Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Marja Bål Nango får Sundance-stipend og kan bli Oscar-nominert

KATEGORI

TV og film,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 9. februar 2021

Den unge samiske filmskaperen er tildelt et prestisjefylt stipend, og konkurrerer om Oscar-nominasjon.

↑ Den norsk-samiske regissøren Marja Bol Nango i kortfilmen «Njuokčamat» / «Tungene» (2019).

Marja Bål Nango (født 1988) har de siste ti årene markert seg med flere kortfilmer, som blant annet problematiserer barn og unges oppvekst i Sápmi. Nå er hun tildelt det prestisjefylte Merata Mita-stipendet, som hvert år går til en kvinnelig filmskaper med urfolksbakgrunn, melder Sundance-festivalen.

Stipendet består ikke bare av pengestøtte, men også av et intensivt støtteprogram som omfatter stipend, mentorskap og deltakelse på filmfestivalen. Sundance-festivalen har fra starten i 1973 vært opptatt av å løfte fram filmskapere med urfolksbakgrunn, og stipendet ble opprettet i 2016 som en hyllest til Merata Mita (1942-2010), den første kvinnelige filmskaperen med Māori-bakgrunn, som selv var sterkt involvert i festivalens urfolkssastning.

Merata Mita-stipendet består ikke bare av pengestøtte, men også av et intensivt støtteprogram.

Sundance filmfestival


Sundance-festivalen er den viktigste filmfestivalen i USA med fokus på uavhengig film, det vil si film produsert uavhengig av de store studioene. Den blir avholdt årlig i byene Park City, Salt Lake City og Odgen i Utah, samt på Sundance Ski Resort. Festivalen består av flere konkurransekategorier innen dramatiseringer og dokumentarer. I tillegg blir det vist filmer utenfor programmet.

Fylt av frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn.

Kan bli Oscar-nominert

Marja Bål Nango konkurrerer for tiden også om Oscar-nominasjon med kortfilmen Njuokčamat / Tungene (2019), som handler om en ung samisk kvinne som blir utsatt for voldtekt på vidda.

Nango spiller selv i filmen, sammen med sin søster Ingir Ane Bål, som står for manus og har medregi.

«Under en snøstorm på tundraen blir en samisk kvinne voldtatt mens hun ser til reinflokken sin. Hennes søster som er langt unna, føler at noe er galt og begynner å lete etter henne. Fylt av både frykt og forvirring går kvinnene sammen i sin søken etter hevn,» heter det i omtalen av filmen fra Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Artikkelen fortsetter etter bildet og annonsene.

Marja Bål Nango regisserer og spiller selv i kortfilmen «Njuokčamat» / «Tungene» (2019), sammen med sin søster Ingir Ane Bål.

Innspillingen av Marja Bål Nangos kortfilm «Njuokčamat» / «Tungene» (2019) foregikk i snøstorm og tretti minusgrader. Foto: Norsk filminstitutt.

Det har vært slik at hvis en kvinne blir voldtatt, så er det ofte hun som blir utestengt.

Kvinnen blir ikke trodd

Regissøren forteller i et intervju med NRK at det var viktig å ta opp fortielsen og utstøtingen som iføle henne tradisjonelt har fulgt med denne typen overgrep i Sápmi.

– Det har vært slik at hvis en kvinne blir voldtatt, så er det ofte hun som blir utestengt. Det er hun som må forlate hjemplassen og flytte bort. Folk bryr seg heller om mannen siden han har en posisjon i samfunnet, og blir oppfattet som viktigere enn kvinnen. Hun blir ikke trodd, forklarer Nango.

Oscar-komitéen nominerer årlig 5 filmer i kortfilm-kategorien, og i år konkurrerer rundt 200 filmer om å bli nominert. Filmen Njuokčamat / Tungene (2019) har allerede vært nominert til flere priser, og vant i 2020 prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival.

Nedenfor kan du se et videointervju med søstrene i forbindelse med konkurransen om nominasjon, der de blant annet forteller hvor tøft det var å gjennomføre en filminnspilling i snøstorm og tretti minusgrader.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·