Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

«Døden på Oslo S»: Autentisk og respektfullt om Oslos undergrunn

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Anmeldelse,

PUBLISERT

onsdag 15. mars 2023

HVOR
Økernsenteret / Nationaltheatret

«Døden på Oslo S» er eklektisk, brutal og energisk. Samtidig som et besøk til Økernsenteret blir en tidsreise for nostalgikerne, er dette en forestilling som tar et yngre publikum på det dypeste alvor.

↑ Flo Fagerli spiller Lena i musikalen «Døden på Oslo S». Foto: Erika Hebbert

Nationaltheatrets adaptasjon av Ingvar Ambjørnsens roman Døden på Oslo S er en påkostet og mangefasettert musikal, hvor publikum er med på å danne et bybilde som skal gi assosiasjoner til et Oslo som er i ferd med å forflytte seg ut av sentrum. Døden på Oslo S er den andre boken Ambjørnsen skrev om hobbydetektivene fra Torshov, men var den første i Pelle og Proffen-serien som ble filmatisert. Det er røff fortelling, som blant annet tar for seg rusmisbruk og prostitusjon, formidlet med et muntlig språk.

Nationaltheatret sparer ikke på noe når de inntar det nedlagte Økernsenteret. De slitne lokalene har blitt en tidskapsel, en reise tilbake til en grå og nådeløs hovedstad hvor publikum blir satt inn i rollene som byens borgere. Ungdom faller utenfor og havner på gaten, men likevel er de usynlige blant borgerne som daglig går forbi.

Døden på Oslo S


Musikal basert på Ingvar Ambjørnsens bok med samme navn

Skrevet av: Ingvar Ambjørnsen, Axel Hellstenius og Frank Hammersland

Dramatiker/sangtekstforfatter: Axel Hellstenius

Komponist/sangtekstforfatter: Frank Hammersland

Regi: Simen Formo Hay

Scenograf: Dagny Drage Kleiva

Kostymedesigner: Alva Walderhaug Brosten

Lysdesigner: Oscar Udbye

Skuespillere: Filip Bargee Ramberg, Sjur Vatne Brean, Flo Fagerli, Maria Kristine Hildonen, Deniz Kaya, Rafid Arsalan Islam, Kim Haugen, Bernhard Arnø, Tone Mostraum, Hanne Skille Reitan, Ågot Sendstad, Heidi Goldmann

Musikalsk ansvarlig: Martin Miguel Almagro Tonne

Maskør: Eva Sharp

Medforfatter/dramaturg: Oda Radoor

Anbefalt aldersgrense: 13 år

Nationaltheatret / Økernsenteret

Den korte interaksjonen går fra null til hundre

Snubler ned i undergrunnen

Bestevennene Pelle og Proffen (spilt av Filip Bargee Ramberg og Sjur Vatne Brean) kommer fra familier der de blir tatt godt vare på, enda det trangt med penger. De er 15 år gamle, og tilbringer gjerne fredagskvelden hjemme med hjemmelaget pizza og detektimen på tv. På vei ned til byen for å handle klær med penger han har fått av moren sin, treffer Pelle på en bekjent fra ungdomshjemmet Håpet. Han er i følge med en eldre, fremmed gutt. Den korte interaksjonen går fra null til hundre, og Pelle blir ranet med kniv. Forvirret og nedslått setter han seg på Burger King, hvor han for første gang møter Lena (Flo Flagerli). Den verdensvante, sjarmerende jenta han snart forelsker seg i.

Sammen med Proffen setter Pelle ut på tokt. De aner at det ligger noe mer bak ranet enn bare behovet for kjappe penger. Det starter kanskje som en gutteaktig lek, men gradvis går alvoret opp for dem. Etterforskningen avdekker både tung rus, prostitusjon og pengeutpressing, og midt oppi det står Lena.

Pelle og Proffens venn Filla (Rafid Arsalan Islam - i midten av bildet) er i trøbbel. Snart blir Pelle og Proffen involvert i alvoret også. TIl venstre: Sjur Vatne Brean som Proffen. Foto: Erika Hebbert

Resultatet er betydelig røffere enn mye av det som har vært å se av ungdomsteater de siste årene

Dynamisk teater

Historien om Pelle, Proffen og Lena ble møtt med stor interesse da boken kom i 1988, og to år senere ble filmatiseringen sett av en halv million på kino. Mye har endret seg siden da. Rusmiljøet er mindre synlig, og husokkupasjonene betydelig færre. Det er derfor ikke et åpenbart valg av Nationaltheatret å blåse liv igjen i Ambjørnsens svar på Hardy-guttene. Resultatet er betydelig røffere enn mye av det som har vært å se av ungdomsteater de siste årene, eksempelvis ved Unge Viken Teater og Tigerstadsteatret. Her legges det ingenting imellom, og alvoret får fatale konsekvenser.

Simen Formo Hay har regien, mens det er Axel Hellstenius som har stått for dramatiseringen. Hellstenius stod også for filmmanuset i 1990. Til tross for noen tilføyelser er det få dramatiske avvik fra historien slik vi kjenner den, og tidskoloritten tilhører sent 80-tall. Det som skiller Hays oppsetning fra Ambjørnsens bok, er at dette er en musikal. Musikken er komponert av Frank Hammersland, og sangtekstene er et samarbeid mellom Hammersland og Hellstenius.

Flo Fagerli som Lena. «Døden på Oslo S» gir en festivalfølelse, mener Periskops kritiker. Publikum er plassert over hele spillområdet. Foto: Erika Hebbert

Senteret fremstår som autentisk undergrunn, og følelsen av å være på klubb eller i en okkupert gård kjennes ekte

Lokalene på Økernsenteret minner mer om et festivalområde under tak enn en teaterscene. Publikum sitter spredt om i lokalet, og har under hele forestillingen mulighet til å bestille seg drikke og mat i barområdene. Veggene er tagget ned, gulvet er skittent og klissete, og belysningen er dunkel. Senteret fremstår som autentisk undergrunn, og følelsen av å være på klubb eller i en okkupert gård kjennes ekte.

Skuespillerne forflytter seg rundt i hele lokalet og gir publikum en opplevelse av en bred geografi. Enkelte stasjoner står fast og representerer spesifikke rom og områder. Eksempler er leiligheten til Pelle og Burger King, hvor han først møter Lena. Andre ikke fullt så konkrete områder er ofte representert med flyttbare rekvisitter som glir fint inn i den overordnede estetikken. De sceniske grepene er mange og gjennomgående dyktig utført. Forestillingen er full av kløktige løsninger som fascinerer, alt bidrar til en inntagende estetikk.

Maria Kristine HIldonen som Nina, en karakter som får større plass på Økernsenteret enn i andre versjoner av «Døden på Oslo S». Her sammen med venninnen Lena (Flo Fagerli). Foto: Erika Hebbert

Krevende roller levert med presisjon

Den realistiske estetikken gjør at det stilles høye krav til skuespillerne og deres interaksjon med omgivelsene. Hay ser ut til å ha hatt stålkontroll når han har instruert de unge skuespillerne. De leverer krevende prestasjoner med presisjon og samstemmighet. Språket, som i dag virker krokete og utdatert, blir uttalt med en slik selvsikkerhet at det aldri sås tvil om skuespillernes eierskap til den utdaterte slangen. Sosiolekten er med på å gi rollegalleriet egenart, og gjennom skuespillernes selvsikre leveranse av replikker blir manuset verken utdatert eller kunstig i publikums ører.

Hellstenius’ manus er nyansert og detaljert. Enda språket er gjennomgående bredt og uhøytidelig, veksles det mellom ord og uttrykk utfra hvilket miljø rollefiguren tilhører. Gjennom de språklige differansene forstår man at Pelle og Proffen er streitere enn Lena, som igjen blir overgått av venninnen Nina (Maria Kristine Hildonen).

Tone Mostraum og Bernhard Arnø spiller Pelles foreldre, som det hintes til at har en bakgrunn i rusmiljøet selv. Dette er en fin detalj som minner publikum på at alle har en fortid, og har levd et liv før det stiftes familie. Kim Haugen spiller Skånseth, som bestyrer ungdomshjemmet Håpet, og Ågot Sendstad er politikonstabelen Lie.

Språket, som i dag virker krokete og utdatert, blir uttalt med en slik selvsikkerhet at det aldri sås tvil om skuespillernes eierskap til den utdaterte slangen

Tone Mostraum og Bernhard Arnø spiller Pelles foreldre. Her sitter de i furusenga på rommet hans - plassert midt i publikumsområdet. Mostraum og Arnø har sentrale roller i forestillingen, mener Periskops kritiker. Foto: Erika Hebbert

Samspillet på tvers av generasjonene er bemerkelsesverdig godt. Enda det er betydelig mindre spilletid for enkelte av de voksne rollene, har de alle en sentral funksjon. Et gjennomgående tema er for eksempel kommunikasjon mellom foreldre og barn, og hvilket ansvar foreldre har. Det er viktige scener, da det både viser barn og ungdom at det skal være trygt å snakke åpent med voksne, og viser foresatte hvordan tenåringer gjerne vil bli møtt. Pelles foreldre er innledningsvis restriktive med å dele for mye av sin egen fortid, men bruker livserfaringen vekselsvis til å sette grenser for sønnen sin, og å gi ham friere spillerom enn han er vant med. Dette er godt skildret, og interaksjonen mellom Pelle og foreldrene oppleves som en mal for både ungdom og voksne, med fokus på trygghet og respekt for tenårenes plutselige vendinger.

Musikkinnslagene tilgjengeliggjør innholdet, og ufarliggjør de mest utilslørte partiene

Naturalisme og musikal om hverandre

Stykkets naturalistiske uttrykk gir scener med heroin-injeksjoner og sexsalg stor slagkraft. Det kan tenkes at deler av forestillingen vil oppleves voldsom for enkelte, noe som kan være noe av grunnen til at stykket blir satt opp som musikal. Musikkinnslagene tilgjengeliggjør innholdet, og ufarliggjør de mest utilslørte partiene.

Døden på Oslo S inneholder både stemningsskapende musikk som spilles eksternt fra handlingen, og sangnumre som synges av skuespillerne i klassisk musikalformat. Tekstene er enkle, og lette å følge. Men sangnumrene er av noe varierende kvalitet. Sangen «Lena», som også er blitt brukt til å promotere oppsetningen, er utvilsomt det sterkeste musikkinnslaget fremført av skuespillerne, og det bidrar til å gi avslutningen større slagkraft. Andre sangnumre, som introduksjonen av politikonstabelen Lie, har motsatt effekt. Enkelte sanger blir dødpunkter i fortellingen og bryter med den ellers dynamiske strukturen.

 

Sangnumrene har unektelig en beroligende effekt på det overhengende alvoret, men det fører også til at innholdet i større grad blir oppfattet som iscenesatt. Det kan være et forsøk på å ufarliggjøre innholdet, men når uttrykket allerede er så direkte, blir det overflødig med musikalnumre. Det ville fungert bedre om musikknumrene heller ble levert av bandet, som består av Martin Heggli Mellem og Synnøve Gustavsen Ovrid, istedenfor at skuespillerne bryter illusjonen med sang.

«Døden på Oslo S» er en generøs og levende oppsetning, skriver Periskops Cornelius C. Steinkjer. Her Flo Fagerli som Lena og Kim Haugen som ungdomshjembestyrer Skånstad i en dramatisk scene. Foto: Erika Hebbert

Forestillingen skildrer problemstillinger som kanskje særlig oppleves som krevende i tenårene

En storslagen opplevelse

Døden på Oslo S er ikke vanlig teater. Det må ha krevd både rikelig med tid, penger og hardt arbeid for å få dette maskineriet til å gå, men opplevelsen er alt annet enn mekanisk. Arbeidet som er lagt inn i det er bunnsolid, og resultatet er en generøs og levende oppsetning som tar publikummet sitt på alvor. Forestillingen skildrer problemstillinger som kanskje særlig oppleves som krevende i tenårene. Det er en alder der mange får mer ansvar og løsriver seg samtidig mer fra barndomshjemmet.

Enda hovedrollene stort sett er i samme aldersgruppe, befinner de seg på ulike steder i livet, noe som blant annet kommer frem i møtet mellom Pelle og Lena, men også i dynamikken mellom barndomsvennene Pelle og Proffen. Proffen føler etter hvert at han blir holdt utenfor bestevennens liv. Sårheten i å vokse fra dem man har vokst opp med vil være gjenkjennelig for mange.

Den anbefalte aldersgrensen er 13 år. Temaene som belyses er kanskje ikke hverdagskost for alle, men det er en svært viktig tematikk som fremmes. Det handler om unge som faller utenfor fordi de ikke klarer å møte samfunnets krav og forventninger, men Døden på Oslo S fastholder at det alltid finnes håp. Enkelte vil nok oppleve musikalformatet som et unødvendig tilskudd til Ambjørnsens opprinnelige visjon, men musikken i seg selv er godt komponert og gir assosiasjoner til tiåret historien har sitt utspring fra. Kanskje særlig post-punken. Musikken spiller en selvsagt rolle i forestillingen, så kan det diskuteres hvorvidt det burde være skuespillerne selv som fremfører tekstene eller ei.

Anmeldelsen fortsetter etter annonsene.

Telefonkiosken er en sentral del av scenografien i den analoge tilværelsen «Døden på Oslo S» representerer. Her er det Lena (Flo Fagerli) som slår på tråden. Foto: Erika Hebbert

Analog troverdighet

Det er ikke bare musikken som gir assosiasjoner til 80-tallet. Her brukes verken mobiltelefoner eller sosiale medier. Det er et klokt valg utover bare å tilføye en nostalgisk kvalitet. Ettersom rollefigurene ikke har mulighet til å tekste eller ringe hverandre uten å bruke fastlinje, blir det mer troverdig at Pelle og Proffen må vandre byen rundt etter svar fremfor å stille spørsmålene digitalt. Bevegelse blir det ofte bedre teater av.

Alt i alt er dette et ambisiøst prosjekt som legger listen høyt for seg selv og lykkes i det aller meste. Døden på Oslo S fremført på Økernsenteret tilbyr et nyansert og grundig innblikk i et miljø som er synlig for alle som vandrer i Oslos gater, men som de færreste har inngående kjennskap til. Med dyktige skuespillere, overbevisende estetikk og et kompetent band blir dette en storslagen opplevelse, både for nostalgikere og et yngre publikum.

Et ambisiøst prosjekt som legger listen høyt for seg selv og lykkes i det aller meste

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·