Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskop-samtaler: Hva overrasket deg mest ved kunsten?

SJANGER

Video,

PUBLISERT

onsdag 7. oktober 2020

HVOR
Interkulturelt museum, Oslo

Ungdom ser kunst: Lisa, Kim Marius, Dina og Tuva ble overrasket over hvor mange valg som lå bak hvert verk, og hvor mange medier og teknikker kunstneren brukte.

↑ Tuva ble overrasket over at utstillingen bød på mer enn bare de samme bildene om og om igjen. Foto: Carsten Aniksdal.

Shwan forteller at han påtok seg oppgaven å være familiens harddisk, ved å gjenskape bilder tapt gjennom flukt i kunsten sin. Foto: Carsten Aniksdal.

Periskop lot fire ungdommer få møte kunstneren Shwan Dler Qaradaki, som viste dem en utstilling og to filmer han har lagd. Temaene kretset rundt familien og flukten fra hjemlandet, og det hele foregikk på Interkulturelt museum i Oslo.

Til slutt spurte vi ungdommene hva som overrasket dem mest ved denne dagen.

Tuva ble overrasket over hvor mange ulike metoder Shwan brukte. Foto: Carsten Aniksdal.
Lisa ble overrasket over hvor mange valg som lå bak hvert enkelt verk, og at ingenting var tilfeldig. Foto: Carsten Aniksdal.
Dina ble overrasket over hvordan Shwan brukte malerier til å få fram følelser i filmene sine. Foto: Carsten Aniksdal.
Kim Marius ble overrasket over hvor ferdige verkene føltes. Foto: Carsten Aniksdal.

De som var med

Ungdommene som deltok i samtalene var Dina, Tuva, Lisa og Kim Marius fra medielinja ved Drømtorp videregående skole i Ski. De var alle 17 år gamle da opptakene ble gjort. Vi takker både dem og skolen for et godt samarbeid, og ønsker lykke til videre!

Samtalene ble ledet av Periskops redaktør Oda Bhar, som også hadde regi og manus på filmene. Foto og klipp var ved Carsten Aniksdal, og lyden tok Martin Tur Eriksen seg av. Musikken er laget av Lindøe.

Mer om utstillingen, filmene og kunstneren Shwan Dler Qaradaki etter bildet og anbefalingene.

Periskop-samtaler om utstillingen «The Golden Wish» og filmer av Shwan Dler Qaradaki. Foto: Carsten Aniksdal og Shwan Dler Qaradaki.

Blant arbeidene på utstillingen «The Golden Wish» er en serie store akvareller der Shwan Dler Qaradaki portretterer flyktningbarn. Foto: Shwan Dler Qaradaki / Interkulturelt museum.

Om utstillingen og filmene

Utstillingen The Golden Wish ble vist på Interkulturelt museum i Oslo våren og sommeren 2020. Utgangspunktet var den såkalte smykkeloven, hvor den danske regjeringen i 2016 bestemte at det var lov å frata flyktninger smykker og andre verdisaker for å finansiere oppholdet deres i landet. Qaradaki samlet gull fra flyktningleiren Arbat i irakiske Kurdistan, og brukte det i noen av installasjonene. Slik problematiserte han enkeltmenneskets verdi i møte med asylpolitikken og samfunnsdebatten som føres i Skandinavia i dag.

Flere av filmene til Shwan er tilgjengelige for visninger i Den kulturelle skolesekken. Utgangspunkt for samtalene våre var Salte kyss-trilogien og Den tatoverte solen. Sistnevnte handler om kunstnerens forhold til moren sin, og sorgen hans da hun døde (trailer nedenfor).

Mer om kunstneren etter anbefalingene og annonsene.

Om kunstneren

Shwan Dler Qaradaki er født i 1977 i irakiske Kurdistan, og bosatt i Oslo. Han er tidligere politisk flyktning, og har kunstutdannelse fra Kunstakademiet i Sulaimani i Kurdistan i Irak, samt i Oslo fra NISS og Kunsthøgskolen. Han var ferdig uteksaminert fra Kunsthøgskolen i 2009. Siden har han blitt en anerkjent og hyppig utstilt kunstner, som i 2014 fikk Oslo Kommunes kunstnerpris og i 2015 Kulturrådets nykommerpris. Han er kjent for sine sterke politiske budskap som engasjerer et bredt publikum.

Kunstneren Shwan Dler Qaradaki lager ofte kunst basert på sine egne opplevelser som tidligere flyktning. Foto: Carsten Aniksdal.
Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · ·