Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop-samtaler: Helhet og deler

SJANGER

Video,

PUBLISERT

tirsdag 14. april 2020

Hvordan blir deler til helhet i kunst? Fire ungdommer fra Ski besøker Shwan Dler Qaradakis «The Golden Wish» på Interkulturelt museum.

↑ Deltakere i samtalene var fire ungdommer fra Drømtorp vgs i Ski. Innspillingen foregikk i februar 2020. Foto: Carsten Aniksdal.

Vi tok med oss fire ungdommer fra medielinja ved Drømtorp videregående skole i Ski for å besøke utstillingen The Golden Wish på Interkulturelt museum i Oslo. Der fikk de også møte kunstneren, Shwan Dler Qaradaki. I denne første filmen i vår nye samtaleserie snakker 17-åringene Lisa, Kim Marius, Tuva og Dina om hvordan deler kan bli til helhet i kunst.

Om gullet og smykkeloven

Har du hørt om smykkeloven? I 2016 innførte den danske regjeringen den såkalte smykkeloven, som innebærer at myndighetene kan frata flyktninger smykker og andre verdisaker for å finansiere oppholdet deres i landet. Kunstneren Shwan Dler Qaradaki har på egenhånd samlet gull fra flyktningleiren Arbat i irakiske Kurdistan, og dette danner grunnlaget for installasjonene, videoene og tegningene i utstillingen på Interkulturelt Museum. Qaradaki problematiserer enkeltmenneskets verdi i møte med asylpolitikken og samfunnsdebatten som føres i Skandinavia i dag.

Hvem er kunstneren?

Shwan Dler Qaradaki er født i 1977 i irakiske Kurdistan, og bosatt i Oslo. Han er tidligere politisk flyktning, og har kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak, samt i Oslo fra NISS og Kunsthøgskolen. Han var ferdig uteksaminert fra Kunsthøgskolen i 2009. Siden har han blitt en anerkjent og hyppig utstilt kunstner, som i 2014 fikk Oslo Kommunes kunstnerpris og i 2015 Kulturrådets nykommerpris. Han er kjent for sine sterke politiske budskap som engasjerer et bredt publikum.

Blant arbeidene på utstillingen «The Golden Wish» er en serie store akvareller der Shwan Dler Qaradaki portretterer flyktningbarn. Foto: Shwan Dler Qaradaki / Interkulturelt museum.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · ·