Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Gratis tegnekurs for barn i viruskrisen

KATEGORI

Skole, Visuell Kunst,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

onsdag 25. mars 2020

Lær barna å tegne med digitale kurs: Donald, Arktis eller kule monstre.

↑ Illustrasjonsfoto fra Pixabay.

Hva passer bedre i virustider enn tegneundervisning i egen stue med proffe illustratører og kunstnere? Flere steder har begynt med dette gratis denne uken, som tegneseriebladet Donald og litteraturfestivalen på Lillehammer, som begge også tilbyr andre pusleoppgaver for barna. I tillegg ligger mange episoder av NRK-serien  «Øisteins blyant» tilgjengelige i nettspilleren, til glede for nye tegnefans. Vi har sett på de ulike tilbudene.

Arild Midtun lærer barn å tegne kjente Disneyfigurer på Facebook-siden til tegneseriebladet Donald Duck & Co fram til påske. Illustrasjon: Arild Midttun / Donald Duck & Co. © Disney

Live Donald-tegning

Hver dag klokka 12:00 er det direktesendt tegneundervisning med Arild Midtun, Norges eneste offisielle Donald-tegner, på Facebook-siden til tegneseriebladet Donald Duck & Co. Midtun viser og forteller hvordan de kjente figurene fra Andeby kan tegnes, og det er mulig å komme med innspill og ønsker underveis. Alle videoene blir liggende på siden, slik at det er mulig å se dem senere. Siden det er 13-årsgrense for å bruke Facebook, trenger de yngre barna bistand fra en voksen for å være med. Følg tegnekurset her.

Arild Midthun holder tegneskole hver dag kl 12 på Facebook-siden til tegneseriebladet Donald & Co. Foto: Donald & Co. © Disney

Blant figurene du kan se Arild Midtun tegne er Dolly Duck & Co. Illustrasjon: Arild Midttun / Donald Duck & Co. © Disney

Forfatter og illustratør Line Renslebråten skulle ha vært på turné til skoler i Innlandet, men bidrar nå istedet på Bokleks digitale pusle- og tegneprosjekt for barn. Foto: Sturlason.

Boklek fra Innlandet

Boklek er et årlig bokprosjekt hvor en barnebokforfatter eller illustratør sendes ut på turné til alle folkebibliotekene i Innlandet. Planen for 2020 var at årets skolestartere skulle bli kjent med livet under isen i Arktis gjennom boka Under Polarisen, som er skrevet og illustrert av Line Renslebråten. På grunn av virussituasjonen måtte Boklek-turnéen avlyses, men istedet er det utviklet et online-tilbud i samarbeid med Litteraturfestivalen på Lillehammer.

I tillegg til filmen nedenfor, der forfatteren forteller fra boka og viser hvordan man kan tegne en sel og en spekkhugger, ligger det andre små oppgaver og utklippsmaler på nettsidene til Boklek. Line Renslebråten presenteres som glødende opptatt av natur og miljø, tidligere kunst- og håndverkslærer i ungdomsskolen, og forfatter og illustratør av til sammen sju bøker: én skjønnlitterær og seks sakprosabøker for barn.

Blant annet får barna lære å tegne en sel. Foto: Boklek.

Planen for 2020 var at årets skolestartere skulle bli kjent med livet under isen i Arktis.

Illustratøren Øistein Kristiansen lagde i 2007-2008 en serie for NRK kalt «Øisteins blyant». Foto: NRK.

Øisteins blyant hos NRK

For noen år siden viste NRK en serie tegneprogrammer kalt Øisteins blyant (2007-2008),  der illustratøren Øistein Kristiansen viste hvordan man kunne bruke blyanten på en litt annen og mer assossiativ måte enn med vanlig figurtegning. Han kunne begynne i enden av arket og la blyanten «kjøre» i krok og sving, før han gikk tilbake og fylte inn med prikker, skravering og farger, slik at de opprinnelige mønstrene og krusedullene ble forvandlet til lekne monstre og andre vesener. Øisteins blyant er en klassiker som vi heldigvis fortsatt kan se mange episoder av hos NRK.

Fra episode 36 i serien «Øisteins blyant» på NRK. Foto: Skjermdump fra NRKs nettspiller.

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene og annonsene.

Han kunne la blyanten «kjøre» i krok og sving, før han gikk tilbake og forvandlet mønstrene til figurer.

Øistein Kristiansen tegner fortsatt, og kan følges på YouTube i et enklere format. Han har også lagd flere tegnekurs for barn på engelsk, som blant annet har vært vist på den internasjonale barnekanalen Nickelodeon, og han har skrevet flere bøker.

 

Kilder:

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · ·