlig for film og TV i Gyldendal og har nylig pitchet Familien Brattbakk for den internasjonale film og tv-bransjen under Berlinalen, filmfestivalen i Berlin.

Her var 11 bøker fra hele verden plukket ut. Familien Brattbakk var eneste barnebok og eneste bok fra Norden. Forfatteren selv er ekstra glad for den internasjonale synligheten en slik mulighet gir bøkene hennes.

– Jeg hadde knapt hørt om Berlinalen, selv om jeg digger film, men skjønte i etterkant hvor stort det var. Jeg er realitetsorientert med tanke på hva som skjer videre, det viktigste er en synlighet jeg ikke har hatt tidligere, forteller Julia Kahrs.

Forfatterskapet hennes er litt som bøkene hun skriver, fullt av koko ideer.

Kirsti Kristoffersen, Gyldendal pitcher Familien Brattbakk for internasjonal filmbransje under Berlinalen, filmfestivalen i Berlin. Foto: Carlos Collado

Kvinne i oransje jakke presenterer med skjerm i bakgrunnen

Tenk deg at du er 10 år gammel og redd for at din mor er kannibal? Det er en bok som absolutt ville gjort seg på film

Boken vakte oppsikt

Kristoffersen fikk fire minutter til å presentere boken for et stort bransjepublik i Berlin og forteller at Familien Brattbakk vakte stor oppsikt i bransjen:

– Det gikk veldig bra, og det var mange som ville høre mer. På grunn av den store interessen for boken, har jeg virkelig troen på at dette kommer til å bli en film, enten som utslag fra Berlinalen eller senere gjennom andre kanaler. Familien Brattbakk er en høyst original barnebok som ikke ligner noe annet jeg har lest: Tenk deg at du er 10 år gammel og redd for at din mor er kannibal? Det er en bok som absolutt ville gjort seg på film.

På grunn av den store interessen for boken har jeg virkelig troen på at dette kommer til å bli en film

-Stor oppmerksomhet fra filmbransjen for "Familien Brattbakk". Kirsti Kristoffersen, publisist og rettighetsansvarlig for film og TV i Gyldendal på Berlinalen. Foto: Carlos Collado

To personer snakker sammen over et konferansebord
Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·