Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop-samtaler: Fluktfølelsen

SJANGER

Video,

PUBLISERT

torsdag 23. april 2020

Hvordan uttrykke følelsen av flukt, uten å si det med rene ord? Lisa (17) og Kim Marius (17) snakker om utstillingen «The Golden Wish» av Shwan Dler Qaradaki.

↑ Fra utstillingen «The Golden Wish» med Shwan Dler Qaradaki på Interkulturelt museum i Oslo. Foto: Carsten Aniksdal.

Er det mer ved disse bildene som signaliserer flukt, enn at vi kjenner bakgrunnen til barna?

Vi tok med oss fire ungdommer fra medielinja ved Drømtorp videregående skole i Ski for å besøke utstillingen The Golden Wish på Interkulturelt museum i Oslo. Der fikk de også møte kunstneren, Shwan Dler Qaradaki. I denne andre filmen i vår nye samtaleserie snakker 17-åringene Lisa og Kim Marius om en rekke store akvareller Shwan har malt av barn i en flyktningleir. Er det mer ved disse bildene som signaliserer flukt, enn at vi kjenner bakgrunnen til barna?

Bakgrunn for utstillingen: Smykkeloven

Har du hørt om smykkeloven? I 2016 innførte den danske regjeringen den såkalte smykkeloven, som innebærer at myndighetene kan frata flyktninger smykker og andre verdisaker for å finansiere oppholdet deres i landet. Kunstneren Shwan Dler Qaradaki har på egenhånd samlet gull fra flyktningleiren Arbat i irakiske Kurdistan, og dette danner grunnlaget for installasjonene, videoene og tegningene i utstillingen på Interkulturelt Museum. Qaradaki problematiserer enkeltmenneskets verdi i møte med asylpolitikken og samfunnsdebatten som føres i Skandinavia i dag.

Hvem er kunstneren?

Shwan Dler Qaradaki er født i 1977 i irakiske Kurdistan, og bosatt i Oslo. Han er tidligere politisk flyktning, og har kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak, samt i Oslo fra NISS og Kunsthøgskolen. Han var ferdig uteksaminert fra Kunsthøgskolen i 2009. Siden har han blitt en anerkjent og hyppig utstilt kunstner, som i 2014 fikk Oslo Kommunes kunstnerpris og i 2015 Kulturrådets nykommerpris. Han er kjent for sine sterke politiske budskap som engasjerer et bredt publikum.

Utstillingsplakat til «The Golden Wish» av Shwan Dler Qaradaki. Foto: Interkulturelt museum.

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·