Visuelt-gull til Anna Fiske, Sult, skating og Stortinget
Designprisen Visuelt bød på heder, ære og gull også til bøker og spill for barn og unge. I tillegg ble en interaktiv musikkinstallasjon for barn tildelt diplom i kategorien digital design.
↑ Fra «Skate CIty». Foto: Agens
Visuelt er en årlig konkurranse innen visuell kommunikasjon. Den arrangeres av Grafill, en interesseorganiasasjon for utøvere innen grafisk design, illustrasjon og digital design. I år ble Visueltprisen delt ut digitalt.
Nedenfor har kan du lese om hvilke designere juryen mener har utmerket seg med gode arbeider rettet mot barn og unge. Det inkluderer en bildebok, en tegneserieroman, mobilspill, læringsspill og en musikkinstallasjon.
Visueltprisen
Visuelt er en årlig konkurranse innen visuell kommunikasjon.
Prisen løfter frem det beste av arbeider innen grafisk design, illustrasjon, digital design og moving image med fokus på utøverne.
Målsettingen er å inspirere til nytenkning og høy faglig standard.
Visueltprisen ble første gang delt ut i 1993.
Grafill er en interesseorganisasjon for profesjonelle utøvere og studenter innen fagområder som grafisk design, illustrasjon, animasjon, tegneserieskaping, tjenestedesign og digital design.
I 2020 var det påmeldt 704 bidrag. Til sammen 165 arbeider ble nominerte. Det ble delt ut 42 gull og 123 diplom.
En fest av en bildebok
Anna Fiske fikk gull i barnebokkategorien for Hvordan lager man en baby? (Cappelen Damm 2019). Juryen omtaler den som en fest av en bildebok om kjærlighet og samliv, og mener Fiske går uredd inn i tema og beskriver grundig både gjennom tekst og tegning:
«Her er ingenting forfinet, men heller tegnet ut i en rå, karakteristisk stil. (…) Boken er rik både i det visuelle uttrykket, informasjon, mangfold og diversitet. Her fungerer frittstående små illustrasjoner uten faste rammer veldig godt. Utøver bruker sidene på en fin måte, og fører leseren gjennom lekne og varierte oppslag i en naturlig rytme.»
Her kan du lese Periskops anmeldelse av Hvordan lager man en baby?.
Fortelling som skinner
Martin Ernstsen fikk gull i kategorien Bøker for tegneserieromanen Sult (Minuskel). Martin Ernstsens tegneserieadaptasjon av Hamsuns kjente roman har en enorm vilje til å bringe frem nye fortolkende perspektiv, ifølge juryen:
«Det er sjelden at en så lang tegneserie har et intenst overskudd hele veien, rute etter rute, tablå etter tablå (…) Vi roper hurra for at utøveren har tatt et så raust og empatisk eierskap til et monumentalt stykke norsk skjønnlitteratur, og gjenskapt det til et monumentalt stykke norsk tegneserie.»
Skating i Frognerparken
Spillet Skate City fra Agens fikk gull i kategorien Digital design: Installasjoner og spill. Spilleren tas med til ulike byer der man kan skate på virkelige steder: Oslo, Los Angeles og Barcelona. I Oslo kan man blant annet skate i Frognerparken, på Rådhusplassen og ved Tinghuset.
Juryen sier: «Gameplayet har med seg kjente uttrykk fra skate-spill-verden som byr på enkel og god interaksjon. Landskapene er fantastisk godt gjennomført. Lyssettingen, fargepalettene og stemningene det skaper, suger deg inn i spillets verden.»
Stor heder til Stortinget
Også Stortinget Demo fra HyperRedink fikk gull i kategorien Digital design: Installasjoner og spill, og også gull i Åpen klasse. I tillegg mottok det interaktive spillet IxDA-prisen for fremragende interaksjonsdesign hvor brukeroppleelse står i fokus.
Demo er et interaktivt rollespill om demokrati og demokratiske verdier for skoleelever som besøker Stortinget. Spillet varer i to timer og består av skreddersydd oppgavedesign, scenografi, film, musikk, lys- og lyddesign. Ifølge juryen motiverer spillet til læring:
«Et tydelig og helhetlig designspråk med sterke visuelle virkemidler er brukt til det fulleste for å gi elevene et engasjerende læreverktøy. Brukervennlig interaksjoner og tydelige visualiseringer drar elevene gjennom en dramatisk historiefortelling om noe av det viktigste vi lærer om – hvordan samfunnet vårt fungerer og hvilke konsekvenser valgene våre kan få. (…) Stor heder til Stortinget for innovativ bruk av design.»
https://vimeo.com/400953258
Musikk gjennom lek
I samme klasse, Installasjoner og spill, mottok den interaktive musikkinstallasjonen Speisa diplom. Speisa ble laget til Barnas Ultima-dag under Ultimafestivalen i 2019. Ørjan Laxaa, Einar Lukerstuen, Aleksander Vassdal og Eivind Vullum står bak installasjonen. Juryen sier følgende:
«Med enkle, men tydelige virkemidler dras barna inn i et eget univers av lys, rytmer og tonearter. Her lærer de om hvordan musikk og rytmer kan oppstå på en original og involverende måte gjennom barnas fineste uttrykksmåte – leken. All teknologi er skjult for å tilrettelegge for enklest mulig interaksjon, slik det skal være Dette blir man glad av å se på i etterkant, og sannsynligvis enda gladere av å utforske i realtime.»