Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop-samtaler: Kan kunst gi trøst?

SJANGER

Video,

PUBLISERT

onsdag 6. mai 2020

Er «alt skal bli bra» en dårlig trøst, eller til og med en fornærmelse? Shwan forklarer hva han mente med skriften på veggen, og Tuva (17) og Dina (17) sier sin mening.

↑ Kunstneren Shwan Dler Qaradaki lager ofte kunst basert på sine egne opplevelser som tidligere flyktning. Foto: Carsten Aniksdal.

– Man vil jo at ting skal gå bra. Og da hjelper det å høre det. Kanskje?

Kan det være en trøst å få høre at «alt skal bli bra»? Eller er det bare slemt å gi flyktninger tomme løfter? I denne fjerde episoden av vår nye samtaleserie forteller kunstneren Shwan Dler Qaradaki selv hvorfor han valgte å lage kunst av flyktningers smykker – og Tuva (17) og Dina (17) forteller hva de mener om saken.

I denne serien snakker Periskop med fire ungdommer fra medielinja ved Drømtorp videregående skole i Ski. De ble med oss til Interkulturelt museum i Oslo, der de blant annet fikk besøke utstillingen The Golden Wish.

Fra filmen «Kan kunst være trøst?» med kunstneren Shwan Dler Qaradaki. Foto: Carsten Aniksdal.

Fra filmen «Kan kunst være trøst?» med kunstneren Shwan Dler Qaradaki. Foto: Carsten Aniksdal.

Bakgrunn for utstillingen: Smykkeloven

Har du hørt om smykkeloven? I 2016 innførte den danske regjeringen den såkalte smykkeloven, som innebærer at myndighetene kan frata flyktninger smykker og andre verdisaker for å finansiere oppholdet deres i landet. Kunstneren Shwan Dler Qaradaki har på egenhånd samlet gull fra flyktningleiren Arbat i irakiske Kurdistan, og dette danner grunnlaget for installasjonene, videoene og tegningene i utstillingen på Interkulturelt Museum. Qaradaki problematiserer enkeltmenneskets verdi i møte med asylpolitikken og samfunnsdebatten som føres i Skandinavia i dag.

– Jeg tror det er veldig viktig å være positiv som flytning. At man har håpet.

– De norske vennene mine sa til meg: Det kommer til å gå bra. Det ordner seg for snille gutter.

Hvem er kunstneren?

Shwan Dler Qaradaki er født i 1977 i irakiske Kurdistan, og bosatt i Oslo. Han er tidligere politisk flyktning, og har kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak, samt i Oslo fra NISS og Kunsthøgskolen. Han var ferdig uteksaminert fra Kunsthøgskolen i 2009. Siden har han blitt en anerkjent og hyppig utstilt kunstner, som i 2014 fikk Oslo Kommunes kunstnerpris og i 2015 Kulturrådets nykommerpris. Han er kjent for sine sterke politiske budskap som engasjerer et bredt publikum.

Fra filmen «Kan kunst være trøst?» med kunstneren Shwan Dler Qaradaki. Foto: Carsten Aniksdal.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · ·