Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Kulturrådet gjør endringer i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 27. februar 2020

Endringen påvirker bare delvis litteratur for barn og unge.

↑ Foto: Fahrul Azmi / Unsplash

De senere årene har påmeldingen av skjønnlitteratur til innkjøpsordningen økt markant. I 2016 ble 274 titler påmeldt innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne. Tre år senere var tallet 346, skriver Kulturrådet på sine nettsider.

Nå gjør de endringer i ordningen.

Endringene gjøres for å sikre innkjøpsordningen som automatisk – og for å hindre bokskred.

Vil ha færre påmeldinger

– Teknologiutviklingen gjør terskelen for bokutgivelser stadig lavere, samtidig som nylige endringer i reglene har ført til flere påmeldte bøker, sier Anne Oterholm, rådsmedlem og leder i Kulturrådets faglige utvalg for litteratur til Kulturrådets nettsider.

Styrken ved innkjøpsordningen er at den er automatisk. Den sikrer forutsigbarhet for forlagene, mulighet for langsiktig utvikling av forfatterskap og rask distribusjon av nye titler til landets bibliotek. I et intervju med Klassekampen sier Oterholm at endringene gjøres nettopp for å sikre innkjøpsordningen som automatisk – og for å hindre bokskred.

Kulturrådet har endret kriteriene for påmelding i den skjønnlitterære innkjøpsordningen. Nå blir færre påmeldte bøker forhåndsvurdert og utbetalingene til forlagene blir midlertidig redusert med 15 prosent. På sikt vurderer rådet også å innføre påmeldingsgebyr til innkjøpsordningen. Endringene med avkorting i utbetalingene til forlagene gjelder imidlertid ennå ikke innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for barn og unge, skriver Kulturrådet.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Skal gjennomgå alle ordningene

I et essay i Periskop diskuterte vår kritiker Guri Fjeldberg i januar innkjøpsordningens nulling av prisnominerte og kritikerroste titler. Saken skapte debatt, blant annet om norske kritikere er for snille i sin omgang med barne- og ungdomslitteratur. Kulturrådet har nå satt i gang et langsiktig arbeid for å sikre innkjøpsordningens litteraturpolitiske formål, der de vil gjennomgå alle tilskuddsordningene på litteraturfeltet, også de fem innkjøpsordningene. Høgskulen i Volda har fått i oppdrag å lage denne rapporten.

Dette er de fem innkjøpsordningene:

  • Skjønnlitteratur for barn og voksne
  • Sakprosa for voksne
  • Sakprosa for barn og unge
  • Oversatt litteratur
  • Tegneserier

 

Flere av ordningene opplever en presset økonomi, skriver Kulturrådet.

Kilder:

 

Annonser
Stikkord:
· · · · ·