Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Superhelter skal få barn til å spille piano

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Anbefaling, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 15. desember 2020

Komponist Aksel Kolstad lanserer noteheftet «Superhelt-etyder», et univers som skal få store barn og ungdom til å synes piano er kult.

Tegneserier har fått et oppsving på utlånsstatistikken blant barn og unge de senere årene. Nå kombinerer komponist Aksel Kolstad tegneserie med pianolæring. I noteheftet Superhelt-etyder har han skapt et univers der superhelter danner rammefortellingen rundt de ulike stykkene i noteheftet.

«Superhelt-etyder» av Aksel Kolstad med illustrasjoner av Emil Hauge. Foto: Musikk-Husets Forlag

For de viderekomne

En etyde er et lærestykke. Det dreies rundt ulike tekniske ferdigheter som skal øves inn for å forbedre teknikken på for eksempel terser, triller eller ulik rytmikk. En slags terping som av ulike komponister er utviklet til små stykker i seg selv. Og nå altså i superhelt-versjon.

– I utgangspunktet har jeg tenkt dette som et hefte man kan ha gjennom tenårene. Som begavet og med teknisk overskudd i de sene tenårene kan man ha det ganske gøy med etydene. Som yngre utøver i et tidlig stadium er stykkene fine å strekke seg etter. Gjennom etydene kan barna inspireres i øvingen, lytte via YouTube, tegne og komponere. Det passer trolig aller best for øvede fingre mellom 10 og 15 år, sier Kolstad til Periskop.

Gjennom etydene kan barna inspireres i øvingen, lytte via YouTube, tegne og komponere.

Elevene vil erfare at teknikk kan utvikles på et helt nytt bakteppe.

Superhelt-knagger i øvingen

Superhelt-heftet er det første i sitt slag, forteller Kristin Andersen, forlagsredaktør i Musikk-Husets Forlag.

Superhelt-etyder er et spennende tilskudd til allerede eksisterende etydemateriale. Aksel Kolstad har slått sammen to verdener: Han er tro mot det klassiske etydekonseptet, der stykkene fokuserer på en teknisk utfordring, og trekker inn superhelter på en utrolig snedig måte. Elevene vil erfare at teknikk kan utvikles mot et helt nytt bakteppe. Der det kan være utfordrende å finne en essens i tradisjonelle etydehefter, har man her noen mentale superhelt-knagger å henge lærdommen på. Bildet av en superhelt som flyr rundt i verdensrommet og sjekker at alt er i orden er med på å gi uttrykk og mening i spillet, forteller Andersen.

Aksel Kolstad. Foto: akselkolstad.com

Superhelt-galaksevokteren Custos flyr rundt og sjekker at alt er som det skal. Fra «Superhelt-etyder», illustrasjon av Emil Hauge. Utfordringene i denne etyden går blant annet på triolbevegelser over en jevn melodisk rytme - i samme hånd. Foto: Musikk-Husets Forlag

Trigger hjernen

– I utgangspunktet var kombinasjonen mellom superhelter og etyder laget for å gi et inspirerende løft til unge pianisters øvehverdag, forteller Aksel Kolstad.

– Og det finnes mange gode etyder og øvelser der ute, selv om lite er i nærheten av å ha det samme røffe preget som superhelt-etydene. Men dette er først og fremst noe helt nytt med tanke på at eleven ser en dramaturgisk historie visuelt og parallelt med musikken. Da skjer det nemlig noe som ikke andre etyder eller øvelser kan by på. Dramaturgien ligger i musikken, og tegningene følger utviklingen. Dette trigger hjernen på en helt annen måte enn ved øving kun med vanlige noter, forteller Kolstad.

Når handlingen skifter, kan eleven følge dette visuelt gjennom tegneserierutene. På YouTube har Kolstad laget videoer der han spiller etydene og elevene kan få tips og råd når de skal øve dem inn.

Dette er først og fremst noe helt nytt med tanke på at eleven ser en dramaturgisk historie visuelt og parallelt med musikken.

Figurene skulle ha forankring i norrøn mytologi.

Norrøn forankring

Har du testet dette på barn eller fått innspill fra pianospillende barn underveis når dere har laget konseptet?

– Kun på barnet i meg selv. Men vi har fått hyggelige tilbakemeldinger så langt.

Illustratør Emil Hauge har utviklet de åtte ulike figurene som følger etydekonseptet. Kolstad ønsket at figurene skulle ha forankring i norrøn mytologi og et utseende som barn over hele verden skal ha mulighet til å kjenne seg igjen i. Ifølge komponisten kom musikken først, deretter illustrasjonene. Illustrasjonene representerer dramaturgien, historiefortellingen, i musikken.

Musikk-Husets Forlag sammenligner Superhelt-etyder med en moderne utgave av Bilder fra en utstilling, Modest Musorgskijs berømte klaver-suite. Dette kalles også programmusikk, musikk som ønsker å skildre en tilstand eller handling.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Marvel som mulighet

I Superhelt-etyder er handlingen slik: «I et bortgjemt univers må en gruppe unike helter holde sammen for å kjempe mot et truende, ondt og nærmest usynlig mørke. Utfordringene er mange og ulike, men sammen står de sterkere enn noen superhelter tidligere har gjort.»

Ni hellige planeter skal beskyttes, og portaler mellom tid og rom kan åpnes. En av figurene elsker i tillegg magedans.

Tegneserieforlaget Marvel har også fattet interesse for denne måten å jobbe med tegneserier på. På sikt håper Kolstad på å utvikle konseptet – og gi verden flere musikalske superhelter.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · ·