Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Hørespill som virus-syssel

KATEGORI

Litteratur, Scenekunst,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

mandag 16. mars 2020

Mange av NRKs hørespill for barn er tilgjengelige i statskanalens radiospiller. Periskop har laget en favorittliste.

↑ Hørespill: En hel verden i hodet. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Lydbøker og podcaster er redningsplanker i mange hjem i dager med hjemmekontor og hjemmeskole. For å utvide repertoaret drar Periskop en klassiker frem i lyset: Hørespillene fra NRK.

Mange i dagens foreldre- og besteforeldregenerasjon vokste opp med øret tett inntil radioen når barnetimens hørespill gikk over eteren. Hørespillene gjorde verden stor og forunderlig – det gjør de fortsatt. Noen av klassikerne – og flere nyere hørespill – er blant skattene i NRKs radiospiller. 

Bilder i hodet

NRKs katalog favner klassikere fra Astrid Lindgren, Maria Gripe og Roald Dahl. Men også Vigdis Hjort, Eirik Newth og Tormod Haugen er å finne i radioarkivene. Det samme gjelder Alf Prøysen, Knutsen og Ludvigsen og Kjell Aukrust. Samt nyere bøker dramatisert til hørespill, som CLUE-serien av Jørn Lier Horst og Katakombens hemmelighet av Tom Egeland. Mange av hørespillene er spennende lydsatt og åpner for en helt ny måte å oppleve gamle og kommende klassikere på.

Periskop har plukket ut fem favoritter fra hørespillarkivet blant de mange godbitene som finnes der:

Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe

Ingen over, ingen ved siden: Tordivelen flyr i skumringen ble kåret til tidenes beste ungdomshørespill i 2014. Historien ble utgitt som hørespill i 1976 og som bok i 1978. Den er en barnedetektivroman med overnaturlige innslag. Annika, Jonas og David ferierer i Småland. De kommer på sporet av en gammel, egyptisk gravstatue, og gjemte og glemte saker rulles opp og avsløres. Tolv episoder.

«Tordivelen flyr i skumringen». Foto: NRK

Matilda av Roald Dahl

Vidunderbarnet Matilda har ikke akkurat vidunderlige foreldre. På skolen er heller ikke rektor særlig vidunderlig. Lyspunktet er den supersnille læreren, Miss Honey. Som i de fleste av Roald Dahls bøker ordner barna opp når voksne gjør tilværelsen uutholdelig. Seks episoder.

«Matilda». Foto: NRK

Mio, min Mio av Astrid Lindgren

Espen Skjønbergs fortellerstemme er alene verdt en lytt i denne spennende og underlige historien om barndom, lengsel, mot og kjærlighet. Fem episoder.

«Mio, min Mio». Foto: NRK

Alice i Eventyrland av Lewis Carroll

Den klassiske historien med Hege Schøyen som Alice. Alice i Eventyrland sies å være verdens første barnebok, og beskriver en verden med en helt egen logikk. Historien følges som mange av NRKs hørespill av et interessant og levende lydbilde. Åtte episoder.

«Alice i Eventyrland». Foto: NRK

Hundre og en dalmatinere av Dodie Smith

Fortellingen er kanskje mest kjent i tegnefilmformat, men den fungerer også godt som hørespill med Pongo og Missis som hovedpersoner i familien Darlings liv. Det er alltid gøy å se livet fra dyrenes perspektiv. Fem episoder.

«Hundre og en dalmatinere». Foto: NRK

Oversikt over NRKs tilgjengelige hørespill finner du her. 

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · ·