Horror er pandemiens beste medisin
Horror-fans takler pandemitiden bedre, skal vi tro danske og amerikanske forskere.
↑ Skummelt? Bra. Da er du forberedt til neste pandemi. Foto: Simon Wijers / Unsplash
«Kan det være nyttig for kriseberedskapen at de unge har måttet leke med tanken på hva de skulle gjort under en zombie-invasjon?» spurte Periskops skribenter Lisbeth Fullu Skyberg og Karl-Fredrik Tangen i et essay vi publiserte før sommeren. En dansk/amerikansk studie viser at de traff spikeren på hodet.
De som liker horrorfilmer opplevde mindre psykologisk stress under starten av pandemien.
Utvikle mestringsstrategier
Nettidsskriftet Framtida omtalte først studien der forskere har sett på sammenhengen mellom filmvaner og psyke i koronatiden. Resultatet viser at den som utsetter seg for skremmende fiksjon, utvikler mestringsstrategier i møte med virkelige kriser. Disse mekanismene hjelper til med å å takle frykt bedre.
Hovedtrekkene i funnene er at de som liker horrorfilmer opplevde mindre psykologisk stress under starten av pandemien. Et annet funn var at de som liker å se prepper-filmer, altså filmer med apokalyptiske trekk som omfatter mestringsstrategier, var i større grad enn andre forberedt på de nye tilstandene pandemien førte med seg.
Dette med prepping er Periskops pandemi-skribenter også inne på i sin artikkel. De skriver blant annet:
I ungdomslitteraturen, i dataspill, i tegneserier og i filmer, er verden etter Den Store Krisa gjerne dystopisk og full av gjenger som er ute etter folk. Det virker som om den beste måten å forberede seg på, er å bli prepper. Å lære seg å jakte småvilt, å forsvare seg med hender og våpen, å lage våpen, å rense drikkevann og å drive kirurgi på seg selv.
Hva som er mest nyttig når alt kommer til alt – zombiefilmer eller hakkespettbøker, gjenstår å se.