Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Her er de nominerte til Kritikerprisen

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

fredag 8. februar 2019

De nominerte til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok ble offentliggjort denne uka. Se listen og les Periskops anmeldelser her.

De nominerte er:

 

Endre Lund Eriksen: Verdens beste pappa. Aschehoug forlag

Juryens begrunnelse: Verdens beste pappa viser en mørkere side av Endre Lund Eriksens forfatterskap. Først framstår Mads (12) som en variant av Eriksens typiske hovedperson; den engstelige gutten som trenger hjelp av venner for å våge noe. Styrken i romanen viser seg når den barske og autoritære faren avsløres som hustyrann. Gradvis innser både leseren og Mads at dette ikke er rett. Jeg-fortelleren skriver eposter han aldri får svar på, i et forsøk på å mestre sin nye innsikt. Det er et alvorlig tema som behandles med dyktig balanse mellom pinlighetskomikk, ytre spenning og innlevelse i Mads’ sorgprosess og oppbrudd.

Her kan du lese Periskops anmeldelse av boken.

Endre Lund Eriksen: Verdens beste pappa, Aschehoug forlag.

Agnar Lirhus: Ellers er jeg ikke noe menneske. Cappelen Damm

Agnar Lirhus: Ellers er jeg ikke noe menneske. Cappelen Damm

Juryens begrunnelse: En jentegjeng med ufyselige mobbere, ei fjortenårig jente som tilbringer tida i et spill på nettet sammen med en hun ikke kjenner, og vennskapet med en hund. Det er hovedelementene i AgnarLirhus’ første ungdomsroman Ellers er jeg ikke noe menneske. Tittelen er en hommage til Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Det krever noen ganger en løves hjerte å være ung i verden.

På skolen er Mathilde offer for andre jenters grove overgrep, og ingen voksne tar på seg oppgaven å hjelpe. Sjelden i ungdomslitteraturen oppleves de voksne ansvarsfraskrivelse som mer brutal enn her. Men i de voksnes fravær framstår nettverdenen som et mulig fellesskap og tilfluktsted. Og den ukjente hun spiller med, er blitt hennes nærmeste fortrolige.

Kaia Linnea Dahle Nyhus: Verden sa ja. Cappelen Damm
Juryens begrunnselse: Kaia Linnea Dahle Nyhus tar leseren med på en reise over flere millioner år. Fra tidas tilblivelse og lysets første stråler presenterer hun livets historie på jorda. Gjennom et poetisk og repeterende språk blir leseren innlemmet i et eksistensielt vi og en verden som sier ja – men dette vi-et må også ta ansvar for hva verden blir når tempoet øker og verden tar imot alle menneskets ideer. I en akselererende rytme blir kloden overmannet av menneskenes fremskritt, noe som klinger i både tekst, fargebruk og visuelt tempo. Nyhus har laget en konfronterende bildebok om håpet og advarselen som følger det å være menneske på jorden.

Her kan du lese Periskops anmeldelse av boken.

Brynjulf Jung Tjønn: Smadra. Flamme forlag

Brynjulf Jung Tjønn: Smadra. Flamme forlag
Juryens begrunnelse: En mor slår datteren sin, og datteren forstår ikke hvorfor.

Brynjulf Jung Tjønn har skrevet en kort og ladet roman om knust tillit. Smadra nærmer seg poesien i form og dramatikken i vesen med sine meningsmettede og ladede replikker, og denne formen gjør handling og språk komprimert. Når Oda i lojalitet overfor mor velger å tie om slagene, får leseren samtidig følge hennes kamp for å våge å bryte dette vonde mønsteret. Smadra er også en roman som forsøker å forklare hvorfor mor slår, at det ikke handler om Oda, men ligger i mor selv. Fortellestilen er nøktern og språket lett og flytende, og det er med på å gjøre historien desto mer uhyggelig.

Her kan du lese Periskops anmeldelse av boken.

Prisene deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 7. mars kl. 11.00.

Annonser
Stikkord:
· · · · ·