Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

GAUTESHOW: Ikke for alle, og det går greit

KATEGORI

TV og film,

PUBLISERT

onsdag 21. august 2024

HVOR
Oslo, Tromsø

Sesong 2 av «Gauteshow» NRK blir sluppet nylig på tross av klagestorm og debatt rundt sesong 1 der de fikk Norsk Interesseforening for Kortvokste på nakken. Sesong 2 viser en programlederduo med et velutviklet konsept og et NRK som vil noe

↑ NY SESONG: Humorduoen Gaute og Snorre med sin kleine tilstedeværelse. Foto: Mathias Lohne, Munter / NRK

Det meste er det man kan kalle roast, galgenhumor, groviser og kleint

Gauteshow er et humoristisk talkshow ledet av Gaute Berg Næss (27) og makkeren Snorre Kind Monsson (23) som spiller to grenseløse kompiser som bryter alle tenkelige sperrer. I hver episode inviterer de tre kjendisgjester av varierende kjendisstatus. De blir plassert trangt i en sofa mens de to programlederne spør spørsmål, forteller historier og vitser. Det meste er det man kan kalle roast, galgenhumor, groviser og kleint.  

Prosjektet startet i 2021 med å bli lagt ut på produksjonsselskapet Munter sin YouTube-kanal. I januar i år, 2024, publiserte de en ny sesong, denne gangen på NRK. I mars ble det offentliggjort at det skal lages enda en sesong av serien for NRK. De to første episodene i sesong 2 ble publisert 8. august og det er de jeg anmelder.  

NRK lykkes: Gauteshow etterligner unge menns væremåte og humor, og det er også den gruppen de prøver å nå med serien, og de lykkes, mener vår anmelder i ungdomsredaksjonen. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

KONSEPTET: Gjester blir plassert trangt i en sofa mens de to programlederne spør spørsmål, forteller historier og vitser. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

FAKTA:


Produsert av Munter AS for NRK underholdning  

Programledere: Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson  

Manus: Gaute Berg Næss, Snorre Kind Monsson, Robin Buringrud Helvik, Christoffer Buringrud Helvik og Mathias Lohne  

De to første episodene i sesong 2 hadde premiere 8. august, fra da av er det ukentlig publisering på torsdager  

15 års aldersgrense 

Episoder på 12-15 minutter 

TREND: I hver episode har programlederne på seg matchende kostymer som noen ganger er i kontekst til noe, andre ganger helt vilkårlig. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Jeg så alle episodene med familien min, og vi syntes det var hysterisk artig

Klagestorm

Selv ble jeg introdusert til Gauteshow av storebroren min for kanskje ett år siden når det fortsatt bare ble sendt på YouTube. Da jeg fikk høre at showet skulle publiseres på NRK, visste jeg hva det gikk i. Jeg så alle episodene med familien min, og vi syntes det var hysterisk artig. Det at serien fikk plass på NRK, gjorde at prosjektet ble melket for potensialet som ble bygget opp på YouTube-kanalen.   

Gauteshow har alltid hatt humor langt på kanten, men når det ble publisert på NRK ble det stilt andre krav. Sesong 1 skapte dermed debatt og klagestorm. Mange av klagene omhandlet episode 2 der stortingsrepresentant Sandra Borch var gjest, og det ble vitset om at hun er kortvokst. Programlederne brukte blant annet ordet dverg.   

Norsk Interesseforening for Kortvokste (NIK) reagerte sterkt på dette og krevde programmet fjernet fra NRK. Til tross for klager og ønsker om å fjerne hele serien fra strømmetjenesten, er det nå sluppet en sesong 2 av Gauteshow på NRK. 

DEBATT: Bruk av ordet dverg ble tatt ille opp i epiosode 2 i sesong 1. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Sesong 1 skapte debatt og klagestorm

FRA YOUTUBE: I de to første Gauteshow episodene fra 2021 var bare Gaute programleder, før han fikk Snorre med på laget i 2023. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Noen liker slik humor, andre ikke, det er helt i orden

Finslipt

Subjekts anmelder Cornelius C. Steinkjer uttrykte sin mening om sesong 1 av Gauteshow i en anmeldelse skrevet 5.1.2024. I anmeldelsen beskrev han Gauteshow som «usmakelig, drøyt og dristig». Dette er et utsagn jeg ikke nødvendigvis er uenig i, og jeg tror faktisk ikke programlederne selv er særlig uenig heller. Jeg tror ikke de prøver å være noe annet enn det de blir beskrevet som i anmeldelsen.   

Noen liker slik humor, andre ikke, det er helt i orden. Det jeg synes blir feil, er når Steinkjer skriver om hvordan han synes konseptet er uferdig, som når han skriver om estetikken i programmet: «Hver episode ser ut til å skulle ha sin egne særegne estetikk, men som det meste annet ved programmet er ikke dette utviklet videre fra idéstadiet».   

Om man går tilbake til den spede begynnelsen av Gauteshow, de første episodene på YouTube, ser man at mye er forandret siden. Det var et annet studio med vidt forskjellig interiør og det var bare Gaute som programleder. Man merket at han hadde en idé og en stemning som han prøvde å skape, men han fikk det ikke helt til. Nå er det ikke sånn lenger. Gaute har funnet rollen han ikke hadde fanget i starten og vitsene treffer bedre enn i begynnelsen. Så jo, Gauteshow er langt forbi idéstadiet. Tre år etter begynnelsen er programmet finslipt til noe bedre og tydeligere enn det var før, og jeg vil hevde at den finslipningen og utviklingen fortsetter i sesong 2. 

Gaute har funnet rollen han ikke hadde fanget i starten og vitsene treffer bedre enn i begynnelsen

ESTETIKK: Gaute i kostyme fra NRKs kostymelager. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Slike brudd med talkshowformatet og normer er etter min mening mer befriende enn den ekstreme humoren

Forandring

«Til tider like drøyt, men også varmere og mer hyggelig», sier Gaute Berg Næss i en pressemelding tidligere i år om sesong 2. Jeg synes det stemmer at stemningen er lettere i studio nå enn i sesong 1. Det er også et eksempel på hvordan serien fortsetter å utvikles.   

Ofte er det like drøyt som før, men i de to episodene som er publisert har det ikke vært vitser jeg fikk vondt i magen av. Noe jeg må innrømme det var i sesong 1. Kanskje er det fordi jeg har blitt vant til serien, men jeg tror også det er bevisste valg i produksjonen som har gjort den «varmere og mer hyggelig». Vi får se om det holder seg sånn resten av sesongen.  

Absurde sprell

Det jeg synes er desidert mest artig med Gauteshow er de absurde elementene som iblant brukes. I begge de to nye episodene er det slike elementer.  

I første episode inviterer de inn en levende skilpadde i studio, setter den på en krakk med en liten lekemikrofon foran seg og later som at de stiller den spørsmål.   

Andre episode avsluttes med at Gaute slår Snorre i hodet med en plastslegge som gir han en stor tegneserie-kul oppå hodet. Ned fra taket i studio blir det heist pappfigurer av fugler og stjerner som snurrer rundt hodet hans, for å liksom karikere det kjente tegneserie klisje-motivet.   

Slike brudd med talkshowformatet og normer er etter min mening mer befriende enn den ekstreme humoren i showt. Liknende sprell ble gjort i sesong 1 også, men ikke i hver episode. Jeg håper og tror det blir mer av det i sesong 2. 

ABSURD: Gaute og Snorre harselerer med hverandre så vel som gjestene. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

PROGRAMLEDER 2: Snorre i karakter med sitt ironiske uttrykk. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

DEMOKRATIET: Gauteshow sin gærne humor er ikke for alle, men NRK er det. Derfor er det bra at NRK satser på enda en sesong av Gauteshow, presiserer vår anmelder som er i målgruppen. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Jeg tror vi alle vet om noen som oppfører seg på samme måte som Gaute og Snorre

Som ungdommer

Jeg tror vi alle vet om noen som oppfører seg på samme måte som Gaute og Snorre. Det er gjerne unge menn eller tenåringsgutter som er i litt overkant glad i å tulle. Gaute og Snorre har klart å kopiere væremåten til denne gruppen på ganske presist vis.   

Jeg vil si det er et solid stykke skuespill, selv om karaktertrekkene ofte blir svært overdrevet. Det gjør at det er noe kjent med karakterene deres siden vi alle har hatt en kompis eller klassekamerat som oppfører seg på samme måte. Samtidig stopper ikke showet med å overraske deg; man blir faktisk aldri helt vant til så drøy humor, i hvert fall ikke på tv-skjermen!

For unge menn

Serien etterligner unge menns væremåte og humor, og det er også den målgruppen NRK prøver å nå med serien. NRK har en demokratisk funksjon og et samfunnsoppdrag som jeg synes må bli tatt på alvor – og bevart.   

For å klare dette samfunnsoppdraget må NRK prøve å nå alle, også gutter og unge menn. Når klassekamerater av meg, som ellers aldri ville nærmet seg statskanalen, sier at de har sett Gauteshow og digger det, har NRK fått det til.  

Det at NRK ville kjøpe enda en sesong av en så omdiskutert serie viser et NRK som vil noe, og det er deilig. Det viser en strømmetjeneste med bredt innhold, men med samme grunnpilar: Respekt for de demokratiske prinsippene NRK skal formidle.   

Jeg vil påstå det er viktig at alle har et eller annet forhold til NRK på samme måte som det er viktig at alle bruker stemmeretten sin. Gauteshow sin gærne humor er ikke for alle, men NRK er det. Derfor er det bra at NRK satser på enda en sesong av Gauteshow. 

VIRKEMIDDEL: Det å røyke i studio er bare ett av virkemidlene programlederne bruker for å oppfylle ungkarsrollen sin. Foto: Mathias Lohne, Munter/NRK

Det at NRK ville kjøpe enda en sesong av en så omdiskutert serie viser et NRK som vil noe, og det er deilig

Annonser
Stikkord:
· · · · · · ·