Nyhet Skole Musikk og kunst mot frafall i skolen Av Torunn Brotnow 26 mars 2025 Bærum kulturskole har fått i oppdrag å skape en alternativ mestringsarena for å motvirke frafall i skolen. Tett samarbeid med skolen og PPT er en viktig forutsetning for satsingen.
Anmeldelse Litteratur Skole «Første klasse – det året vi lærte bokstavene»: En hyllest til alle landets lærere Av Astrid Fosvold 14 august 2024 Hva vil det si å lære å skrive? Forfatter og professor Bjørn Arild Ersland har fulgt en førsteklasse i ett år, og resultatet er blitt bok. Fascinasjonen over livet i klasserommet kullkaster likevel professorens prosjekt, mener Periskops kritiker.
Anmeldelse Den kulturelle skolesekken Scenekunst Skole «Proxy Temp Team»: Elevene tror de skal ha vikar. Men så er det teater Av Per Christian Selmer-Anderssen 3 november 2022 Skuespillerne i «Proxy Temp Team» tar over klasserommet som håpløse lærervikarer. Slik vekker de både motstand og empati i elevene.
Nyhet Nyheter Digitalt Musikk Scenekunst Skole Lanserer Operaen i Minecraft Education Av Redaksjonen 6 april 2022 Det nye læringsspillet «Operaen i Minecraft» lar skoleelever bygge digitale kulisser til forestillingen «Orfeus i underverdenen».
Leserinnlegg Litteratur Skole Leserinnlegg: Maner rektorer til kamp for skolebibliotekene Av Redaksjonen 3 februar 2022 Det nye lovforslaget om skolebibliotek vil forverre dagens situasjon, frykter innleggsforfatterne fra Aksjon skolebibliotek. De mener rektor er nøkkelen til å sikre skolebibliotekenes eksistens.
Nyhet Nyheter Litteratur Skole 8,1 millioner til forskningsprosjekt om kreativ skriving i skolen Av Redaksjonen 24 januar 2022 Norskfaget er også et kunstfag, derfor må barn lære kreativ skriving i skolen. Dette skal forskes på ved Universitetet i Stavanger – og Periskop er med på prosjektet.
Intervju Reportasje Litteratur Musikk Scenekunst Skole Tverrestetisk Musikk og poesi i Lofoten: En estetisk leirskole Av Geir Bergersen Huse 17 februar 2021 I fire dager har tre kunstnere og seksten ungdommer samlet seg på Kvalnes i Lofoten. De har delt erfaringer, skapt et lydverk og kanskje et konsept.
Anbefaling Festivalrapport dans Film Skole TV og film Minimale filmer med popcornfaktor Av Oda Bhar 14 januar 2021 Minimalen kortfilmfestival går digitalt denne uken, med film for barn og unge, dansefilm, skrekkfilm og mye annet.
Kronikk Postkort Reportasje Den kulturelle skolesekken Litteratur Scenekunst Skole Det fineste i verden kan være å juge Av Kristine Rui Slettebakken 11 januar 2021 POSTKORT FRA DKS: Kristine Rui Slettebakken debuterte på barnebokbad i koronaens tid, og har fortsatt barnas gode spørsmål klingende i ørene.
Kronikk Musikk Skole Når musikklivet går rett vest Av Ole Fredrik Norbye 26 november 2020 Nedleggelser av musikklinjer vil ramme kulturlivet hardt. Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Enquete Intervju Nyheter Den kulturelle skolesekken Film Skole TV og film Skolekinoportalen: – Bør videreføres til noe nytt er på plass Av Oda Bhar 11 november 2020 – Jeg har sjekket med Filmweb, og de kan videreføre dette, sier Guttorm Petterson, direktør for Film & Kino. Andre filmentusiaster støtter ham.
Debattstoff Enquete Intervju Nyhet Den kulturelle skolesekken Film Skole TV og film Hvorfor legge ned Skolekinoportalen, Julie Ova? Av Oda Bhar 29 oktober 2020 Når skolekinoportalen legges ned, hvor skal lærerne finne inspirasjon til samtaler om film? Periskop spør formidlingsdirektøren i NFI hva som kommer istedet.
Reportasje Den kulturelle skolesekken Skole Visuell Kunst Testlab for kunstnere: Med skolesekken full av billedkunst Av Geir Bergersen Huse 19 oktober 2020 Hvorfor er det så lite billedkunst i DKS? Kunsthall Trondheim og Kulturtanken inviterte fire kunstnere til workshop for å gjøre noe med det.
Intervju Nyheter Litteratur Skole Skolebibliotekarenes pris til Simon Stranger Av Redaksjonen 21 august 2020 – Jeg husker følelsen av å komme inn i et skattkammer, og å få hjelp av bibliotekaren til å velge neste bok, sier forfatter Simon Stranger om skolebibliotekenes betydning.
Debattstoff Kronikk Nyheter Fagfornyelsen Skole Spill TV og film Visuell Kunst Kronikk: Ja til flere «drapsspill» i skolen Av Redaksjonen 20 august 2020 Skoleledere og utdanningsmyndigheter må legge til rette for at lærere har et minimum av kunnskap om undervisning både om og med spill.
Notis Nyhet Nyheter Litteratur Skole Disse bøkene skal hjelpe oss å nå bærekraftsmålene Av Redaksjonen 19 august 2020 Det nyopprettede Bærekraftsbiblioteket oppfordrer til lesesirkler med barn for å ta grep om en urettferdig verden.
Debattstoff Duell Nyheter Musikk Skole Fagfornyelsen: Blir sangen borte i skolen? Av Redaksjonen 17 august 2020 Musikkprofessor frykter hverdagssangen vil forsvinne når ny læreplan trer i kraft.
Anbefaling Anmeldelser Litteratur Skole Bøker om skolestart: Hit eit steg og dit eit steg Av Karen Frøsland Nystøyl 4 august 2020 Periskop presenterer et knippe nye norske bøker for barn som skal begynne på skolen. Og en fransk ballade om en skolevei.
Leserinnlegg Litteratur Skole Leserinnlegg: Farvel til skolebiblioteket? Av Redaksjonen 11 juni 2020 Nytt lovforslag svekker elevenes læringsmiljø, advarer forfatterne av dette innlegget.
Artikkel Enquete Intervju Nyhet Nyheter Musikk Skole Tverrestetisk Visuell Kunst Skjermtid i kunst og handverk Av Kjartan Helleve 12 mai 2020 Fjernundervisning i dei praktisk-estetiske faga kan fungere. Men særleg inspirerande er det ikkje.
Nyhet Nyheter Scenekunst Skole Frigir teaterforestillinger for skoleelever Av Redaksjonen 2 april 2020 Applaus Scene gjør Utafor, Gjengangere og Hedda Gabler tilgjengelig for alle skoleelever ut semesteret.
Anbefaling Skole Visuell Kunst Gratis tegnekurs for barn i viruskrisen Av Oda Bhar 25 mars 2020 Lær barna å tegne med digitale kurs: Donald, Arktis eller kule monstre.
Notis Nyhet Nyheter Den kulturelle skolesekken Skole Tverrestetisk Visuell Kunst Sparebankstiftelsen støtter 15 nye kunstprosjekter for barn og unge Av Redaksjonen 26 februar 2020 Noen temaer barna får møte er biokunst, land art og digital teknologi.
Nyhet Skole Tverrestetisk Slaget om Kulturtanken Av Jonas Unstad 12 desember 2019 I 2019 arrangerte Kulturtanken 35 konferanser, seminarer og nettverkstreff. – Kulturtanken er byråkrati ingen har etterspurt, sier Brageteater-sjef Nils Petter Mørland.
Leserinnlegg Skole Tverrestetisk – Vi sitter på ingen måte stille i båten Av Lin Marie Holvik 9 oktober 2019 Kulturtanken-direktør Lin Marie Holvik svarer på Hans Martin Austestads åpne brev til etaten.
Artikkel Nyheter bibliotek Litteratur Skole skolebibliotek Ingen konsekvensar for å droppe skulebibliotek Av Kjartan Helleve 24 september 2019 Kvar tiande grunnskule innrømmer at dei ikkje har skulebibliotek. Mørketala er truleg høgare.
Meninger Skole Tverrestetisk Strategien for praktiske og estetiske fag legger opp til dugnad Av Hege Knarvik Sande 31 august 2019 Men Regjeringen bretter ikke selv opp ermene.
Nyheter Skole Tverrestetisk Så mye øker DKS-honoraret i år Av Redaksjonen 14 august 2019 Fra 1. august økte honorarsatsene for en formidlingsdag med 3,2 prosent.
Kronikk Skole Tverrestetisk Fagfornyelsen styrker ikke de estetiske fagene slik den fremstår i dag Av Hege Knarvik Sande 9 april 2019 Den varslede styrkingen av estetiske fag i skolen uteblir.
Nyheter Den kulturelle skolesekken Skole Seks kommuner skal bli spesialister på kunst for de minste barna Av Kristina Ketola Bore 29 oktober 2018 «Kulturbarnkommunene» skal få rådgivning, men ingen penger til å utvikle et kulturtilbud for barn 0-8 år.
Kommentar Skole Tverrestetisk Hva må egentlig til for å få de ulike DKS-aktørene til å møtes på felles grunn? Av Judith Dybendal 11 oktober 2018 Kulturtanken bør i fremtiden ta flere grep for å presse aktørene ut av komfortsonen slik at de faktisk begynner å snakke sammen.
Nyhet Nyheter Skole Tverrestetisk Krever 200 millioner til kulturskoleløft Av Embret Rognerød 23 september 2018 Norsk kulturskoleråd ber om et nasjonalt kulturskole-løft på 200 millioner kroner når regjeringen nå går i gang med den nye barnekulturmeldingen.
Nyheter Skole Tverrestetisk – En felles barnekulturmelding må skille mellom opplæring, grunnmurarbeid og profesjonell kunst Av Embret Rognerød 23 september 2018 Blandede reaksjoner på at stortingsmeldingene om barnekultur og kulturskolen slås sammen til én.
Nyheter Skole Skolesekken ga i gjennomsnitt 3,6 kunstmøter til norske skolebarn i 2017 Av Maren Ørstavik 21 juni 2018 Men det er stor forskjell mellom kommunene.
Kronikk Skole – Har de husket, er de forberedt på at jeg kommer? Av Anna Fiske 12 juni 2018 POSTKORT FRA DKS: Illustratør og forfatter Anna Fiske melder fra skolesekkturné.
Kronikk Skole «Er det du som er ho forfattaren?» Av A. Audhild Solberg 1 juni 2018 POSTKORT FRA DKS: Skular som har gløymt at du kjem, einsame middagar på den lokale vegkroa, Tor Inge på veggrekka som heller vil ha gym. Å vere på turné i regi av Den kulturelle skulesekken (DKS) er ikkje for pingler.
Nyhet Skole Tverrestetisk Vil se på kunst for barnehagebarn i ny kulturmelding Av Kristina Ketola Bore 12 februar 2018 Det kan bli aktuelt å gi Kulturtanken ansvar for å levere kunst til barnehagebarna, ifølge kulturminister Trine Skei Grande.
Leserinnlegg Skole Tverrestetisk Er det plass til kulturarv i skolesekken? Av Louise Brunborg-Næss 24 oktober 2017 Det er nødvendig med en grundig begreps- og innholdsdiskusjon om kulturarvens egenart i Den kulturelle skolesekken, skriver Louise Brunborg-Næss, prosjektleder i Landslaget for lokalhistorie.
Nyhet Skole Tverrestetisk – Ikke alle vil finne sine hjertesaker nevnt i ny overordnet del Av Ida Skogvold 12 september 2017 Mange av innspillene om praktisk og estetisk kunnskap ble tatt hensyn til da den generelle delen av læreplanen ble vedtatt i høst, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Nyhet Musikk Skole Tverrestetisk Kulturtanken dropper krav om at tippemidlene kun skal gå til produksjon Av Maren Ørstavik 19 juni 2017 Før skulle tippemidlene kun gå til produksjon og gjennomføring i Den kulturelle skolesekken. Nå åpner Kulturtanken for at de også kan gå til administrasjon.
Kommentar Skole Tverrestetisk En skole uten kunst? Av Hege Knarvik Sande 15 mai 2017 Regjeringens utkast til ny generell del av læreplanen tar bort den delen av læreplanverket som virkelig forankrer kunstens egenverdi i skolen.
Leserinnlegg Skole Tverrestetisk – Skrot delingen av kunst- og håndverksfaget Av Hilde Tørdal 25 april 2017 LÆREPLAN: Å dele kunst- og håndverksfaget vil være et betydelig tap i den helheten faget tilbyr og en brist i allmennutdannelsen, skriver Hilde Tørdal, styreleder for Norske Billedkunstnere.
Leserinnlegg Skole Tverrestetisk – Skapende evner oppstår ikke av seg selv Av Rikke Gürgens Gjærum 24 april 2017 LÆREPLAN: I forslaget til ny læreplan heter det at skolen skal la elevene utfolde «skaperglede, engasjement og utforskertrang». Her ligger de estetiske fagenes og de kreative læringsmetodenes absolutte forse, skriver Rikke Gürgens Gjærum og Mette Bøe Lyngstad.
Nyhet Skole Tverrestetisk Kritiske til Røe Isaksens læreplan-utkast Av Embret Rognerød 18 april 2017 LÆREPLANEN: Kunnskapsministerens forslag til modernisering av den generelle delen av læreplanen mangler overblikk og tenker for instrumentelt om kunsten, mener store deler av kulturfeltet.
Nyhet Skole Tverrestetisk – Positivt å få Kulturtanken tettere på skolene Av Kristina Ketola Bore 5 april 2017 – En utfordring kan være å beholde den kunstneriske kvaliteten, uten at jeg er sikker på at det trenger bli en problemstilling, sier Kulturtankens nye fagrådsleder, Rolf Lennart Stensø.
Nyhet Skole Tverrestetisk Dette vil de nye Kulturtanken-lederne jobbe for Av Maren Ørstavik 3 april 2017 Bare én av de tre nyansatte direktørene har kunstfaglig bakgrunn. Vi har spurt dem hvordan de vil jobbe for å ta Kulturtanken videre.
Anmeldelse Skole Visuell Kunst Å treffe små og store på én gang Av Kristina Ketola Bore 16 mars 2017 Margrethe Aanestad og Elin Melbergs installasjon i Gosen barnehage i Stavanger bruker livet i barnehagen som utgangspunkt for hvordan barn og voksne møter kunsten.
Leserinnlegg Skole Visuell Kunst – Vi trenger et mer nyansert fagfelt innen formidling Av Boel Christensen-Scheel og Christin Fonn Tømte 9 mars 2017 SVAR EN KRITIKER: Boel Christensen-Scheel og Christin Fonn Tømte ved Nasjonalmuseet svarer på kritikken av Nasjonalmuseets bok Verktøykassa.
Leserinnlegg Skole Visuell Kunst – Kjernen er praksis, ikke produkt Av Helen Eriksen for Tenthaus 9 mars 2017 SVAR EN KRITIKER: Helen Eriksen ved Tenthaus Oslo svarer på kritikken av Tenthaus Toolkit.
Kommentar Skole Visuell Kunst Hvem er barna i byrommet? Av Charlotte Blanche Myrvold 8 mars 2017 Med konferansen Offentlig kunst og byutvikling skifter Kunst i offentlige rom (KORO) fokus fra bygninger til byrom. Men barna er fraværende i den overordnede samtalen om hva vi ønsker med nye offentlige arenaer for kunst i byen.
Anmeldelse Skole Tverrestetisk Utnytter ikke potensialet i sjangerblandingen Av Judith Dybendal 2 mars 2017 Konsertforestillingen On the Outside på Dansens Hus er på papiret sjangeroverskridende, men Panta Rei Danseteater og Marie Munroe klarer aldri helt å gi følelsen av at rammene blir sprengt.
Anmeldelse Skole Visuell Kunst Hva skal vi med håndbøker i kunstformidling? Av Ragnhild Aamås 27 februar 2017 Tre bøker som adresserer kunstformidling forteller oss at å mestre det kunstfaglige krever trening. Men budskapet undergraves av en stadig fremheving av hvor nyttig og entydig kunsten kan være.
Anmeldelse Scenekunst Skole Denne DKS-forestillingen er fortellerteater i verdensklasse Av Judith Dybendal 24 februar 2017 SERIE: We Come from Far, Far Away er fengslende fortellerteater om barn på flukt. Men det mangler ett eller flere motstridende perspektiver på flyktningkrisen for virkelig å ta samtalen videre, skriver Judith Dybendal.
Anmeldelse Musikk Skole Kva skal til for å makse i Den kulturelle skolesekken? Av Olav Opsvik 6 februar 2017 Periskops nye serie MAKS tar utgangspunkt i dei kunst- og kulturuttrykka som får best tilbakemelding frå skulane. Først ut er Buskerud fylkeskommune med musikkframsyninga Lydrommet.
Intervju Musikk Skole – Kritikk av elevarbeid annerledes enn kritikk av kunst Av Gerd Elise Mørland 10 januar 2017 SVAR EN KRITIKER: Komponist Eivind Buene har takket ja til å svare på anmeldelsen av forestillingen neoN Notebook vist i Den kulturelle skolesekken i Hedmark.
Anmeldelse Skole Tverrestetisk Samtidsmusikk som skummelt virkemiddel Av Mona Gjessing 19 desember 2016 Eivind Buenes komposisjon neoN Notebook blir til skremmende lydeffekter når 100 ungdomsskoleelever får gjøre hva de vil med den. Kanskje kunne uttrykksspennet vært større dersom de voksne hadde problematisert skrekkfilmklisjeen i samtidsmusikken mer?
Nyhet Skole Tverrestetisk Kulturskolen blir ikke dyrere likevel Av Maren Ørstavik 6 desember 2016 Oslo-politikerne snur om dyrere Kulturskole og har hentet frem flere penger til blant annet Det Andre Teatret, Vega Scene og Sub Church.
Kommentar Skole Tverrestetisk Reality-presidenten og håpets pedagogikk Av Kjetil Røed 1 desember 2016 Håp kommer ikke spontant, men må læres. Det krever stamina, styrke, øvelse, skriver Kjetil Røed om USA under Trump.
Nyhet Skole Tverrestetisk Visuell Kunst Er digitale formidlingsverktøy en trendboble? Av Marie Skyberg Borgen 23 november 2016 Kulturrådet og Sparebankstiftelsen har gitt millioner av kroner til digitale formidlingsverktøy i museene. Men koster prosjektene mer enn de smaker?
Leserinnlegg Skole Tverrestetisk – Skolen er vårt hovedansvarsområde Av Lin Marie Holvik 23 november 2016 Det har aldri vært, og vil aldri være mulig å bruke Den kulturelle skolesekken-midler til å finansiere et barnehagetilbud, skriver direktør i Kulturtanken, Lin Marie Holvik.
Anmeldelse Musikk Skole Tverrestetisk Stum og stum, fru Blom Av Mona Gjessing 22 november 2016 Åttendeklassinger lar seg fullt ut begeistre av over 100 år gammel svart-hvitt stumfilm. Mine bange anelser ble, gledelig nok, gjort til skamme, skriver anmelder Mona Gjessing om denne DKS-produksjonen.
Leserinnlegg Scenekunst Skole Hvor blir det av kunstsatsingen for de minste? Av Lise Hovik 16 november 2016 Kunsten for de minste skal ut av Kulturtanken. Hvor blir det av «Den kulturelle barnehagesekken» og satsing på kunst for de yngste barna (0-6 år), spør Lise Hovik, Karstein Solli og Marit Ulvund.
Nyhet Skole Visuell Kunst Tenthaus til forsvar for den visuelle kunsten i skolen Av Gerd Elise Mørland 8 november 2016 Galleriet lanserer eget toolkit for å bedre samarbeidet mellom billedkunstnere og skolen.
Anmeldelse Scenekunst Skole Tankeløs moro Av Tora Optun 31 oktober 2016 Humor og tenkning er ikke uforenlige komponenter, men i Barneteatret Vårts versjon av Den lille prinsen går dessverre forsøket på å underholde på bekostning av å skape rom for tenkning.
Nyhet Skole Visuell Kunst Kunstport-samarbeid i endring Av Torunn Liven 25 oktober 2016 De nasjonale museene har lagt ned bruken av formidlingsappen Kunstporten, som de fikk midler av Sparebankstiftelsen DNB til å utvikle. De andre museene involvert i prosjektet har i høst gått over til en web-basert løsning.
Leserinnlegg Scenekunst Skole Nedleggelsen av barnetilbudet var varslet Av Mats Eldøen og Marie Ulsberg 14 oktober 2016 I en nyhetssak på Periskop uttaler Rina Mariann Hansen at det var umulig å forutse nedleggelsen av barneteatertilbudet på Det Andre Teatret. Vi er overrasket over at nyheten om kutt var ukjent for kulturbyråden.
Anmeldelse Litteratur Skole Selvhjelp med substans Av Ingela Nøding 3 oktober 2016 Den lettleste antologien Les meg gjenspeiler en fragmentert disiplin: litteraturformidlingen. Det gjør bokas målgruppe uklar, men utgivelsen i seg selv nødvendig.
Kommentar Den kulturelle skolesekken Skole Er test-skolens dager talte? Av Hege Knarvik Sande 24 september 2016 Varsler Stortingets behandling av de estetiske fagene og Stortingsmelding 28 en ny vind i utdanningspolitikken?
Anmeldelse Scenekunst Skole Grenseutforskning på det jevne Av Judith Dybendal 23 september 2016 Selv med et ønske om å utfordre grenser, og med stødige forestillinger på programmet, beveger årets Sand-festival seg trygt innenfor sine egne rammer.
Anmeldelse Scenekunst Skole Et lappeteppe av klisjeer og dårlige vitser Av Ole Hval 9 september 2016 Rebusløpet av Teater Joker gjenbruker gamle klisjeer og preges av vitsing og gags i forestillingen der boka om Reven og Grisungen av Bjørn F. Rørvik blir figurteater.
Anmeldelse Musikk Skole Tverrestetisk Kunsten som rommer alle ører Av Kristina Ketola Bore 9 september 2016 Tarek Atouis komposisjon ved Bergen Assembly produserer et verk der betrakterne er likeverdige uavhengig av alder, kompetanse og sansemulighet.
Anmeldelse Scenekunst Skole Verdifullt bidrag til Den kulturelle skolesekken Av Ole Hval 22 august 2016 DE UANMELDTE: Forestillingen Scene!Art spiller ut sin egen oppbygging, samtidig som den problematiserer hva det vil si å stå foran et publikum.
Intervju Skole – Kulturtanken skal ikke overta kunstopplæringen Av Maren Ørstavik 27 juni 2016 Den nyansatte direktøren i Kulturtanken vil at skolesekken skal utfylle og utfordre skolen. – Vi skal ikke overta noe som helst, sier Lin Marie Holvik.
Leder Skole Tverrestetisk Når verdidebatten ikke tas Av Redaksjonen 10 mai 2016 LEDER: Rikskonsertene/Kulturtanken skal samle kunsten og pedagogikken i DKS, men må bli trygge i rollen som kunnskapsutviklere om de skal lykkes.
Nyhet Skole Diskurskampen som splitter DKS-diskusjonen Av Maren Ørstavik 3 mai 2016 – Skal DKS ha en verdi for skolene, så må man snakke om hva den verdien er, sier kultursjef i Vestfold, Else Blom. Hun etterlyser en innholdsdebatt rundt DKS.
Meninger Skole Kampen mellom kunst og pedagogikk ødelegger Av Rikke Gürgens Gjærum 2 mai 2016 Vi trenger en reell dialog mellom skole- og kultursektoren som overskrider debattene initiert av de ulike fagfeltene. For i kampen om status og innflytelse uteblir diskursen som ser interessene i sammenheng.
Nyhet Musikk Skole Lyderia vant «internettets Oscar» Av Anders R. Christensen 27 april 2016 Rikskonsertenes nettspill for skoleelever ble i går offentliggjort som vinner av Webby Awards.
Nyhet Skole Tverrestetisk Kulturtank eller kulturtanke? Av Anders R. Christensen 26 april 2016 Rikskonsertenes nye navn blir Kulturtanken. – Et tradisjonsbærernavn, sier språkprofessor Kjell Lars Berge.
Nyhet Skole Tverrestetisk Slik blir de nye praktiske og estetiske fagene Av Marie Skyberg Borgen 20 april 2016 I en ny stortingsmelding sier regjeringen at de vil styrke de praktiske og estetiske fagene. – De estetiske fagene i grunnskolen er selve grunnfjellet i kunst- og kulturopplæringen, sier tidligere utvalgsleder Eirik Birkeland.
Anmeldelse Skole Tverrestetisk Kunsten å feire seg selv Av Judith Dybendal 20 april 2016 Med sitt store fokus på pedagogikk fremfor kunst bidrar Kykeliky-konferansen til å synliggjøre den gamle konflikten mellom feltene.
Nyhet Skole Tverrestetisk – Praktiske og estetiske fag er ikke frikvarterfag Av Anders R. Christensen 13 april 2016 Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil kutte i læringsmålene i skolen og styrke kunst- og håndverksfagene. Nå foreslår han å innføre kompetansekrav for nye lærere.
Meninger Skole Tverrestetisk DKS kan bidra til økt bevissthet rundt de estetiske fagene Av Ådne Sekkelsten 7 april 2016 Jeg deler bekymringen for en svekkelse av kunstfagene i skolen, men jeg tror ikke årsaken er Den kulturelle skolesekken, skiver fungerende direktør for Rikskonsertene.
Nyhet Skole Hva skal Rikskonsertene hete? Av Aslaug Olette Klausen 29 mars 2016 Departementet skal ha sagt nei til navnet Kulturverket. Rikskonsertene omtaler det hele som en ugrei bestilling.
Intervju Skole Dette forventer DKS-lederne av den nye etaten Av Maren Ørstavik 21 mars 2016 Bedre synlighet, et samlet kultur- og skolefelt, og en satsning på lokalt selvstyre står på ønskelisten til disse tre DKS-lederne når den nye etaten skal bygges.
Kommentar Skole Hvem har ansvaret for den kunstfaglige opplæringen? Av Hege Knarvik Sande 19 mars 2016 Forskere uttrykker bekymring for at den kunstfaglige opplæringen i skolen overlates til aktører utenfor skoleverket. Støtter omleggingen av Den kulturelle skolesekken opp under en outsourcing av kunstfagene i skolen?
Leserinnlegg Musikk Skole Hver konsert har egne krav til formidling Av Scott Rogers 2 mars 2016 Det finnes ingen fasit for arbeidet med å lage en konsert for barn, annet enn å møte vårt publikum på en ordentlig måte, skriver Scott Rogers, konsertsjef i Rikskonsertene, som svar til Gustav Borgersen.
Intervju Skole – Grip sjansen dere har fått med Ludvigsen-rapporten! Av Tori Skrede 1 mars 2016 De nordiske landene bør lære av hverandre for å styrke kunstens rolle i skolen, mener professor Anne Bamford.
Anmeldelse Musikk Skole Må DKS-musikere være pedagoger? Av Gustav Borgersen 24 februar 2016 Gjør formidlingskravet at man får en ensidig tvangsformel som reduserer potensielt strålende konserter, spør Gustav Borgersen.
Artikkel Skole Han skal gjøre om Rikskonsertene til «DKS-etat» Av Maren Ørstavik 8 februar 2016 Neste fase av DKS-omleggingen er i gang. Fungerende direktør Ådne Sekkelsten må finne ut hva som skal til for å gjøre Rikskonsertene om til en «DKS-etat».
Artikkel Skole Bærum vil styre Den kulturelle skolesekken selv Av Anders R. Christensen 12 januar 2016 Bærum vil bli 100 prosent-kommune. Rikke Komissar i Akershus Kunstsenter frykter for kvaliteten i DKS dersom mindre kommuner følger etter.
Intervju Skole Dette har vært de største utfordringene til DKS Av Maren Ørstavik 17 november 2015 – Det er liten grunn til å tro at DKS’ utfordringer blir lettere å håndtere av å lage en ny DKS-etat under Rikskonsertene, tror faglig leder i Den kulturelle skolesekken, Vera Micaelsen.
Anmeldelse Skole Kunstløftets avtrykk Av Kari Holdhus 17 november 2015 Kulturrådets avsluttende avis om estetisk kompetanse viser at Kunstløftet har hatt stor betydning for refleksjonsnivået knyttet til kunst for barn og unge.
Nyhet Skole – Pisasjokket har ødelagt for de estetiske fagene Av Anki Gerhardsen 6 november 2015 Rektor Janne Solheim Langnes i Målselv er bekymret for de estetiske fagenes framtid. På Kulturrådets konferanse i Harstad kritiserte hun norsk skole for å ofre kunst, kultur og kreativitet på Pisa-undersøkelsenes alter.
Anmeldelse Skole Når metalguder blir kulturformidlere Av Jon Wesseltoft 1 november 2015 Enslaved introduserer metallsjangeren for ungdomsskoletrinnet med en vellykket kombinasjon av skolearbeid, foredrag og konsert.
Anmeldelse Skole Et lite stykke ubehag Av Mariken Lauvstad 30 oktober 2015 Teater NIEs forestilling Hanna og Heinz byr på en ubehagelig, men viktig norgeshistorie, og lykkes både pedagogisk og kunstnerisk i skolesekk-formatet.
Artikkel Litteratur Skole Flere litteraturaktører inn i DKS? Av Anders R. Christensen 21 oktober 2015 Rikskonsertene stilte mandag spørsmål om man bør inkludere flere i litteraturfeltet i Den kulturelle skolesekken. Ingvild Christine Herzog i Norsk forfattersentrum mener at litteraturen i DKS står overfor flere utfordringer.
Nyhet Musikk Skole Slår alarm om brukervilkår i Lyderia Av Anders R. Christensen 14 oktober 2015 Personverneksperter reagerer på brukervilkårene i Rikskonsertenes nettspill Lyderia. – Man kan stille spørsmål om det er reelt frivillig å skrive under på brukervilkårene, sier Eirin Oda Lauvset i Datatilsynet.
Intervju Scenekunst Skole – Et kvalitetskriterium er at ting skal være tydelig Av Venke Marie Sortland 1 oktober 2015 – I jobben som fagkonsulent må jeg få inntrykk av at barna kan «skjønne» uttrykket. Hvis det blir for abstrakt er det mange som vil miste interessen, sier fagkonsulent for scenekunst i Akershus fylkeskommune, Katrine Kirsebom.
Anmeldelse Skole Visuell Kunst Kunst for alle – for og med barn Av Charlotte Blanche Myrvold 25 september 2015 Lofoten International Art Festival (LIAF) knytter visuell kunst, formidling og målgruppetenkning tett sammen. Men er det egentlig plass til kunsterfaringer som ikke har språklig form når diskursen blir en viktig del av kunst for barn og unge?
Artikkel Fagstoff Scenekunst Skole Kvalitetsbegrepets vrangside Av Venke Marie Sortland 25 september 2015 Det å definere kvalitet i seg selv er (blitt) et problematisk prosjekt – kvalitetskriterier blir først relevante hvis man stiller spørsmål som i hvilken sammenheng og for hvem.