Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

1,3 milliarder mer til kulturen i 2025 – men hva med barna?

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Intervju, Nyhet,

PUBLISERT

onsdag 9. oktober 2024

– Det er satt av helt ferske 55 millioner kroner til økt deltagelse for barn og unge under fanen kultur og fritid. Det handler om å skape rom for unge for å forebygge utenforskap og kriminalitet. Budsjettet i sin helhet viser at vi legger føringer med økt satsning på barn og unge, forteller statssekretær Even Aleksander Hagen til Periskop.  

↑ LA FREM: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

2025: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery presenterte forslaget til kultur- og likestillingsbudsjett i Blumenthal-rommet, i KODE kunstmuseum i Bergen. Foto: KUD

Vi kan skape kultur, selv i dyrtid

Årets forslag til kulturbudsjettet under Statsbudsjett 2025 er ikke alarmerende og innovativ lesing. Trenden er enkel: Videreføre allerede oppstartete prosjekter og justere opp med en forventet index-regulering som tar høyde for lønns- og prisvekst. Ellers er det meste ved status quo, og budsjettet gir lite føringer på om både regionale kulturmidler og deler av midler til museer og kulturinstutisjoner faktisk må merkes barn og unge. 

– Vi er opptatt av felleskap og frivillighet i årets budsjett. Etter å ha gitt 3,8 milliarder kroner til norsk kultur i vår regjeringsperiode, viser vi at vi kan skape kultur, selv i dyrtid, fortalte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery under regjeringens pressekonferanse fra Kode i Bergen mandag 7. oktober. På drøye 30 minutter ble hovedpoengene, og skrytelisten, lagt frem: 

– Det er satt av penger til 16 nye kulturbygg på totalt 621 millioner kroner, som barneverkstedet til 12 mill kroner på Henie Onstad, Teateret i Haugesund, Museum på Odderøya i Kristiansand og hele 90 millioner til rehabilitering av Ole Bulls hjem under Kode i Bergen. Men vi vet at et inkluderende lokalt kulturtilbud ikke bare skapes av bygg, men av menneskene. Derfor har vi gitt fylkene større muskler med hele 75 millioner kroner i et regionalt kulturfond, slik vi lovet i Hurdal. 82,5 millioner på budsjettet er også satt av til kulturinstitusjoner som Kilden Teater, Trøndelag Teater og Innlandet Teater, fortsatte ministeren. 

Trenden er enkel: Videreføre allerede oppstartete prosjekter og justere opp med en forventet index-regulering som tar høyde for lønns- og prisvekst

INTERVJUET: Statssekretær Even Aleksander Hagen. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

VINNER: Leselyst får økte bevilgninger. Her: Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery under lanseringen av leselyststrategien på Lillehammer bibliotek i mai 2024. Foto: Clara Schjødt / Litteraturfestivalen

Vi vet at barn og unge fra lavinntektsfamilier deltar mindre på kulturtilbud

Datakultur

Dataspill ble også trukket frem som en ny satsning, selvom summen kun er på fem millioner kroner: 

– Regjeringen la frem handlingsplanen Alle inkludert i år, og dette følger vi opp i budsjettet. Vi vet at barn og unge fra lavinntektsfamilier deltar mindre på kulturtilbud. Fem millioner er satt av til å kjøpe inn dataspill på arenaer der unge møtes. Dataspill er felleskap, understreker ministeren.

Periskop fikk også noen minutter med statssekretæren Even Aleksander Hagen etter pressekonferansen: 

Det er vel ikke store nyheter på budsjettet når det gjelder barn og unge? De fleste pottene har kun økt som forventet, som Brage teateret, Fargespill, Unge Viken Teater mm? 

–  Hovedtendensen er å videreføre og index-regulere. Men jeg vil trekke frem ekstrasatnsingen på 55 millioner, som inneholder blant annet ti millioner kroner til fritidsklubber, seks millioner til korps, fem millioner til dataspill og summer til ulike teatre. Herunder kommer også Leselyst med 20 millioner, som kommer i tillegg til de 23,3 millionene satsningen får fra Tippemidlene. Hovedretningen under Leselyst er satsningen på skolebibliotekene, og budsjettet vil følge retningen Leselyststrategien la frem i vår, frem mot 2030. 

Hva så med de minste barna, barnehagene, har man fulgt denne gruppen opp her – som lovet av Abid Raja (V) og Guri Melby (V) i rapporten i 2021 Kultur for barn og unge – om at kunst i barnehagene skulle inn under DKS-paraplyen? 

–  Her er det ikke noe nytt i statsbudsjettet. Skolesekken fikk 20 millioner ekstra i 2023 og i tilsvarende økning i 2024 fra Tippemidler, totalt 350 millioner årlig, og ikke nye midler over statsbudsjettet. Her er det regionene som bestemmer, med en åpning i tilskuddsbrevene fra Kulturtanken til å inkludere barnehagene under Skolesekken. Men dette er ikke lovpålagt og vi ser kun små forsøk rundt i landet. Vi har prioritert å øke midlene til ordningen, ikke detaljstyre hvordan de brukes. Det nærmeste vi kommer satsning på barnehagene i budsjettforslaget for 2025 er Nasjonalbibliotekets samarbeid mellom Folkebibliotekene og barnehagene i tråd med Leselyststrategien. 

Museene får også store summer, som Kode på over 40 millioner, Lillehammer Kunstmuseum på over 80 og Nasjonalmuseet på nesten en milliard kroner. Er noe øremerket barn og unge? 

–  Heller ikke her kan vi ha føringer, i tråd med armlengdes avstand, men vi har valgt å styrke museenes rammer i en tid med stram økonomi. Men det er hele veien et hovedsignal om å øke barn og unges deltagelse. Mange av museene, også blant de 16 kulturbyggene kulturministeren nevnte, har et fokus på unge, som 12 millioner til et barneverksted på Henie Onstad Kunstmuseum. De regionale kulturfondsmidlene på 75 millioner er også viktig for barn og unge, fordi de styrker kulturen lokalt og regionalt. 

Men de har ikke føringer om å avsette deler av midlene til barn og ung? 

–  Det er fylkeskommunene som vil forvalte denne potten, og deres vurderinger vil avgjøre hva midlene brukes til. 

Ellers er det ikke andre nyheter for barn og unge på årets forslag? 

–  Vi kan trekke frem Tigerteateret som for første gang fikk en fast post på 2 millioner kroner, en buss som reiser rundt og som gjør svært mye bra for de unge. Riksteateret har også økt sitt fond for skoler med to millioner, så elever kan se teater gratis, og understreker inkludering og deltagelse som mål, og vår fanesak om et kulturtilbud for alle. 

Men Kloden Teater fikk kuttet 3 millioner og dermed mister mye av sitt barneprogram? 

–  Ja, jeg vet de var svært lei seg for dette. Jeg har forståelse for skuffelsen, men midlene Kloden teater har fått har vært forhandlet frem i Stortinget, og det var dessverre ikke rom for å løfte de inn som fast mottaker innenfor årets budsjettramme. 

 

FARGESPILL får 3,4 millioner NOK av årets Statsbudsjett. Her fra feiringen av Fargespills 20-årsjubileum i Bergen. Foto: Helge Hansen

Det er hele veien et hovedsignal om å øke barn- og unges deltagelse

Hovedpunkter fra forslag til kulturbudsjettet 2025:  


  • 82,3 millioner kroner til ulike kulturinstitusjoner over heile landet 
  • 20 millioner ekstra til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og Norsk helsearkiv på Tynset 
  • Regjeringa vil gi 55 millioner kroner til auka deltaking i kultur- og fritidsaktivitetar for barn og unge 
  • Kulturdepartementet får 43,4 millioner kroner ekstra fra spillemidler og statsbudsjett. Dette skal gå til satsing på litteratur for barn og unge

SKUFFET: Adne Sekkelsten er teatersjef ved Kloden Teater. Foto: Kloden Teater

Tre om budsjettet

I statsbudsjettet for 2025 har Regjeringen valgt å kutte støtten til Kloden teater med 3 millioner kroner, samtidig som det ikke er avsatt midler til planlagte teaterbygg. Dette setter hele prosjektet, og dermed Kloden teaters fremtid, i fare:

Tildelingskuttet i statsbudsjettet har alvorlige konsekvenser for Kloden teater, ettersom vi står i en kritisk fase for både drift og bygging av vårt permanente teaterhus. Vi mister tre millioner i driftsmidler og får samtidig ingen statlig støtte til prosjektet, til tross for at utbygger allerede har investert to tredjedeler av kapitalen, og Oslo kommune har forpliktet seg til 15 millioner. Verdien av disse pengene er ikke bare synlig direkte i aktiviteten som skjer på Kloden teater, men også indirekte synlig gjennom alle forestillingene til aktører fra det profesjonelle frie scenekunstfeltet som har sin produksjonsperiode hos oss, for så deretter å reise rundt i Norge og spille på andre scener, sier teatersjef Ådne Sekkelsten til Periskop.

I FARE: Kloden Teater. Foto: Illustrasjoner av teaterhuset Kloden teater

Tildelingskuttet i statsbudsjettet har alvorlige konsekvenser for Kloden teater

POSITIVE: Direktør Matias Hilmar Iversen, ved Kulturtanken. Foto: Kulturtanken

Vi er ellers også glade for at det foreslås å videreføre tilskudd for inkludering i kulturliv, som vi har forvaltet siden 2020

Den enes død, den andres brød …

Tigerteateret med sin omreisende Tigerbussen, derimot, kunne juble over sine tildelinger:

Vi i Tigerstadsteatret er i gledessjokk over at vi er foreslått på statsbudsjettet med driftstøtte på 2 millioner kroner! Dette er en seier for alle barna som trenger kunst og kultur i livene sine, for alle som jobber med oss og for alle som elsker Tigerbussen. Vi er veldig glade for at arbeidet vårt med å finne de barna som ikke blir tatt med i teater, blir lagt merke til. Nå er vi supermotiverte med å fortsette den nasjonale satsingen vår med kompetansedeling og samarbeids-produksjoner med regionteatrene i Norge, slik at enda flere barn kan få oppleve teater som kan bety noe for dem for resten av livet!, forteller Hilde Brinchmann, teatersjef, til Periskop.

Hva med Kulturtanken?

Direktør Matias Hilmar Iversen kommenterer til Periskop:

DKS-ordningen har, i likhet med mange andre felt, blitt satt under press på grunn av prisveksten de siste årene. Økningen i tildelingen av spillemidler er viktig for å opprettholde et bredt og profesjonelt tilbud, og det er en styrking vi håper vil fortsette. Slik det ble klart i forrige uke, settes det i budsjettforslaget av 43,4 millioner i friske midler til tiltak i leselyststrategien. Av disse vil 8,3 millioner gå til tiltak i DKS. Dette er en etterlengtet satsing. I tillegg til å ha nasjonalt ansvar for DKS skal Kulturtanken bidra til at barn og unge får oppleve, delta i og skape kunst og kultur også på fritiden. Vi har i tråd med dette fått to treårige oppdrag: Et krafttak for mangfold i kulturfrivilligheten, og styrking av medvirkning fra barn og unge i lokale kultur- og fritidsaktiviteter. Her lyser vi nå ut inntil 6 millioner i år og søknadsfristen er 21. oktober. Vi opplever stor interesse for disse utlysningene. Det vitner om at det er en riktig og etterlengtet prioritering.

Periskop vil følge opp Leselyststrategien og økte midler for 2025 i en ny sak. 

BUDSJETTVINNER: Hilde Brinchmann. Foto: Tigerstadsteatret

Dette er en seier for alle barna som trenger kunst og kultur i livene sine

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·