Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Stor sjangerbredde i årets Spellemann-nominasjoner

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Notis, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 12. februar 2021

Folkemusikk, vuggeviser, regnbue-indie og verdensmusikk gav de beste norske platene for barn i fjor.

↑ Nominerte til Spellemannsprisen i kategorien Barn: Andreas Ihlebæk med «Northern Lullabies», Hei kalas med «Hvorfor er jeg allergisk», Aslak Brimi med «Huldra Hildur» og Sarah Camille med «Spor av dråper og røde nebb». Foto: Utgiverne

Årets Spellemann-nominasjoner ble sluppet fredag. I kategorien Barn har flere av albumene en fortelling som overbygning. Sjangermessig spenner de nominerte vidt – fra folkemusikk, world/urban og jazz til skranglete indiepop og lavmælte vuggeviser på piano.

 

De nominerte til årets Spellemann er:

«Northern lullabies» av pianist Andreas Ihlebæk. Plateomslaget er laget av Hamdi Barakat. Foto: Naxos

Andreas Ihlebæk: Northern Lullabies (NXN)

Northern Lullabies bygger videre på sterke tradisjoner i norsk barnemusikk. Plata tar utgangspunkt i kjente vuggeviser, og har fått gode kritikker også i utlandet. «Til tross for at mange av sangene er spilt inn før, kan jeg ikke komme på innspillinger som ligner», skrev Periskops kritiker Embret Rognerød i sin anmeldelse.  Dette er bruksmusikk, en beroligende og stemningsfull plate for barn og voksne – viser du faktisk får lyst til å sovne til, mente han.

Andreas Ihlebæk. Foto er hentet fra andreasihlebaek.com

Aslak Brimi: «Huldra Hildur». Illustrasjonen er av Agnetha Berg.

Aslak Brimi og Mari Midtli: Huldra Hildur (ta:lik records)

Folkemusikeren Aslak Brimi betegner seg selv som en nyskapende tradisjonalist. Med Huldra Hildur-konseptet ønsker han å formidle seterkultur og huldretro, og utgivelsen kommer både som bok, lydbok og barneplate. Med på laget har han sangeren Mari Midtli (huldra), Mads Erik Odde på trekkspill, Even Lusæter som forteller og Pål Svindland og Espen Wensaas som musikere. Setermusikk og lokking er en viktig del av det musikalske uttrykket i Huldra Hildur.

 

Aslak Brimi. Foto: Marit Sletten

Hei Kalas består av Roy Ole Førland, Heidi Marie Vestrheim og Annikken Theodorsen. Foto: Jan Khür

Hei kalas: Hvorfor er jeg allergisk (Grappa musikkforlag)

NRK Super-veteranene Heidi Westrheim og Annikken Theodorsen utgjør sammen med Roy Ole Førland bandet Hei kalas. Hvorfor er jeg allergisk er deres første album. Ifølge Periskops anmelder Malin Kulseth er plata «et deilig avbrekk fra den strømlinjeformede popmusikken».

Kulseth beskriver sounden som «skranglete indiepop» og roser bandet for å ha gode og livsnære tekster om identitet og vennskap. «Den naturlige og oppriktige åpenheten er uten tvil den sterkeste kvaliteten til Hvorfor er jeg allergisk», skriver Kulseth. Den røde tråden i albumet er kjærlighet og respekt – at man skal få være hvem man vil og være med hvem man vil.

 

 

hei kalas: «hvorfor er jeg allergisk». Foto: Grappa Musikkforlag

Sarah Camille. Bildet er hentet fra sarahcamille.com

Sarah Camille: Spor av dråper og røde nebb (OK World Records)

Slampoeten Sarah Camille ga i fjor ut plata Spor av dråper og røde nebb. Albumet har samme tittel som en forestilling hun har turnert med i Den kulturelle skolesekken gjennom flere år. I tillegg til CD, er fortellingen også gitt ut som fysisk bok og som digital barnebok på flere språk.

Sarah Camille beveger seg musikalsk mellom sjangrene jazz, vise, urban og world. Spor av dråper og røde nebb spinner rundt fortellingen om en liten kolibri som prøver å slukke en skogbrann med små dråper vann den tar med seg i nebbet. På platen veksler Sarah Camille mellom norsk, engelsk og creole.

 

Her kan du høre Sarah Camilles lydbok på norsk, arabisk, dari, polsk, engelsk, tamil og fransk.

Sarah Camille: «Spor av dråper og røde nebb». Foto: OK World Records

Musti. Foto: Spellemann.no

Blant de unge artistene som utmerker seg i de øvrige kategoriene, kan Musti og Cezinando håve inn flere spellemannspriser dette året. Begge er nominerte innen sjangrene Hiphop og Årets Tekstforfatter. Cezinando kan i tillegg bli Årets Låtskriver, og Musti kan bli tildelt prisen Årets Gjennombrudd og Gramostipend 2020.

Musti står bak tittellåta på Brageteatrets fiksjonspodkast Bilde av en brennende Tesla, som Aksel Kielland anmeldte for oss i går, og Cezinando debuterte som barnebokforfatter i 2020 med boka Bokstavene, som Ida Skjelderup anmeldte for Periskop.

Kristoffer Cezinando Karlsen. Foto: Sebastian Bjerkvik

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·