
– Vi er våkne og lydhøre
Leder for Den kulturelle skolesekken (DKS) i Buskerud, Lill Carin Jacobsen, viser til de etiske retningslinjene som de har utarbeidet, og etterspør et nasjonalt etisk rammeverk for DKS. Hun ønsker nå at Kulturtanken skal ta et nasjonalt ansvar i fasiliteringen av et slikt arbeid, og spør om vi har sovet i timen. Det har vi ikke.
↑ FRA tegneverkstedet "Bilder forteller" med illustratør Christopher Stonehill på Holtet vgs 29. mars 2023. Foto: Erik Brandsborg
Kulturtanken er opptatt av å sikre at Den kulturelle skolesekken (DKS) er en trygg arena for utøvere, elever og lærere, og at kunst- og kulturformidlingen har gode kår. Vi har jevnlig tatt opp problemstillinger knyttet til uro under DKS-forestillinger, og hvordan forberede møte mellom utfordrende kunst og elever. Dette har vi diskutert på fagarenaer og på dialogmøter med DKS-administrasjonene i fylkeskommunene og direktekommunene.
Se innlegget fra Lill Carin Jacobsen HER.
Fakta:
DKS trenger et tydelig etisk rammeverk som tar for seg dilemmaer knyttet til scene og sal, sosiale medier og relasjonen mellom formidler og elev, samtidig som det sikrer fortsatt kunstnerisk frihet. Kulturtanken bør nå komme på banen og ta et nasjonalt ansvar i fasiliteringen av et slikt arbeid, skrev Lill Carin Jacobsen i Periskop 13. mars 2025.
Kulturtanken ønsket et tilsvar i debatten.
DKS er en av Norges største kulturaktører.
Rundt 800 000 skoleelever mottar tre DKS-besøk i året, i snitt.
DKS finansieres av overskuddet fra Norsk Tipping.
I 2024 ble det brukt 350 millioner kroner på ordningen nasjonalt.
DKS er et samarbeid mellom staten, fylkeskommunene og kommunene.
Kulturtanken er en etat under Kultur- og likestillingsdepartementet som har det nasjonale ansvaret for ordningen.
SVAR: Direktør i Kulturtanken Matias Hilmar Iversen. Foto: Erik Brandsborg

På nettverkssamling for DKS i mai i fjor var ett av temaene «Utfordring med urolige elevgrupper på DKS-besøk: Hvordan kan vi forberede utøvere/ institusjoner?». Også på DKS forum, som vi arrangerer i samarbeid med KS og Utdanningsdirektoratet, har vi tatt opp temaer som utfordrende formidlingssituasjoner og kunst i DKS som provoserer. Vi har videre en satsing på DKS i lærerutdanningene, med mål om å fremme forståelse for kunstens egenart og refleksjonsrom, for å bygge felles forståelse mellom kunstsektor og skolesektor.
Etiske retningslinjer for ordningen er vi altså opptatt av, men samtidig ønsker vi ikke å overstyre fylkeskommunene. Vi var i kontakt med Buskerud fylkeskommune, den gang Viken fylkeskommune, i 2023 med spørsmål om det er slik at utøvere undertegner avtale om taushetsplikt. Fylkeskommunen henviste da til gjeldende rammeavtale for DKS, som sier at «oppdragstaker skal etterleve oppdragsgivers etiske retningslinjer så langt de passer». Vi tolket dette som at fylkeskommunen hadde etiske retningslinjer på plass, og det har vært vårt inntrykk i dialogen med de andre fylkeskommunene at de har gode rutiner og følger opp skoler og utøver i forkant og i etterkant av DKS-besøk.
Vi er glade for at Buskerud fylkeskommune har gjort et grundig arbeid med sine etiske retningslinjer, og vi tar med oss denne oppfordringen inn i vårens dialogmøter med fylkeskommunene, hvor vi vil diskutere behovet for etiske retningslinjer nasjonalt, og hvordan en eventuell arbeidsgruppe kan settes sammen.
Fra avslutningsseminar for prosjektet «Kunsten å lære». Foto: Erik Brandsborg

Annonser

