Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Bibliotekene er stengt – trykket øker på e-bokutlånet

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 23. mars 2020

Alle landets fylker tilbyr e-bokutlån, og norske bibliotek har nå omdisponert midler for å ha flere e-bøker tilgjengelig. I dag kom en krisebevilgning på 20 millioner kroner for å styrke bibliotekenes e-bok-kapasitet.

↑ Mens vi venter på normale tider, er e-boken en mulighet. Foto: Paul Hanaoka / Unsplash

Når landets biblioteker er stengt og mange barn tilbringer mer tid enn vanlig hjemme, settes bibliotekenes e-bok-kapasitet på prøve.

Bibliotekene i alle fylker tilbyr utlån av e-bøker og e-lydbøker. Trykket på e-bokutlån har vært markant større enn normalt den siste uken, rapporteres det fra bibliotek Periskop har vært i kontakt med.

De aller fleste barne- og ungdomsbøker som kommer ut i Norge, gis også ut som e-bok. Riktignok finnes det færre titler for barn og unge enn for voksne. Per i dag finnes 1774 e-bøker for barn og ungdom for salg. Av disse er 1595 tilgjengelig for utlån i bibliotek, viser tall fra Allbok Bibliotek, en plattform hvor bibliotek kan kjøpe utlånslisenser for e-bøker. Allbok Bibliotek driftes av Bokbasen.

Utvalget i det enkelte bibliotek avhenger av hva de velger å kjøpe inn.

eBokBib forsvinner snart

Det finnes to utlånsapper for e-bøker: BookBites (Biblioteksentralens app) og eBokBib, som har vært driftet av Bibliotek-Systemer. I løpet av våren blir Allbok, Bokbasens nye app, lansert. Men: 1. mai forsvinner eBokBib fra norske bibliotek. Appen skulle egentlig vært avviklet ved årsskiftet. Etter påtrykk fra norske bibliotek har Biblioteksystemer latt den vare til 1. mai. Men da er det slutt.

Deichman i Oslo og Bergen offentlige bibliotek, samt bibliotekene i Møre og Romsdal, Rogaland, Agder og Trøndelag bruker fortsatt eBokBib som utlånsapp for e-bøker. Fra mai må lånerne i disse fylkene finne andre måter å få tak i e-bøker på.

 

De fleste fylker har ordnet seg

Ved alle bibliotekene som fortsatt bruker eBokBib jobbes det med ny utlånsløsning på digitale boklån. I Bergen, Agder og Møre og Romsdal er ny løsning ute på anbud. I Oslo vil ny programvare bli tatt i bruk når den er testet og kvalitetssikret av hovedstadsbiblioteket. I Rogaland vil de snart ta i bruk Allbok-appen. Trøndelag har også snarlig en løsning på plass.

Troms og Finnmark, Vestland (med unntak av Bergen), Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark bruker BookBites. Nordland kommer på i løpet av veldig kort tid, får Periskop opplyst fra Kristin Lande, kommunikasjonssjef i Biblioteksentralen. Dette betyr at om lag 6o prosent av Norges befolkning har eller vil få mulighet til å lese e-bøker og lytte til e-lydbøker fra biblioteket sitt gjennom BookBites-appen, forteller hun.

 

Kristin Lande, kommunikasjonssjef i Biblioteksentralen. Foto: Nikolaj Blegvad

Få e-bøker for barn

Det finnes færre e-bøker for barn og ungdom enn for voksne, men mye er likevel tilgjengelig for barna som vil lese litteratur digitalt. Både Samlaget, Aschehoug, Cappelen Damm og Vigmostad og Bjørke bekrefter at alle glattsatsbøker, altså tekstbøker, samt de fleste lett illustrerte barnebøker gis ut som e-bøker parallelt med papirboka. Bildebøker gis i liten grad ut som e-bok.

Alle e-bok-titlene fra forlagene blir tilgjengeliggjort for bibliotekene. Når Kulturrådet kjøper inn bøker til bibliotekene, kjøper de også 70 e-bøker – eller lisenser – i tillegg til papirbøkene, og de er åpne for utlån dersom bibliotekene ønsker det. Bibliotekene kjøper i tillegg selv inn papirbøker og e-boklisenser. Det enkelte bibliotek bestemmer selv sitt utvalg og budsjett. Det er med andre ord opp til bibliotekene hva de ønsker å tilby av e-bøker.

For å låne e-bøker og e-lydbøker må man være tilknyttet et bibliotek og ha nasjonalt eller lokalt lånekort.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Mona Nummedal, kundeansvarlig i Bokbasen. Foto: Privat

Flere midler til e-bøker

– Bibliotekene har ikke ubegrenset med midler til e-bøker, men vi ser at bibliotekene har snudd seg rundt og omfordelt budsjettene ut fra den uvanlige situasjonen som har oppstått med koronaviruset, forteller Mona Nummedal, kundeansvarlig i Bokbasen. Mange bibliotek har økt budsjettene til e-bøker betraktelig. Dermed er det mer penger tilgjengelig til utlån, og utlånet har med det økt vesentlig.

Ifølge Nummedal finnes det ikke noe tak på antall e-bøker, men biblioteket må betale for hvert utlån. Det totale utlånet er derfor begrenset til handlingsrommet i bibliotekenes budsjetter for innkjøp av e-medier. Både Bokbasen og Biblioteksentralen regner med høyere trykk på e-bøker i dagene og ukene som kommer.

I dag la Regjeringen og Nasjonalbiblioteket frem en krisepakke for å styrke det digitale bibliotektilbudet. Ett av dem er 20 millioner kroner ekstra til anskaffelse av flere e-bøker. Midlene disponeres lokalt og deles ut etter folketall. Nasjonalbiblioteket og kultur- og likestillingsministeren oppfordrer landets kommuner og fylker til å bidra med et tilsvarende løft for budsjettene til innkjøp av e-bøker.

De øvrige krisetiltakene er midler til digital formidling via bibliotek, åpen tilgang til pliktavlevert materiale via Nasjonalbiblioteket til forskning og dokumentasjon og annen bruk, samt tilgang til alt digitalt pliktavlevert materiale for skoler, elever, og studenter. Her er pressemeldingen i sin helhet.

 

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · ·