Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Lag sokkedokker og brevkunst med Barnas Oslo Open

KATEGORI

Visuell Kunst,

SJANGER

Anbefaling, Nyheter,

PUBLISERT

lørdag 18. april 2020

Et avlyst Oslo Open stopper ikke kunstnere som jobber med barn og unge. Nå blir det digitale verksteder med BOO!

↑ Helgen 18.-19. april 2020 blir det digitalt sokkedokkeverksted med Barnas Oslo Open (BOO!). Foto: BOO!

Saken er oppdatert med videoverkstedene til BOO!

Denne helgen skulle årets Oslo Open gått av stabelen, det vil si at kunstnere skulle ha åpnet sine atelierer for besøkende. Dette ble naturlig nok ikke noe av, men barne- og ungdomsavdelingen ville ikke gi seg. Derfor er det nå lagd videoverksteder i regi av Barnas Oslo Open, også kalt BOO!

Barnas Oslo Open – BOO!


Barnas Oslo Open – BOO! er en egen kunsthelg for barn og unge fra 0 til 18 år. Under Oslo Open arrangerer BOO! vanligvis workshops med profesjonelle kunstnere, på atelier, muséer og visningssted og i rare kroker over hele byen.

Fra helgen 18.-19. april 2020 legges følgende digitale workshops ut:

SOKKEDOKKETEATER med BOO!

Kunstnerworkshop med Ella Honeyman-Novotny og Bård Bjørknes
Passer alle aldersgrupper (de minste vil kanskje ha hjelp)
Du trenger: en sokk, nål, tråd, saks, knapper og garn (og evt. andre ting du vil feste på)

BREVKUNST-workshop med BOO! – «Det usette havet»

Kunstnerworkshop med Marius Moldvær og Hedvig Biong
Passer alle aldersgrupper
Du trenger: et frimerke, en adresse og noe du vil sende

 

Ella Honeyman-Novotny og Bård Bjørknes. Fra en forestilling ved Elverum bibliotek i 2019. Foto: Teater innlandet.

Sokkedokketeater

I Periskop gleder vi oss særlig til figurteater-videoen, i regi av dukkemaker, skulptør og performancekunstner Ella HoneymanNovotny og teaterregissør Bård Bjørknes. Du lærer å lage din egen hånddokke av et billig og tilgjengelig materiale – en sokk! Sokkedokker omtales som en enkelt og effektiv måte å skape en figur på, og dessuten «en ypperlig provokatør – godt egnet til å fremføre egne tanker og idéer», ifølge BOO!

Når dokkene er klare følger også tips om hvordan  man kan foreberede en liten filmscene til figurene hjemme. I våre dager trenger man jo ikke nøye seg med å spille teater, men kan lage sin egen film med mobiltelefonen – og eventuelt dele den på sosiale medier. Arrangørene foreslår isåfall å merke filmene med følgende tagger: #barnasosloopen #osloopen2020 #sokkedukker #sokkedukkerenfilmatisering

Periskop har fått lov av BOO! til å legge  ut sokkedokketeaterverkstedet nedenfor.

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene og annonsene.

Du lærer å lage din egen hånddokke av et billig og tilgjengelig materiale – en sokk!

Fra prosjektet «Det usette havet» med Marius Moldvær og Hedvig Biong. Foto: BOO!

Brevkunst-verksted

Et annet tilbud handler om kunst som kan deles med noen du er glad i – gjennom brev! Denne videoen er lagd av billedkunstnerne Marius Moldvær og Hedvig Biong, som selv i lengre tid har sendt brev til hverandre. De gir tips om hvordan man kan starte en samtale gjennom brev, ikke bare med skrevne  ord, men ved å sende hverandre bilder, objekter og andre ting. Vi får også et innblikk i deres felles prosjekt Det usette havet, en brevkunstutveksling som har pågått siden 2008.

Barnas Oslo Open skriver om brevkunst-verkstedet:

«Akkurat nå sitter mange av oss hjemme. De daglige møtene, samtalene, og måten vi omgås har blitt avbrutt. Vi må kanskje tenke annerledes om hvordan vi møter, kommuniserer og forstår andre. Har du noensinne sendt et brev til noen? Eller noe du syntes var fint; en gave i posten? Hva ønsker du at den du sender brevet til skal se, føle, og tenke?

Er det mulig å uttrykke seg uten ord i ett brev? Hvilke materialer kan brukes for å lage verk som postes og sendes til en utvalgt mottaker? Med ting fra hjemmet, gaten og butikken begynner vi å bygge et verk, et brev – og begynnelsen på en samtale i brevform.»

BOO! oppfordrer til å dele bilder og filmer av brevkunsten på sosiale medier etterpå, og gjerne under følgende tagger: #barnasosloopen #osloopen2020 #detusettehavet #brevkunst

Brevkunstverkstedet kan oppleves i videoen nedenfor.

Er det mulig å uttrykke seg uten ord i ett brev? Hvilke materialer kan brukes for å lage verk som postes og sendes til en utvalgt mottaker?

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · ·