Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Unge kunstinteresserte – får de plass?

PUBLISERT

søndag 10. november 2024

HVOR
Trondheim

Fredag 25. oktober braket den trønderske kunstscenen løs med Trondheim Opens festivalåpning. Programmet ble avsluttet 3. november. Trondheim Open er en kunstfestival for alle kunstinteresser som finner sted annenhvert år. Men er det plass for unge kunstinteresserte? Eller er det et krav om 20+ år med erfaring?

↑ TRONDHEIM OPEN ble arrangert 25. oktober til 3. november. Men hvor var de unge? Foto: Trondheim Open

Målgruppen er både for de svært kunstinteresserte og det bredere publikummet

Kunstfestivalen ble arrangert for første gang i 2011 av kunstnere. Kunstnerne selv har bidratt til å utvikle programmet, som nå inneholder alt fra samtaler, kunstmarked til boklanseringer, workshop og åpne atelierer. I dag eies festivalen av fagforeningene Trøndelag Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge.

Trondheim Open forteller at et av de viktigste formålene er å synliggjøre og formidle den profesjonelle kunstvirksomheten i Trøndelag. Målgruppen er både for de svært kunstinteresserte og det bredere publikummet. De ønsker å skape en ny arena for å koble kunstnere, kunstfelt og publikum sammen. Slik vil de utvide den trønderske kunstarenaen.

Men hvor blir det av aktivitetene for barn og unge? Og hvorfor er Akademie-studentene de yngste som får vist seg frem, og ikke elevene under 18 år ved kunstlinjene på to videregående skoler?

De viktigste formålene er å synliggjøre og formidle den profesjonelle kunstvirksomheten i Trøndelag

BUDSJETT: Totalbudsjettet for i år var på rett under 700 000 NOK. Halvparten av budsjettet gikk til å lønne kunstnere som drifter festivalen og honnorere de som bidro med faglig program og workshops. Festivalen har også søkt om midler til å ansette formidlings-ansvarlige, blant annet med tanke på å nå ut til flere unge, men fikk ikke dette i år. Foto: Trondheim Open

INTERVJUET: Inga Skålnes, daglig leder og presseansvarlig for Trondheim Open. Foto: Trondheim Open

Hun er selv kunst-engasjert og skulle ønske Trondheim Open var en inngangsdør for unge lovende kunstnere som brenner for å få vist fram sin kunst

120 kunstnere

Mangfoldet av kunstnere og ulike arrangementer som skjer skal ikke betviles, og man finner mye forskjellig. Programmet har i underkant av 50 arrangementer i løpet av festivaluken, med de fleste i avslutningshelgen. Her vil hundrevis av kunstnerne åpne sine studio for å vise fram sine verk og arbeidsprosesser til publikum.

Inga Skålnes, daglig leder og presseansvarlig for Trondheim Open, forteller at det er over 120 kunstnere involvert. Og ved oversikten av de ulike kunstnerne og deres kunst medier ser man at spredningen er stor, med alt fra skulpturer til videoinstallasjoner og malerier. For noen er festivalen en ny erfaring, mens andre har vært med i mange år før.

– For å melde seg på Trondheim Open og ha åpent atelier må man være profesjonell kunstner eller student på Kunstakademiet i Trondheim. Vi er eid av fagorganisasjonene Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) og Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge (NKM), og følger deres krav til profesjonalitet. Det betyr at man enten må ha kunstfaglig utdanning eller være medlem i en fagorganisasjon for kunstnere. Vi er veldig glade for at så mange meldte seg på i år, slik at publikum får et bredt inntrykk av hva kunstnerne i Trøndelag jobber med, her er det mange muligheter for forbilder for unge, aspirerende kunstnere, forteller Skålnes.

Etterlyser yngre ungdommer

Dessverre er studentene ved Kunstakademiet de yngste som får vise sine verk på Trondheim Open. Det er Radmila Volchenkova, VG2-elev ved Trondheim Katedralskole, ikke særlig imponert over.

– Ungdommer bør få lov til å være med på flere utstillinger. Det er mange på min alder som kan mye og har mange meninger og budskap de vil dele.

Volchenkova flyttet til Trondheim for et knapt år siden, og hun opplevde at det var veldig få plasser som tar imot og lar ungdom vise fram sine verk i Trondheim. Hun er selv kunst-engasjert og skulle ønske Trondheim Open var en inngangsdør for unge lovende kunstnere som brenner for å få vist fram sin kunst og hjelpe også de aller yngste å få en fot inn i døren i et miljø som kan være så bra.

Periskop spør Volchenkova om hun skal på festivalen som publikum

– Jeg vurderer det.

Hadde det at unge kunstnere får vise fram sine verk gjort det enklere å dra?

– Jeg tror jeg ville vært mer interessert i å dra dit dersom det var det, ja. Og jeg tror at andre også ville ha likt det. Da ser man både hvordan de som er eldre, og hvordan de som er yngre tenker.

Jeg tror jeg ville vært mer interessert i å dra dit dersom det var flere unge kunstnere med

FAKTA:


Trondheim Open er en møteplass for kunstscenen i Trøndelag, og et knutepunkt mellom kunstner, publikum og kulturaktører.

Festivalen ble etablert av kunstnerne selv, og har siden 2011 utvidet programmet med workshops, samtaler og et kunstmarked.

Som publikum vil du også få anledning til å oppsøke kunstnerinitierte arrangementer, som utstillinger, performance, prosjektvisninger eller boklanseringer.

ANNENHVERT ÅR: Trondheim Open er kunstfestivalen som tar deg med inn i atelieret: Annethvert år er over hundre av regionens kunstnere med for å åpne dørene sine og møte publikum på hjemmebane – der kunsten blir til. Foto: Trondheim Open

KUN ETT VERKSTED FOR BARN: Papirskulpturer med Astrid Ljungberg. Foto: Trondheim Open

Det er vanskelig å få med ungdom og det krever mer jobb, så det var ikke mulig denne gangen.

Åpen Kunstakademi

Selv om unge kunstnere ikke får selv muligheten til å vise seg fram, er det definitivt ikke et fullstendig tap for fremtidens kunstnere.

– Kunst-akademiet i Trondheim holder åpen, som er fin mulighet for kunstinteresserte elever som går på videregående. Man får se litt hva man kan gjøre i fremtiden, og mer av hvordan det er å være student der, forteller Skålnes da Periskop spør om deres fokus på de unge.

Noe for alle, eller?

Trondheim Opens tilbud tar for seg alt fra panelsamtaler til leireskulpturering, og det burde være noe for alle, men er det det? Av alle arrangementene som finner sted, er det kun ett som er regnet spesifikt for barn. Det er arrangementet Papirskulpturer med Astrid Ljungberg, der man får både skapt egen kunst og se ny kunst.

Selv med ett eneste barnearrangement er det flere enn for ungdom som målgruppe. Arrangørene er åpne på at dette ikke er gunstig, og de skulle gjerne sett det annerledes, men Skålnes forteller at det dessverre ikke lot seg få til denne gangen.

– Nei. Vi har hatt det tidligere, men i år hadde vi ikke nok ressurser til å prioritere det. Det krever mer arbeid å holde workshop målrettet mot ungdom, særlig i forbindelse med promotering, så det var ikke mulig denne gangen.

Videre forteller hun at til tross for manglende arrangementer skapt for ungdom i målgruppe, betyr ikke det at ungdom ikke kan komme. Hovedaktiviten ved Trondheim Open er de åpne atelierene i festivalens avslutningshelg, og dette er åpent for alle.

KDA – relevant for kunst? 

Trondheim Open har også utnyttet at Trondheim har to skoler med studieretningen «Kunst, design og arkitektur» (KDA). Elever som går andre året på KDA på Thora Storm forteller at de har fått oppfordringer til å dra på utstillinger, men dessverre ikke noe mer samarbeid enn det. 

Når Periskop spør Skålnes, svarer hun: 

– Vi har invitert til omvisning tidligere, men er begrenset av økonomi og kapasitet. 

Neste sjanse i 2026 

Det blir interessant å se om Trondheim Open har ressurser til å utnytte samarbeidet med KDA-elevene bedre neste gang festivalen arrangeres, i 2026. Det er en fantastisk arene for å få med også de yngste-kulturinteresserte med, både som produsenter og forbrukere. 

Kommentar fra Trondheim Open etter at artikkelen ble publisert og de ønsket en bedre tydelighet:

Trondheim Open er, som skribenten selv siterer, en festival med formål om å synliggjøre og formidle profesjonell kunstnerisk virksomhet. Vi har et sterkt felt i Trøndelag, og flere og flere kunstnere som melder seg på for hver festival. Arenaen vi skaper er ment å fokusere på den delen av det kunstneriske virket som publikum vanligvis ikke har tilgang til; arbeidsplassen til en kunstner. Jeg håper barn og unge kan bruke festivalen som en arena for å oppdage at det går an å velge en yrkesvei som kunstner, og at det er mange måter å jobbe med kunst på. Vi er glade for at elevene ved Katedralskolen har blitt oppfordret til å gå på festival, og håper vi får muligheten til å invitere dem på omvisning på Trondheim Open 2026!

KUNNE HATT UNGE SOM MÅLGRUPPE? Tovelise Røkke-Olsen sitt leireverksted. Foto: Trondheim Open

Selv med ett eneste barnearrangement er det flere enn for ungdom som målgruppe

KUNSTAKADEMIET i Trondheim holder åpent under eventet. – Det blir interessant å se om Trondheim Open har ressurser til å utnytte samarbeidet med KDA-elevene bedre neste gang festivalen arrangeres, i 2026, skriver vår journalist. Foto: Trondheim Open

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·