Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop gir deg de beste julegavetipsene

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

tirsdag 13. desember 2022

Ingen desember uten Periskops fabelaktige julegavetips!

↑ Bruk minimal tid på å handle julegaver og mer tid på julestemning! Periskop hjelper deg på vei. Foto: Aaron Burden / Unsplash

Vi har tradisjonen tro bedt våre kritiske kritikere og strenge redaktører dele hva de selv ville lagt under treet til et barn denne jula.

Den første jula uten pandemirestriksjoner byr på andre utfordringer for en del familier. For mange rekker ikke innholdet i lommeboka så langt som de skulle ønske. Derfor har vi et forslag til to gratis scenekunstopplevelser for barn og unge – om du bor i Oslo-området, vel å merke.

En trikketur til Nordpolen

Nordpolen magiske trikketransport er en fortsettelse og utvidelse av Feil teaters aldeles nydelige, spennende og annerledes juleteaterforestilling for barn i Oslo. Forestillingen byr på en trikketur i et bortgjemt bygg på Økern. Derfra reiser man til Nordpolen for å legge igjen sitt høyeste ønske der. Anbefales varmt – her kan du skaffe deg billetter. Forestillingen spiller til 12. januar. Men vær rask! Det ryktes at billettene forsvinner fort.

Sebastian Skotterud Myers som trikkekonduktør i «Nordpolen magiske trikketransport». Feil Teater og Kloden samarbeider om denne magiske gratisopplevelsen for barn i Oslo. Foto: Lucas Leonardo Ibanez-Fæhn

Eller en tur på havsens bunn

Våren 2023 vises forestillingen Ubåt i en Tigerbuss-variant i Oslo. Forestillingen er skrevet av Gunnar Eiriksson, og ble første gang vist ved Haugesund teater. Vår kritiker Hedda Fredly lot seg begeistre, og nå tar undervannsforestilingen turen inn i Tigerbussens mage våren 2023. Tigerstadsteatret spiller gratis for barn i Oslo – billettinfo hos Tigerstadsteatret.

«Ikke!» av Gro Dahle og Svein Nyhus. Foto: Cappelen Damm

Til barn i førskolealder

«Ikke!» av Gro Dahle og Svein Nyhus (Cappelen Damm 2022). Brage-hedersprisvinner Gro Dahle har skrevet en bok om overbeskyttende foreldre og barn som bare vil folde seg ut, leke, prøve og teste. Den er fin å lese sammen, og er rikt illustrert av Svein Nyhus i et klart og tydelig fargespråk.

«Kåre og Marimba hjelper til» av Markus Lantto og Camilla Kuhn (Samlaget 2022). Det er ikke enkelt å kjede seg! Desto mer spennende å få noe til å skje – for eksempel gjennom å hjelpe andre. Motivert av ønske om is finner Kåre og Marimba ut at de skal gjøre gode, hjelpende gjerninger denne dagen. De bare ser ikke at det er en slabbedask av en tjuvradd de velger å øse sine velmente gjerninger over. En bok som vil vekke både latter og diskusjon, skulle en tro. Her leser du Periskops anmeldelse.

«Kåre og Marimba hjelper til» av Markus Lantto. Illustrert av Camilla Kuhn. Foto: Samlaget

«Anna og fugleproblemet» av Kristin Lian Berg og Oda Valle. Foto: Gyldendal

«Anna og fugleproblemet» av Kristin Lian Berg og Oda Valle (Gyldendal 2022). Hva gjør man når den søte, snille katten er en fuglemorder? Katteeier Anna kommer opp med mange fantasirike løsninger for å redde fuglene fra Lillys klør – men en katt styres jo av jaktinstinkter. Til slutt føles det som om både katt og vennskap står på spill, og Anna må ordne opp. Les Periskops anmeldelse her.

«Gard er ikkje redd» av Brynjulf Jung Tjønn og Sunniva Sunde Krogseth (Aschehoug 2022). Selv om Periskops kritiker mente teksten kunne bli litt blass i denne boken, er den likevel en medrivende og dramatisk fortelling om å være seg selv og finne sin plass – og om å lete til man finner (ut av) det som er viktig. Sunniva Sunde Krogseths illustrasjoner er dramatiske, fartsfylte og fargerike og gjør Gards leting etter det bortkomne lammet i skogen ekstra spennende. En må passe seg for reven!

«Gard er ikkje redd» av Brynjulf Jung Tjønn og Sunniva Sunde Krogseth. Foto: Aschehoug

«Kaoskammeret» er MUNCHs andre del i serien Kom og tenk med oss!, en serie som innebærer omsluttende kunstverksteder for barn. Første del, «Hjernelabyrinten», var en suksess, og i «Kaoskammeret» vil kunstner, scenograf og kostymedesigner Fredrik Floen la barna få leke fritt og bygge egne verdener. Kaoskammeret åpner i mars.

Fra «Hjernelabyrinten» ved MUNCH. Foto: Michael Vera Cruz Angeles © Munchmuseet

«Bølgebrus» er en interaktiv hav-teater-opplevelse for barn, og skal turnere med Riksteatret i den sørlige delen av Norge i 2023. Det er en forestilling som passer godt for de minste barna, og den gir dem god tid til lek og undring. Her kan du lese Periskops anmeldelse fra urpremieren i Harstad i 2021.

Forestillingen «Bølgebrus» bruker tid på undring. her leter Emilie elstad etter perler i sanda sammen med barna. Foto: Steve Nilsen

«Une og skolestarten» av Henriette T. Osnes. Foto: Aschehoug

De første skoleårene

«Une og skolestarten» av Henriette T. Osnes (Aschehoug 2022). Denne fartsfylte bildeboken er blitt kalt en aldri så liten fest av en utgivelse. Historien om Unes første skoledag er leken, energisk og full av fantasi og ablegøyer. Periskops kritiker mener den anarkistiske grunntonen i boken gyldiggjør barnets perspektiv. Egentlig er dette en bok om hvor vanskelig det er å si unnskyld. Særlig når man har kjørt ned rektor på sykkel.

«Ville poter. Revefarmen» av Victor Nordahl (Egmont 2022) kan minne om Disney-filmen Todd & Copper. Denne tegneserieromanen handler om to rever. Den ene født i fangenskap, den andre født fri – og begge lengter mot noe annet. Boken rommer rømningsforsøk, pelsdyrnæring-kritikk og et gryende vennskap. Her er Periskops anmeldelse.

«Ville poter» av Victor Nordahl. Foto: Egmont

«Grisaldo» av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig. Foto: Cappelen Damm

«Grisaldo» av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (Cappelen Damm 2022) viser at det går an å ta steget fra bildebok til juniorroman og lykkes. Fotballens mange dilemma tas til nye høyder når verken Reven eller Grisungen er spesielt gode lagspillere i utgangspunktet. Slikt blir det rabalder av, og de to gode vennene må finne ut av hva som er viktigst når alt kommer til alt.

«Barnet og trolldommen» er den nyeste satsingen til barnekoret ved Den Norske Opera og Ballett. Periskops kritiker Sunniva Thomassen mente koret fortjente større utfordringer enn de fikk i En monsteropera i høst – kan hende skjer dette i Barnet og trolldommen av Maurice Ravel? Dette er en opera som stiller følgende spørsmål: Kan det bo magi i et barn som ikke vil gjøre leksene sine? Og det kan det jo være interessant å finne kunstens svar på.

«Snøsøstera» ved Det Norske Teatret. Foto: Erik Berg

«Snøsøstera» ved Det Norske Teatret er den store juleforestillinga i år, og den spiller ut 2022. Fortellinga om å ta jula tilbake, om å sørge, men kunne være glad likevel og om å huske at minnene rår man over selv, har blitt stor scenekunst i Oslo. Blant annet gjennom fantastisk fortellende scenografi og en nydelig skøytescene som slett ikke står tilbake for Disneys isprinsesser. Passer for hele familien med barn i skolealder.

Plakatfoto fra «Barnet og trolldommen». Foto: Den Norske Opera og Ballett

«Tunga på gjerdet» av Rasmus og verdens beste band. Coverillustrasjon: Kari Stai.

Gaver å lytte til

«Tunga gjerdet» av Rasmus og verdens beste band (Universal Music 2022). Etter fem år er Rasmus og verdens beste band tilbake med ny barneplate. Endelig! Vår kritiker mener Rasmus Rohde kanskje er verdensmester, i alle fall norgesmester, i snille rampestreker – og en av de mest særegne frontfigurene i norsk barnemusikk. Låta «Chili» er allerede legendarisk og bør være obligatorisk på hver eneste tacofredag.

«En meter fra» av Heidi Solheim (Pristine 2021). Dette albumet ble Spellemann-nominert i fjor, og det skyldes kanskje at Heidi Solheim er en av Norges dyktigste og mest kreative barnemusikere for tiden. Platen åpner med låta «Pinnekjøtt i tanna», et ikke akkurat u-julete tema. Solheim er heller ikke redd for hardere rockelåter og kompromissløs funk. Vi stemmer i med vår kritiker: Gi slipp og gaul!

«En meter fra» av Heidi Solheim. Foto: Pristine

Årets Brageprisvinner innen barne. og ungdomsbøker er «Familien Brattbakk». Foto: Gyldendal

Slukealderen (9-12)

«Familien Brattbakk» av Julia Kahrs (Gyldendal 2022). Årets brageprisvinner har blitt tatt imot med unisone klappsalver av så å si samtlige kritikere. Vel fortjent til en forfatter som har flere spennende bøker bak seg. Men vil tiåringen like årets prisvinner? Vel, det er verdt å teste. Rarere, morsommere og mer underfundig bok skal du i hvert fall lete lenge etter blant årets utgivelser.

«Familien Gnork» av Thoralf Fagertun, illustrert av Line Halsnes (Samlaget 2022). Denne boka byr på lek, humor og ironi nærmest fra første side. Fagertun skriver frem en spinnvill verden og en spinnvill fortelling som innebærer fotballkamper, kannibalisme, jungelliv og en veldig syk venn. Som hos Roald Dahl og Ole Lund Kirkegaard er boka full av livskraft og latter, og i tillegg ledsaget av sprudlende illustrasjoner.

«Familien Gnork» av Thoralf Fagertun. Illustrasjon: Line Halsnes. Foto: Samlaget

«Minus mamma» av Endre Lund Eriksen. Foto: Aschehoug

«Minus mamma» av Endre Lund Eriksen (Aschehoug 2022). Dette er en roman om å forsøke å nøste opp i en floke som egentlig ikke lar seg løse. Mirandas mor døde i en ulykke, og Miranda tenker det ikke er noen vits i å gråte hver dag. Samtidig kjenner hun at det er noe som ikke stemmer. Hun ender opp med å etterforske sin egen mors død, og underveis finner hun ut litt av hvert. Boka er en sjelden kombinasjon av lun og humørfylt krim om å håndtere sorg på sitt eget vis, og om å komme seg videre. En av de beste til Endre Lund Eriksen.

«La skogen leve!» av Nora Dåsnes (Aschehoug 2022). Prisbelønte Nora Dåsnes har levert oppfølgeren til Ti kniver i hjertet og høstet mange godord for den. Dåsnes er rett og slett en sjeldent dyktig tegneserietegner, mener Periskops kritiker, og i La skogen leve! tar hun barns klimaangst, økosorg, handlingsvilje og kamplyst på kornet. I tillegg til voksnes tafatthet. Kan hende vil boka skape flere rebeller blant tweensa? For den som elsket Ti kniver i hjertet for alt den er verdt, kan kanskje et skeivt julekort signert Dåsnes i tillegg skape gjenkjennelig glede.

Fra Alice i Vidunderland ved Nationaltheatret. Foto: Øyvind Eide

«Alice i Vidunderland», Nationaltheatret. Mads Bones og Kyrre Havdals versjon av Lewis Carrolls kjente fortelling er en drømmeforestilling for barn som står på spranget til ungdommen. Når Nationaltheatret nå setter den opp igjen på Hovedscenen til våren, er det en fin forestilling å ta med en kjær pre-tenåring på.

«La skogen leve!» av Nora Dåsnes. Foto: Aschehoug

«Laure Prouvost. Above Front Tears Oui Float», Nasjonalmuseet. Provousts utstilling knytter seg tett til klimaendringene og er med sine fabel-aktige skulpturer og installasjoner et funn for barn og unge. Utstillingen står til 12. februar. Vår anmelder fremhevet en sanselig og leken utstilling som også fenger barnefamiliene. 

Fra Laure Prouvosts utstilling ved Nasjonalgalleriet. Foto: Annar Bjørgli

«Stormfulle høgder» av Emily Brontë, oversatt av Ragnar Hovland og Øystein Vidnes. Foto: Skald forlag

Til ungdommen

«Stormfulle høyder» (Riksteatret) og «Stormfulle høgder» (Skald forlag 2019). En av de mest leste engelske klassikerne blir forestilling med Riksteatret i januar. Rebekka Nilsson og Florian Hellwig har dramatisert Emily Brontës udødelige kjærlighetshistorie, og forestilingen turnerer hele landet. Som en oppvarming kan boka ligge under treet – for eksempel Skald forlags praktutgave på nynorsk. Om ikke annet, kan dere danse jula inn med «Wuthering Heights» av Kate Bush.

Emma Bones og Ravdeep Singh Bajwa spiller i «Stormfulle høyder» ved Riksteatret. Foto: Pernille Sandberg

«Mia Myhr og barna som forsvant» av Sara Hjardar (Egmont 2002) er en estetisk grøsser for ungdom. Boken inneholder en forsvunnet bestemor, en flytting og merkelige skapninger i skogen. Serien er godt gjennomført med overskuddspregede illustrasjoner, maleriske innslag og dekorative detaljer. En lovende, dyster og magisk tegneseriedebut, ifølge vår kritiker.

«Mia Myhr og barna som forsvant» av Sara Hjardar. Foto: Egmont

«Raud Volvo» av Trude Tjensvold. Foto: Samlaget

«Raud Volvo» av Trude Tjensvold (Samlaget 2022). Denne tegneserieromanen er vond, men også viktig. Tjensvold har tegnet en roman som inneholder et overgrep, men den handler også om vennskap, å vokse fra hverandre, om virkeligheten der man både er barn og nesten voksen på en gang. Hvordan skal man håndtere den tilstanden? Formatet er modig. Denne tegnede romanen er renskåret, tydelig og setter spor etter endt lesning.

«Splintra» av Hilde Myklebust (Samlaget 2022). Myklebust skriver nært og troverdig om å begynne på videregående på andre sida av fjorden og samtidig miste sin beste venn. Om å oppdage og omfavne livet på musikklinja og innse at du elsker det du holder på med – og samtidig ha en som elsker deg som snart skal dø. Det er trist, litt julete og håpefullt på samme tid.

«Splintra» av Hilde Myklebust. Foto: Samlaget

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·