Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

– Vi har mistet en stor mester innen barnebokscenen

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 16. desember 2022

Den tyske illustratøren og barnebokforfatteren Wolf Erlbruch er død. Erlbruch var mest kjent i Norden som skaperen av den lille muldvarpen.

↑ Illustrasjon fra boken: «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans». Foto: Peter Hammer Verlag / Portrett av Wolf Erlbruch, foto: Françoise Saur

Dr. Claudia Maria Pecher, president, Deutschen Akademie fur Kinder – und Jugendliteratur, foto: privat

Den tyske barneboknestoren har bidratt med illustrasjoner og tekst i rundt 30 barnebøker. Blant annet står Wolf Erlbruch bak illustrasjonene i klassikeren Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans (Omnipax 1999) med tekst av Werner Holzwarth.

– Med Wolf Erlbuchs bortgang har den tyske barnebokscenen mistet en stor mester innen bildebokkunst, forteller Dr. Claudia Maria Pecher til Periskop. Hun er president i Deutsche Akademie fur Kinder- und Jugendliteratur (Det tyske akademiet for barne- og undomslitteratur).

Dr. Claudia Maria Pecher: -Med Wolf Erlbuchs bortgang har den tyske barnebokscenen mistet en stor mester innen bildebokkunst. Fra «Kinderzimmekalender» av Wolf Erlbruch. Foto: Wolf Erlbruch / Peter Hammer Verlag

Bokforside til den tyske utgaven av «Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans», foto: Peter Hammer Verlag/dpa bildfunk

En av Erlbruchs illustrasjoner, foto: Wolf Erlbruch / Peter Hammer Verlag

Prestisjetunge priser til Erlbruch

Erlbruchs mest kjente figur er sannsynligvis muldvarpen fra den populære boken, første gang utgitt i 1989. Boken som handler om den lille muldvarpen på jakt etter hvem som har gjort fra seg på hodet hans.

– Erlbruchs muldvarp er blitt en symbolsk figur i Tyskland og ambassadør for de tyske statsbaner, sier Pecher.

– Med sine illustrasjoner i bøker som Die Ratten og bildebøkene Die Menschenfresserin og And, Døden og Tulipanen (utgitt på norsk på Heinesen forlag i 2007, red.anm.), viser Erlbuch et stort mangfold. Han har vært en av de viktigste bildebokkunstnerne i Tyskland, noe som er bekreftet av en rekke prestisjetunge priser, forteller Pecher.

Wolf Erlbruch mottok i 2017 Astrid Lindgrens Minnepris som han donerte til sin stiftelse i Wuppertal. Han har også mottatt H. C. Andersen-prisen for sine samlede verker.

– Vi sørger over tapet av en person og kunstner som var unik innen bildebokscenen, sier Pecher.

Wolf Erlbruch fikk Astrid Lindgrens minnepris. Foto: Christine Olsson / AP / TT News Agency / picture alliance

Han har vært en av de viktigste bildebokkunstnerne i Tyskland, noe som er bekreftet av en rekke prestisjetunge priser

Wolf Erlbruch (1948-2022)


Wolf Erlbruch var professor i arkitektur, design og kunst ved Bergische Universität i den tyske byen Wuppertal. Erlbuch var både forfatter og illustratør.

I Norden er han mest kjent for illustrasjonene til boken Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans, med tekst av Werner Holzwarth.

Bøkene hans er oversatt til flere språk og utgitt verden over. Wolf Erlbruch har vunnet flere priser for sitt arbeid med barnebøker, blant andre H.C. Andersen-prisen for sine samlede verker og Astrid Lindgrends Minnepris.

Alice Lima de Faria, førsteamanuensis i visuell barnelitteratur ved Norsk barnebokinstitutt, foto: Fredrik Naumann/Felix Features

En mester i illustrasjonskunst

Erlbruchs illustrerte barnebøker er oversatt til en rekke språk og utgitt verden over. Alice Lima de Faria, førsteamanuensis i visuell barnelitteratur ved Norsk barnebokinstitutt, mener han særlig vil bli husket for sine illustrasjoner.

– Wolf Erlbruch kombinerte ofte ulike teknikker som collage, blyant og krittegning, grafiske eksperiment og akvarell. Han hadde en sterk og tydelig strek. Erlbruch var virkelig en mester i illustrasjonskunsten, der han både viderførte en tradisjon samtidig som han var innovativ og nyskapende, sier hun.

God på tabu

Erlbruch tok opp flere tabuområder i både illustrasjoner og tekst.

– Min favorittbok er And, døden og tulipanen som henvender seg til lesere i alle aldre, og som tar opp teamet døden på et mesterlig vis. Erlbruch har sagt at det viktigste når man skriver eller illustrerer for barn er å være oppriktig med sine egne følelser, og også fortelle om seg selv, forteller Lima de Faria.

Wolf Erlbuch døde 11. desember i år. Han ble 74 år.

Bokforside: «And, Døden og tulipanen» av Wolf Erlbruch, foto: Heinesen

Erlbruch kombinerte ofte ulike teknikker som collage, blyant og krittegning, grafiske eksperiment og akvarell. Han hadde en sterk og tydelig strek

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·