Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Musikk og kunst mot frafall i skolen

KATEGORI

Skole,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

onsdag 26. mars 2025

HVOR
Bærum

Bærum kulturskole har fått i oppdrag å skape en alternativ mestringsarena for å motvirke frafall i skolen. Tett samarbeid med skolen og PPT er en viktig forutsetning for satsingen.

↑ Kan kulturskolen spille en rolle i arbeidet mot frafall i skolen? I Bærum kommune har Opplæringssektoren gode erfaringer med et slikt samarbeidsprosjekt. Foto: Unsplash

Kirsten Fuglseth er rektor i Kulturskolen i Bærum. Foto: Privat

En skolehverdag hvor alle blir sett og kan oppleve mestring, er en viktig forutsetning for at elevene skal trives og lykkes. Det at flere elever skal glede seg til å gå på skolen hver dag, og at færre mistrives eller uteblir helt eller delvis, er et felles mål som alle i oppvekstsektoren i Bærum skal bidra til.

«Hvordan kan barn få en bedre skolehverdag med glede, trygghet, gode opplevelser og motivasjon for å komme tilbake til skolen uke etter uke?»

Dette spørsmålet stilte kulturskolerektor Kirsten Fuglseth seg selv og sine kolleger, våren 2023. Kulturskolen i Bærum er en del av Oppvekstsektoren, og er dermed også en del av «laget rundt eleven».

 

Konserten var litt skummel, men fantastisk og koselig! (Jente, 7. klasse)

Prosjektet i Bærum retter seg mot elever på 5.-7. trinn. Foto: Oda Hveem/Visuello.no

Nye lærerstillinger

Noen av kommunens skoler ligger i områder med levekårsutfordringer og tildels krevende ungdomsmiljøer. Områdene har også lav deltagelse i kulturskolen. Mange barn og familier kjenner ikke til tilbudet, eller de tenker at det er for dyrt eller at de ikke har mulighet for å la sine barn delta.

Med dette som bakteppe, og som et forebyggende tiltak for å motvirke utenforskap, lage gode lokalmiljøer og skape gode mestringsopplevelser, tok kulturskolen initiativ til et tettere samarbeid med noen skoler. Overordnet forutsetning var fokus på prosess fremfor produkt, og at det skulle oppleves inkluderende. Målet var å få flere elever til å møte på skolen og mestre skoledagen, og å stimulere til deltakelse i en fritidsarena.

Bærum kommune gikk inn med ekstra midler, og våren 2023 søkte kulturskolen etter lærere som ønsket å jobbe under disse premissene. De så etter lærere med erfaring innenfor tilsvarende arbeid med barn og som er gode på å skape trygge relasjoner. De fikk muligheten til å bestemme innholdet i undervisningen, og det kunne være aktuelt å jobbe sammen i par, enten med en assistent eller i en form for to-lærersystem.

Organiseringen skulle utformes i samarbeid med den/de som blir ansatt, stillingen kunne deles mellom flere, og den ble utlyst som lærerstilling.

Overordnet forutsetning var fokus på prosess fremfor produkt

I prosjektet legges det til rette for flere musikalske aktiviteter i tillegg til dans og visuell kunst. Foto: Oda Hveem/Visuello.no

Fleksibilitet og tålmodighet

Tilbudet var rettet mot elever på 5.-7. trinn ved utvalgte skoler etter skoletid, og lærerne måtte være forberedt på at arbeidet også kunne stille krav om aktivt samarbeid med familien/hjemmet. Personlige egenskaper som evnen til å skape gode og trygge relasjoner, samarbeidsevner, og en stor grad av tålmodighet stod sentralt i utlysningen.

Faglig innhold var aktiviteter innenfor tegning og maling, enkel redesign og søm, arbeid med tekster og dans- og musikk/sanggrupper, men lærerne kunne også komme med andre forslag.

Høsten 2023 var lærerne på plass og tilbudet definert. Tiltaket ble iverksatt ved tre skoler, og kulturskolelærerne sammen med skolens lærere, satte sammen elevgrupper rundt særlig sårbare barn. Disse har ulike utfordringer og behov for alternative mestringsarenaer. Etter skoleåret 23/24 var skolene så fornøyd, at dette ble videreført og innlemmet i skoledagen 2024/25.

Skolene har valgt litt ulike modeller. En skole har lagt om timeplanen sånn at alle elevene får musikk på mandager. Da glir ekstrasatsingen inn som en naturlig del av skolehverdagen. Andre med en litt annen elevmasse, har valgt å la enkeltelever gå ut av vanlig undervisning for å bli med i musikkgrupper. Det som står helt sentralt for begge modellene er det tette og gode samarbeidet mellom skolene og kulturskolen.

Saken fortsetter under annonsene.

Lærerne måtte være forberedt på at arbeidet også kunne stille krav om aktivt samarbeid med familien/hjemmet

Synlige resultater

Elevene evaluerte selv tilbudet etter skoleåret 23/24, og noe av det de sier er:

«Jeg har spilt trommer og jeg synes det var supergøy. Jeg vil at det skal vare lenge, lenge, lenge og superlenge! Konserten var gøy x 1000000. Jeg har aldri hatt den følelsen før!»
(Gutt, 7. klasse)

«Jeg elsket det!!!»
(Jente, 7. klasse)

«Konserten var litt skummel, men fantastisk og koselig!»
(Jente, 7. klasse)

Elever i musikkgruppene deltok på kulturskolens forestilling i kulturhuset i februar. Her fikk de fremføre det de hadde jobbet med på skolen for foreldre og søsken. Det ble en fantastisk opplevelse for alle, og flere elever og foreldre fikk sitt første møte både med kulturskolen og Bærum kulturhus.

Hovedmotivasjonen for satsingen, som er å gi elevene en bedre hverdag med vekt på glede, trygghet, gode opplevelser og motivasjon for å komme på skolen uke etter uke, ser absolutt ut for å gi resultater.

 

Denne saken ble først publisert på Musikk i skolens nettsider. Periskop republiserer med tillatelse fra opphaverne. Musikk i skolen har i vår også en digital arrangementsrekke kalt Sammen om elevene. Den er tilgjengelig for alle.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · ·