Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Spenningsbøker til påske

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Anmeldelser,

PUBLISERT

onsdag 8. april 2020

Her er forlagenes nye krim- og spenningsbøker for barn og unge denne våren. Periskop bringer korte omtaler av de nyeste utgivelsene.

↑ Vårens nye spenningsbøker for barn. Foto: Forlagene

Litteraturen går aldri tom for mysterier som kan løses. Her kan du lese om vårens spenningsbøker for barn og unge. Spennet er stort – fra virkelighetens krigsdrama til kunstig intelligens, sjakkmord, balansekunstnere og reale svindlere.

Fortsatt skrives det mange detektiv- og spenningsbøker for barn mellom 6 og 9 år. Historiene bærer preg av å være laget for å slukes – noen på fiffigere vis enn andre.

Foto: Ena

Krim fra virkeligheten

Jon Ewo: 9. april 1940 og 8. mai 1945. Illustrert av Dag Frognes. Ena. Alder: 12+

Jon Ewo har skrevet en nøktern, nyansert og intens bok om to av de mest dramatiske dagene i Norges historie. Denne sakprosaboken er så god at den gjerne kan leses som spenningsbok i påsketider, ikke minst når en av påskedagene faller på 9. april. For hva skjedde egentlig disse skjebnesvangre dagene under krigen?

Norges skjebne hvilte tungt på skuldre som ikke var trent for børen. Mange ble stående alene om store avgjørelser, både i 1940 og i 1945. Leseren kommer tett på disse personene. Hvordan kunne de vite hva som var rett å gjøre? Ewo bringer leseren tett på et viktig og ekte vårdrama.

Den sjette sansens kraft

Hanne Kristin Rohde: Mysteriet med trusselmeldingene. Fjerde bok i Blålys-serien. Kagge. Alder: 10-14 år.

Tidligere leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde har skrevet en spenningsserie for ungdom der intuisjon spiller en stor rolle.

Stadig skjer det mystiske og skremmende hendelser med vennene til hovedpersonen Astrid. Ting som hun kjenner at det er viktig å finne ut av. Astrid stoler på fornemmelsene sine, den sjette sansen, og ser et lite, blått lys blinke når hun nærmer seg noe som er viktig å undersøke nærmere. Denne gangen mottar vennen Yusuf drapstrusler via sosiale medier. Samtidig finner Astrid halvdøde kattunger i en konteiner. Rohdes styrke som krimforfatter er problemstillinger som er tett på unges hverdagsliv, og en interessant sammenveving av tvil, ansvar, skyld og nestekjærlighet.

Foto: Kagge

«Skyggenes øy». Foto: Mangscou

Parallellvirkelige gåter

Johan Rundberg: Skyggenes øy. Mangschou. Oversatt av Morten Hansen. Tredje bok i serien om Hekseknuten. Alder: 9-13 år

Den tredje og siste boken i Johan Rundbergs spenningsserie Hekseknuten er en ekte påskekrim fra Stockholms gater.

Max, Manda og Sebastian er alle knyttet til teatermiljøet i Stockholm, og denne påsken tilbringer de sammen i Stockholm mens Sebastians mor er på filminnspilling. Sebastian må møte de mørke kreftene som har preget ham siden seriens første bok, og et merkelig mysterium bringer dem i kontakt med tunneler under Gamla Stan, hemmelige ordener og teorier rundt parallelle virkeligheter.

Fullt utbytte får man først av denne boken om man har lest de to foregående først. Skyggenes øy er påskekrim som leker seg med psyke, drømmer og ting man bare ikke kan forklare.

Foto: Cappelen Damm

Gærne genier

Alexander Kirkwood Brown: Magnus Carlsen og sjakkmorderen. Cappelen Damm. Illustrert av John S. Jamtli. Alder: 9-12 år

Tre mord begås i Oslos gater, og alle ofrene blir funnet med en sjakkbrikke i hånda. Politiet innser at de er midt i et spill, og kobler på Magnus Carlsen for å få has på sjakkmorderen.

Brown og Jamtlis tegneserie er et crazy, fargerikt og actionfylt eventyr, og det er absurd nok til å holde på leseren gjennom hele historien. Den som liker Ronny Wiltersens sjakkegenskaper i Harry Potter-bøkene, får hele Oslo som sjakkbrett å bryne seg på i denne utgivelsen. Primadonnaen Magnus Carlsen og den kvinnelige etterforskningslederen Maud ordner opp i en forbrytelse som tar uante retninger. Det går flere gærne genier på dusinet i denne boken.

Svensk småbykrim

Patrik Bergström: Mysterieklubben og det hemmelige rommet og Mysterieklubben og ubåten. Gyldendal. Illustrert av Filippo Vanzo. Oversatt av Nina Aspen. Alder: 6-9 år.

Mysterieklubben representerer en slags motsetning til mange av dagens detektivbøker: Heltene i denne serien ønsker ikke heder og ære, de vil tvert imot holde sine bragder hemmelige for å kunne løse flere mysterier i ro og fred. Amanda flytter til en småby og finner en hemmelig, nærmest Narnia-inspirert gang på rommet sitt. Den fører til Mysterieklubbens hovedkvarter. Samtidig blir hun kjent med den lokale baronens barnebarn Carl, og sammen er de dynamitt.

Med en solid dose kløkt og mist like solide doser flaks (som tilfeldigvis opptrer samtidig) løses de mest farefulle utfordringer under mottoet modig og klok. Serien pimper opp den klassiske svenske småbysjarmen. Så veldig realistisk er det kanskje ikke, men som spennende virkelighetsflukt gjør serien susen.

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene.

Foto: Gyldendal

Foto: Kagge

Tips og råd fra en Pulitzer-jeger

Hilde Lysiak: Se, en UFO! Kagge forlag. Illustrert av Joanne Lew-Vriethoff. Oversatt av Rune R. Moen. Fjerde bok i serien Hilde tar saken. Alder: 6-9 år

En journalist må kunne grave for å finne ut hvordan ting henger sammen. Hilde Lysiaks bok er en barnejournalists beretning fra virkeligheten. Når et mystisk lys skinner opp over Selinsgrove, vil Hilde finne ut hva det er og skrive en sak om det i sin egen avis. Selvfølgelig løser hun mysteriet lett, og underveis er teksten krydret med journalistiske tips.

For den som ikke får piggsveis når ungdomsgjenger betegnes som «ungdomsbøllene», er dette en grei bok om å grave seg til bunns i ting. Boken bygger på Lysiaks liv som nettopp barnejournalist. Nå er hun 15 år gammel, har gitt ut egen avis halve livet og er yngste medlem av The Society of Professional Journalists i USA. 

Tigertøffinger

Mona Grivi Norman: Tigertrøbbel. Aschehoug. Fjerde bok i serien om Dyrehagedetektivene. Illustrert av Isabell Martinsen. Alder: 6-9 år.

Hanna og Theo er blitt garvede detektiver i Lindegård dyrehage. Fra før har de løst mysterier med kidnappede løveunger, en panda på rømmen og forgiftede lemurer. Denne gangen står de overfor vinningskriminelle tigerforbrytere og verdigjenstander på avveie. Mona Grivi Norman klarer fortsatt å holde dyrespenningen oppe og variasjonen ved like i seriens fjerde bok. Faktadelen bakerst i hver bok utvider fortellingen og bringer frem problemstillinger rundt truede dyrearter og klimautfordringer. Det utfyller detektivhistorien på en god måte.

Foto: Aschehoug

Foto: Canoa

Smarte rampestreker

Jørn Lier Horst: Operasjon Lurifaks. Canoa. Syttende bok i serien om Detektivbyrå nr. 2. Illustrert av Hans Jørgen Sandnes. Alder: 6-9 år.

Byrådetektivene Tiril og Oliver er kjent for mange lesere i slukealderen. Stadig dukker det opp mysterier som må løses. Tidligere har det dreid seg om gåter knyttet til alt fra påskekunstverk til gamle skipsvrak.

Denne gangen er det lommetyver på ferde i Elvestad. Slu er de også. Men med nysgjerrigheten som drivkraft og mobilen som verktøy finner de to detektivene ut av det meste også denne gangen. Noen av mysteriene i denne serien har vært av det mer ekstraordinære slaget, men i Operasjon Lurifaks nærmer de seg kriminalgåter som ligger tett på hverdagslivet. Noe som faktisk kunne skjedd – og som er alvorlig nok.

Det skaper en fin leserhenvendelse når rampestreker er utgangspunktet for å løse et mysterium. De to detektivene utsettes aldri for store farer i boken, men til å være den syttende i serien, er Operasjon Lurifaks likevel mer enn bare samlebåndsproduksjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Barn på flukt

Arne Svingen: Flukten til sirkuset. Gyldendal. Tredje bok i serien om Elvin Griff. Illustrert av Eivind Gulliksen. Alder: 6-9 år

Elvin har stukket av fra en topphemmelig agentskole. Lydias mor sitter i fengsel, og hun synes hverdagen er vanskelig å håndtere. Sammen er de på rømmen bort fra en virkelighet med voksne de ikke kan stole på.

Tilværelsen som rømlinger har vært travel. Også denne boken starter dramatisk med de to barnas flukt fra taket på en buss. Men Elvin og Lydia er godt utrustet mot ulike farer. Denne gangen treffer de på et sirkusfølge og slår seg sammen med dem. Men noe er råttent i manesjen, og Elvin og Lydia bestemmer seg for å avsløre det. Lettlest spenningsbok der Elvins agentegenskaper ordner opp i det meste.

Foto: Gyldendal

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·