Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Svingen runder 100

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 21. januar 2020

Arne Svingen er en av Norges mestproduserende forfattere. I dag slippes hans bok nummer 100.

↑ Arne Svingen og hans bok nummer 100. Bokfoto: Gyldendal. Forfatterportrett: Kjartan Helleve

I fjor markerte Arne Svingen 20 år som forfatter. I dag gir han ut sin bok nummer 100.

Alle mine venner er vampyrer er en bok beregnet på mellomtrinnet, og den gis ut av Gyldendal forlag. På sitt eget nettsted beskriver Svingen den som en barneroman om det å vokse opp midt i en borgerkrig, med handling på et ikke navngitt sted. Forlaget introduserer handlingen slik: «Kim går ikke på skolen. Fotballbanen har blitt en gravplass. Det er aldri dekning på mobilen. For der Kim bor, er det krig. Og akkurat i dag finner han noe på bakken i skogen, noe han absolutt ikke bør plukke opp.»

Svingen debuterte med romanen Handlingens mann på Solum forlag i 1999, og samme år kom hans første barnebok, Flekken, på Gyldendal Tiden. Hovedtygden i forfatterskapet ligger på romaner for barn, men han har også utgitt ungdomsromaner, hørespill og en bildebok.

Flekken er den første boken om Hubert. Her er utgavene fra 1999 og 2013. Foto: Gyldendal

Arne Svingens bok nummer 100: Alle mine venner er vampyrer. Foto: Gyldendal

I noen av ungdomsbøkene har han samarbeidet med Helene Uri, et prosjekt vår anmelder i forrige uke gikk nærmere inn på i et kritisk essay. Svingens gutteportretter ble trukket fram som langt mer nyanserte og komplekse enn Uris jenteportretter:

– Mens Uris kapitler er fulle av hår, klær og interiør, og alle følelser blir navngitt direkte som «skam», «vennlighet» og «lyst», beskriver Svingen følelsene gjennom kroppslige reaksjoner, originale metaforer, misforståelser og konkrete opplevelser. Han skriver ikke «Jeg var redd», han viser oss at Stian eller Robin er redde. Vi snakker altså om det klassiske skillet mellom «showing» og «telling». Svingen viser oss, Uri forklarer, skrev Periskops anmelder Petra J. Helgesen.

Arne Svingen og Helene Uri har skrevet to ungdomsromaner sammen, «Sommeren vi kledde oss nakne» (2005) og «Din vakre jævel» (2012). Den siste ble nominert til Uprisen 2013.

Arne Svingen er en av de forfatterne det lånes flest bøker av ved norske biblioteker. I fjor arrangerte han festivalen «Gutta som aldri slutta» i Oslo for å sette søkelys på utfordringen med å få gutter til å lese skjønnlitteratur, ett av områdene Svingen engasjerer seg sterkt i. Bøkene hans er oversatt til tjue språk, og har fått priser og gode kritikker også i utlandet. Den nyeste

Blant Svingens nyeste utgivelser er også en hørespillserie, Rappa, skrevet direkte for strømmetjenesten Storytel. Svært mange av bøkene hans finnes også som lydbøker. I starten leste han inn mange av dem selv, men de siste årene har han overlatt innlesingen til profesjonelle skuespillere.

 

Arne Svingen står også bak podcasten «Svingens barnebokverden». For denne fikk han NBU-prisen i 2018, en pris som deles ut av Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere til «en person eller en institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge».

Svingen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap, blant dem Brageprisen (2005) og Kulturdepartementets litteraturpris (2012). Boka De tøffeste gutta er filmatisert, og ble den store prisvinneren ved Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2013, med både publikumsprisen og «Ung filmskaper», tildelt regissør Christian Lo og produsent Trine Aadalen Lo.

 

Les anmeldelser av to av Svingens bøker etter annonsene.

 

Arne Svingens 100 bøker i en pen stabel. Om snittproduksjonen på fem bøker i året holder seg, rager nok stabelen raskt høyere enn Svingens 194 centimeter på sokkelesten. Foto: Gyldendal.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · ·