Kunstjuletreet
Siden 2008 har juletreet på Maihaugen blitt pyntet av en kunstner. I år har smykkekunstner Liv Blåvarp designet treet med globuser, svaler, dompaper, hus, tresleiver, skyer og dråper, og i toppen er stjernen byttet ut med sola og surrende planeter.
↑ KUNSTNER: Liv Blåvarp (f. 1956) er en internasjonal anerkjent og original smykkekunstner som bor og arbeider på Lena på Toten. Smykkene hennes er som skulpturer, ofte store og fargerike. Blåvarp kombinerer norske og eksotiske tresorter i smykkene sine, og de er utført med høy håndverksmessig kvalitet. Foto: Maihaugen
Jeg tenker at treet skal uttrykke det fjerne og det nære, verden og rammene i heimen
– Samlingen av dekorasjoner for juletreet på Maihaugen er bygget på en gammel geografibok fra 1964. Denne boka hadde også jeg på folkeskolen. Det som pynter treet er en blanding av ting som er tapetserte med kart og bilder fra boka sammen med ting som har mer tradisjonelt preg. Jeg tenker at treet skal uttrykke det fjerne og det nære, verden og rammene i heimen. Trekkfuglene som flyr mot land langt borte og de som blir her og kommer til fuglebrettet … Dette arbeidet er både lek og alvor, forteller Liv Blåvarp om årets tre-kunst-bidrag.
Treet er for alle målgrupper, fra barnehager og skolegrupper til de mange tusen mennesker som besøker Maihaugens julemarked
Billedkunstnere, smykkekunstnere, glassblåsere, skulptører, papirklipper og multidesignere og arkitekter er blant dem vi har invitert
16 år med juletrær
– Maihaugens kunstnerjuletre er inspirert av et besøk i London der Victoria and Albert museum i noen år tidlig på 2000-tallet hadde invitert internasjonale motedesignere til å pynte et tre i museets inngangshall. Med dette som et slags utgangspunkt sendte vi en forespørsel til den norske moteskaperen Per Spook i Paris med spørsmål om han hadde lyst til å pynte vårt juletre. Svaret var ja og i samarbeid med Magnor Glassverk laget han i 2008 hundrevis av glassfigurer til treet. Disse ble så solgt etter at treet ble tatt ned i januar. Treet til Per Spook ble en suksess, fikk mye medieomtale og slik sett fikk konseptet et godt utgangspunkt og de alle fleste vi har spurt har takket ja de neste 16 årene, forteller konservator og kurator Else Braut ved Maihaugen til Periskop.
Hvilke kunstnere eller designere som skal inviteres er et samarbeid mellom Maihaugen og Lillehammer Kunstmuseum:
– Alle vi har invitert har vært nasjonale kunstnere, også med internasjonal anerkjennelse, som årets juletrekunstner, smykkekunstneren Liv Blåvarp. Vi prøver å få en variasjon mellom kunstnere, designere og arkitekter. Vi har også tanke for hvilke materialer de bruker, glass, metall, plast, papir, tre, tekstil. Billedkunstnere, smykkekunstnere, glassblåsere, skulptører, papirklipper og multidesignere og arkitekter er blant dem vi har invitert, forklarer kuratoren.
Treet til Per Spook ble en suksess
Kunstnere og designere av Maihaugens juletre:
- 2008: Per Spook. Ulike gjenstander i glass.
- 2009: Pia Myrvold. Miniskulpturer i plexiglass inspirert av nordlyset.
- 2010: Arne & Carlos. Strikkede julekuler.
- 2011: Karen Bit Vejle. Papirklipp.
- 2012: Gunnar Torvund. Hus i ulike materialer.
- 2013: Hanne Borchgrevink og Tore Hansen. Ulike figurer i tresnitt/finér.
- 2014: Ingjerd Hanevold. Metallblomster i gjenbruksmaterialer.
- 2015: Kari Mølstad. Munnblåst glasspynt.
- 2016: Anderssen & Voll. 3d-printede julekuler i plast.
- 2017: Design- og arkitekturfirmaet Snøhetta. Glassrør fylt med ulike materialer.
- 2018: Kjell Erik Killi-Olsen. En død furu dekorert med rød-rosa figurer i pappmasjé og tremasse.
- 2019: Julie Skarland. Angeline-figurer i tekstil og papirstjerner.
- 2020: Sigurd Bronger. Juletrær av farget akryl og furukongler.
- 2021: Ulla-Mari Brantenberg. Blader, istapper og dråper av glass og gull.
- 2022: Anna Talbot. Fargerike figurer laget av farget aluminium og tre.
- 2023: Sofia Vusir Jansson. Unike blomster laget i papir.
Mange av kunstnerne har tatt utgangspunkt i gamle juletradisjoner
Kulturhistorie møter kunst
Juletreet står i Maihaugens inngangsparti og er synlig for alle som kommer innom museet.
– Treet er for alle målgrupper, fra barnehager og skolegrupper som deltar på museets skoletilbud i desember, til de mange tusen mennesker som besøker Maihaugens julemarked første søndag i advent til alle dem som om kveldene i desember og til 20. dag jul er på kveldsarrangementer i Maihaugsalen. Tenning av Maihaugens kunstnerjuletre innleder jul på Maihaugen fredag ettermiddag før første julemarkedsdag. Det er et arrangement som er åpent for alle. Her blir kunstneren og årets tre presentert og det er musikalske innslag.
Hvordan settes det kunst-pyntete treet i kulturhistorisk og kunsthistorisk sammenheng?
– Juletreet er et av de mest tradisjonelle symbol på julefeiringa. På Maihaugen kan man i desember oppleve julepynta stuer fra middelalder til 1980-tallet. På denne måten kan man lære noe om julefeiring i historisk perspektiv. I Norge har vi pynta juletre siden 1820-tallet. Det vi gjør med Maihaugens kunstnerjuletre er å gi et tradisjonelt juletre en ny kunstnerisk utsmykking. Mange av kunstnerne har tatt utgangspunkt i gamle juletradisjoner, noen har utforsket museets samlinger og utformet «sitt tre» ut fra det. Treet er en utstilling som varer fra første adventshelg til 20. dag jul, avslutter Braut.