Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Her er de beste hørespillene til påsken – ifølge Dagmar (10)

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

torsdag 9. april 2020

Dagmar (10) har lyttet seg gjennom alle NRKs spenningshørespill for barn. Her er hennes anbefalinger.

↑ Dagmar (10) anbefaler påskelektyre for øret. Foto: Privat.

Da korona-nedstengingen inntraff ble bibliotekene stengt, og det var få e-lydbøker å få lånt. Da fant Dagmar (10) ut at hun skulle teste ut NRKs hørespill. Snart var hun bitt av basillen, og i løpet av hjemmeukene har hun lyttet seg gjennom så å si alle hørespillene for barn i NRKs nettspiller.

Nå som påsken står for døra, har hun laget to topplister med anbefalt lytting. Den ene listen inneholder hørespill som passer best for dem som er cirka 10 år og tåler litt trøkk og spenning. Den andre listen har hørespill som passer godt for de som ønsker seg gode, men kanskje ikke så skumle historier.

«Katakombenes hemmelighet» handler om 14-åringen Robert som blir med moren til Roma for å utforske en nyoppdaget katakombe. Foto: NRK.

– Jeg liker å høre historier. Det som er gøy med hørespill, er at det blir mer ekte når det er mange stemmer med i fortellingen i stedet for en person som leser alt, forteller Dagmar.

– Hva må være med for at du skal synes et hørespill er godt?

– Det må ha spennende deler, men ikke bare spenning hele tiden. Det er viktig at det også noen rolige deler innimellom. Så må det være en fin historie. Og: Det må se ut som som at det går dårlig før det går bra – det er viktig å ha med i et godt hørespill.

I «Faraos skygge» av Victor Pemberton og David Spenser møter vi to gutter som vokser opp i Egypt for over tre tusen år siden. De blir sentrale i kampen om faraos trone. Foto: NRK.

«Mysteriet ved Kapteinens hvile» av Steffen Johanssen foregår på et pensjonat på Sørlandet, der to barn oppdager mørke hemmeligheter fra et skipsforlis for hundre år siden. Foto: NRK.

– For det må gå bra til slutt?

– Ja, det bør gå bra til slutt. Det kan gå dårlig underveis, noen tap må man regne med i en dramatisk fortelling. Men til slutt må det gå bra, mener hun.

Et spennende hørespill, forteller Dagmar, er ett hun ikke greier å legge fra seg. Hun bare vite hva som skjer.

– Det har skjedd mange ganger de siste ukene. Jeg har fått lov til å høre på litt før jeg skulle sove, og så har jeg ikke klart å legge det bort. Så jeg har sovnet litt senere enn foreldrene mine tror noen ganger. Ganske mange, egentlig.

CLUE-hørespillene av Jørn Lier Horst er en spenningsserie med gåter, mystiske hendelser, skarpsindige ungdommer og mistenkelige personer. Foto: NRK.

«Tordivelen flyr i skumringen» er et ikke fullt så skummelt hørespill av Maria Gripe og Kay Pollak, som mange foreldre vil kjenne fra sin barndom. Foto: NRK.

– Er det noe som er lurt å vite når man setter på et hørespill?

– Noen av hørespillene er ganske gamle, og da bruker de ord som som ikke blir så ofte brukt nå for tiden. For eksempel kassett. Det tror jeg ikke alle tiåringer vet hva er. Jeg visste det ikke, og jeg skjønte ikke hva de snakket om da de skulle snu kassetten i Tordivelen flyr i skumringen. Jeg skjønte at det hadde med å ta opp lyd å gjøre. Pappa forklarte det for meg etterpå.

Kassett: Et fremmedord fra hørespillenes verden. Foto: Namroud Gorguis / Unsplash

Dagmar (10) anbefaler påskelektyre for øret. Foto: Privat.

På topp hos Dagmar: «Da orkanen kom» av Ivan Southall utspiller seg i en skogsbygd i Nord-Australia. Foto: NRK.

Dagmars hørespill-favoritt så langt er Da orkanen kom.

– Den var så fantastisk bra! Jeg fikk ikke sove etterpå, og jeg klarte ikke å legge det fra meg – hodet mitt ble fullt av alt mulig. Episodene sluttet så spennende at jeg måtte bare høre en til. Og jeg ble ganske rørt av fortellingen, forteller hun.

«Den korsikanske biskopen» av danske Bjarne Reuter handler om en gutt som kastes inn i et kappløp med noen mystiske typer, og må løse et mysterium for sin avdøde far. Foto: NRK.

De fem beste hørespillene for barn på cirka 10 år:

  1. Katakombens hemmelighet: Sjukt spennende.
  2. Da orkanen kom: Veldig dramatisk, men ender bra.
  3. Clue-hørespillene: Mysterier og gåter som løses. Nesten likt som bøkene, det gjør ikke noe om man har lest bøkene fra før.
  4. Faraos skygge: Spennende mysterier fra fortiden. Jeg synes det er gøy med fortellinger som handler om oldtidens Egypt.
  5. Mysteriet ved Kapteinens hvile: En spennende sommerfortelling som slutter skikkelig uventet!

«Den lille vampyren» av Angela Sommer-Bodenburg handler om en liten gutt som bor på slottet Schlotterstein, hvor han får en uvanlig venn. Foto: NRK.

I «Gravplyndrerne» av svenske Mats-Arne Larsson må tre venner løse et mysterium på Gotland i sommerferien. Foto: NRK:

Fem gode, men ikke fullt så skumle hørespill:

  1. Tordivelen flyr i skumringen: Mystisk og gåtefullt.
  2. Den lille vampyren: Vampyrer kan faktisk også være snille.
  3. Den korsikanske biskopen: Graver i gamle familiehemmeligheter.
  4. Gravplyndrerne: Snill spenning, men spennende nok likevel.
  5. Rømlingene: Både trist og spennende på en gang.

I «Rømlingene» av Hans Erik Engqvist møter tre gutter på hyttetur to fanger på rømmen. Foto: NRK.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · ·